Iohannis i-a tras lui Dragnea șapca de dictator pe ochi

Gestul șefului statului de a refuza propunerea lui Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru nu e anticonstituțional, cums e grăbesc unii, adversari sau habarniști, să îl califice. Președintele desemnează un premier în acord cu majoritatea parlamentară, cînd se va realiza acest acord. Constituția nu prevede ciîte consultări și în ce moment trebuie să dea președintele mandat cuiva pentru a alcătui guvernul și a obține votul de învestire al Parlamentului.

Refuzul lui Klaus Iohannis nu e nici provocator la adresa majorității PSD-ALDE-UDMR, căci o invită să facă o altă propunere de prim-ministru, nu i-a impus el o persoană. I-a dat de înțeles că prima propunere este inacceptabilă. Public nu e obligat să spună mai mult. În discuțiile cu liderii PSD probabil ca va detalia. Deși cred că nu mai e nevoie, în urma dezvăluirilor din ultimele zile privind legăturile lui Akram Shhaideh, soțul doamnei propuse ca premier, cu regimul terorist al lui Bashar al-Assad și simpatia aceluiași soț față de organizația teroristă Hezbollah.

În consecință, nu există motive de suspendare din funcție a președintelui. Un asemenea demers ar produce prejudicii mai degrabă PSD și țării, decît lui Klaus Iohannis, care deja a recîștigat, pe mîna PSD, o parte din capitalul politic pe care l-a ruinat în ultimul an.

Nu sînt întrunite nici condițiile pentru declanșarea alegerilor anticipate și nici nu se va ajunge acolo.

Așadar, cei care vehiculează cele două scenarii: suspendare sau anticipate, slujesc, cu sau fără știința lor, propagandei PSD.

Să ne păstrăm calmul, nu e nici o situație de criză, cum se isterizează vuvuzelele. Vom avea premier pînă de revelion, dacă Liviu Dragnea, șeful PSD, este mai mult deștept decît orgolios. E timpul să mai lase poza de dictator. Și cred că o va face. Pentru moment, cel puțin.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


9 comentarii la „Iohannis i-a tras lui Dragnea șapca de dictator pe ochi”

 1. Sa nu fiu inteles gresit, ma bucur din suflet ca nu s-a materializat scenariul cu premier musulman, dar „regimul terorist al lui Assad” ??????? Cred ca ati uitat de care parte a conflictului sunt teroristii si finantatorii lor. Sa-I dea bunul Dumnezeu multi ani si sanatate lui Assad !

  Radu Greuceanu

 2. N-am uitat, frate! Assad practică terorismul de stat, iar opoziția terorismul de guerilla. Rezultatul este catastrofal. Si sprijinitorii lui Assad nu sînt inocenți doar pentru că finanțatorii opoziției/rebelilor au interese dintre cele mai impure. În acest război, nimeni nu e de partea poporului și cu atît mai puțin de partea celui drept-credincios. Așa că urarea ta îmi pare pripită, ca să folosesc un eufemism.

 3. Sunt total de accord ca in jurul lui Assad s-au strans, datorita imprejurarilor create de altii…, si alte forte precum Hezbollah. Insa era vorba de Assad si regimul sau. Cum nu sunt adeptul democratiei, produs iudeo-masonic al revolutiei franceze, nu ma deranjeaza catusi de putin ca Assad este „dictator”. Esentialul este altundeva si anume ca o societate precum cele musulmane daca nu au un dictator, puterea este preluata de extremistii islamici. Assad a stiut sa tina pacea interna sa protejeze si pe crestini, sa asigure dezvoltarea economica si sociala. Un om luminat si bine intentionat. Sunt multe de spus dar n-are rost sa ne lungim. Ma lasa complet rece propaganda infecta a presei mincinoase (‘lugenpresse” sau presa din Sarindar) de gen Washington Post, New York Times, etc. N-am vrut sa te supar, poate tonul meu a fost cam artagos…

  Radu Greuceanu

 4. O fi regimul lui Assad unul terorist? O fi in litera, dar in contextul situatiei prezente, pare cam abrupt spus. Iar fata de poporul drept-credincios pare, din pacate, foarte bun; nu poate fi cu adevarat bun daca nu exista de exp. libertatea convertirii musulmanilor la crestinism. In acelasi context, desi articolele dlui Vlad Cubreacov imi plac mult, totusi poza cu copii omorati de bombardamentele aviatiei ruse pare cam aiurea. In general nu are cum sa ne placa politica rusa, dar aici pare totusi ca lupta de partea buna, atat cat poate fi de buna in acele locuri.

 5. Presedintele nu face nimic de capul lui.
  Cazul in chestiune este complex si destul de bizar.
  In 1995 doamna viitoare sotie a domnului Shhaideh a fost trimisa sa isi desavarseasa competentele in Statele Unite la USAID.
  Nu stim exact ce a invatat ASEista noastra acolo, stim doar ca respectiva organizatie (independenta de guvernul SUA) a fost acuzata ca serveste intereselor americane care ” se folosesc de foametea din Africa in scopuri comerciale si politice, in beneficiul industriilor alimentare”.
  USAID a fost acuzata ca livreaza porumb transgenic in tarile Africii Australe si ca joaca un rol important in destabilizarea politica a unor tari din America Latina.
  in Rusia, USAID a fost interzisa inca din 2012.
  Respectiva agentie a fost acuzata de frauda si sanctionata de Gouvernment Accountability Office .
  Cred ca Dragnea nu a inteles exact cum se fac jocurile. S-ar putea sa ii creasca ditamai cucuiele de atata dat cu capul in Zid.

 6. Assad terorist??? Rusii ataca Europa??? Te-ai facut goarna propagandei vestice ANTICRESTINE? Se poate sa nu miroase banii de la Soros dar, crede-ma, nu sunt curati. Mai acum citeva luni te apreciam ca avand curaj si fiind bine intentionat cu privire la consecinlete acelei idioate legi antilegionare. Se pare ca m-am inselat. Si nu pot sa cred ca nu intelegi ce se petrece in lume si in Siria!? Singura explicatie ramane cu diurna. Acum, stiu ca in Romania e greu si banii putini dar decat prostitutie intelectuala mai bine hai afara si poti lua un ban cinstit pe linia de fabricatie..

  • Dragă Marius,

   Felul în care te repezi să mă pui la îndoială și să mă acuzi dovedește că mai degrabă tu ești victima unei propagande insidioase, pe filieră rusească.

   Sînt uluit cum oameni despre care credeam că au puterea de a deosebi duhurile se lasă așa de ușor manipulați de opereta ”creștină” jucată de Putin și gașca. Dar să trecem.

   Dacă tu crezi că, după două decenii de acțiune național-creștină, m-am vîndut acum lui Soros, mergi în pace.
   Dacă tu, care mă cunoști și care ai fost alături de mine în lupta asta (prea puțin, e drept, dar suficient încît să știi cum sînt), îți poți pune măcar un semn de întrebare în ce mă privește, ce așteptări să am de la cei care nu mă cunosc?

   Eu nu aș putea gîndi niciodată despre tine așa. Chiar dacă aș avea semnale mai puternice decît un simplu articol de presă.

   Prietene, află că nu m-a plătit Soros. Nici vreun om al lui. Finanțările pentru proiectele Rost sînt transparente și sînt, în proporție de 99%, din fonduri private. Am aplicat la doar două proiecte pe bani publici (pe care le-am anunțat ca atare și despre care găsești relatări și pe site), în urmă cu cîțiva ani și, dovadă stau acțiunile noastre de atunci și pînă acum, că n-am făcut nici un compromis pentru ele. Ba am dovedit că putem face și un film pe bani europeni despre instaurarea comunismului la noi.

   În plan personal, lucrez pentru un patron român și ortodox, mai presus de orice îndoială, Sînziana Pop, care i-a avut pe ambii părinți în închisoare pe motive politice. Și Dumnezeu a ajutat-o să construiască o afacere de presă care să nu stea la cheremul nimănui, Formula As.

   În fine, înainte de a-mi arunca gunoiul în cap, poate ar fi bine să te întrebi dacă tu chiar deții adevărul, dacă discernămîntul tău este fără de cusur, dacă în subiectul în discuție chiar ai dreptate, dacă Assad e un lider democrat și umanist, iar Rusia un imperiu al binelui. Poate că la un astfel de examen ți-ar fi puțin rușine pentru ce-ai scris aici. Poate nu. Dumnezeu cu mila!

 7. Habar n-am cine e doamna propusa initial pentru functia de PM in Romania dar felul in care o infierezi (si nu numai tu) pentru ca sotul ar avea niste legaturi suna asa de stalinist. Mai citeste o data si incearca sa te detasezi de faptul ca tu esti autorul (sau nu?). Deci nu vad nici o vina personala a ei in textul tau dar, vai, ce sot are!!!
  Nu e stalinist e de fapt new speech-ul politicaly correct al zilelor noastre.
  Poate ca esti asa cum spui dar crede-ma ca te apropii tot mai mult de discursul inchizitor al presei aservite din ziua de azi.
  Despre Assad, ce sa zic. Deocamdata apara poporul sirian incluzand biserica ortodoxa de o gasca de descreierati criminali, nici macar musulmani ca n-au nici un dumnezeu, platiti de americano-sionisti. Iar despre terorismul sau pot sa-ti zic doar ca si Saddam avea arme de distrugere in masa inainte de a intra americanii peste el, apoi, ooops, nu s-au mai gasit… Chiar asa de usor sa te lasi manipulat???
  Putin il ajuta in asta ceea ce nu il plaseaza de partea raului.
  Dar din unele articole de pe siteul vostru vad ca mai dragi va sunt evreii decat musulmanii sau chiar crestinii deci ce sa mai cred???

  • Bați cîmpii, fără nici un fel de grație, Marius. E posibil să te fi confundat? Nu ești acel Marius Sîrbu de la Bacău? Sînt uimit de cît de obtuz ai devenit. Bine, ca să fiu sincer, n-ai fost niciodată prea amator de nuanțe și subtilități. Dar acum faci figură de taliban, zău așa. Or, creștinul autentic, amice, nu are de-a face cu încrîncenarea, cu învîrtoșarea inimii și cu scuiparea fratelui, nici cînd acesta greșește.
   Rămîi cu ce impresie vrei și citește sau nu acest site, care văd că-ți stîrnește suspiciuni în întregime, dar rogu-te, scutește-mă de comentarii ca acestea. Nu ajungem nicăieri.
   Și, apropo, dacă tot îmi dai lecții, tu unde ai fost în anii ăștia, în care eu am rămas pe baricade? Cît să fie din 1997? Taman 20 de ani. O absență cam mare de pe front, ca să pretinzi că știi tu mai bine cum se slujește un crez.
   Îmi pare rău că ne-am reîntîlnit în astfel de circumstanțe. Preferam să te consider dispărut și atît.

Comentariile sunt închise.