Curs despre autocrația ortodoxă

Academia Privată anunță începerea cursului ”Istoria Țarilor pravoslavnici”, din 28 febr. Lector va fi Ninel Ganea.

În urmă cu exact un secol, ultimul imperiu ortodox dispărea sub presiunea trădărilor, a revoluționarilor, dar mai ales a ticăloșirii oamenilor. Rugăciunile și lucrarea marilor duhovnici ai Rusiei nu au mai putut opri catastrofa, după cum nici martiriul Țarului Nicolae al II-lea și al familiei sale nu a putut stopa tăvălugul criminal ateist. Însă mărturia lor s-a păstrat, chiar dacă întinată de calomnii și falsificări.

Cursul “Istoria Țarilor Pravoslavnici” își propune să fie o rememorare a ascensiunii și prăbușirii autocrației ortodoxe, epurată de clișeele neoconservatoare sau marxiste despre Rusia.

Lecțiile vor începe cu domnia Țarului Pavel și se vor  încheia cu sacrificiul de mucenici al familiei imperiale, masacrate de bolșevici la Ekaterinburg. Prezentările se vor concentra în jurul țarilor și al familiilor imperiale, pentru a pune în evidență educația politică și viziunea ortodoxă despre lume și societate, pe care cei mai mulți dintre aceștia au întruchipat-o. În același timp, va fi prezentat conflictul cultural dintre slavofili și occidentaliști (nihiliști, liberali, socialiști), definitoriu nu doar pentru înțelegerea lumii ruse moderne.

Seminarul se adresează celor interesați de istorie, de istoria ideilor și religie. Pentru participarea la seminar nu este nevoie de standarde formale, însă lectura materialelor care vor fi puse în discuție va fi mult apreciată.

Temele întâlnirilor

 1. Pavel și despărțirea de Iluminism
 2. Alexandru I, învingătorul lui Napoleon
 3. De la Țarul Alexandru I la Feodor Kuzmici
 4. Țarul Nicolae I, Ortodoxie, Autocrație, Naționalitate
 5. Țarul Nicolae I antirevoluționarul perfect
 6. Alexandru II, Țarul eliberator
 7. Alexandru III și războiul împotriva nihiliștilor
 8. Nicolae al II și simfonia ortodoxă
 9. Rasputin și propaganda antiimperială
 10. Căderea Imperiului Rus. (sursa: academiaprivata.ro)
Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Curs despre autocrația ortodoxă”

 1. Ce cauta domnul Ganea la libertarieni, adica la Miscarea Liberala? Tine contra?
  Am citit urmatorul material si mai m-am linistit http://magazin.anacronic.ro/produs/educatia-crestin-ortodoxa-copiilor-zilele-noastre-precomanda/
  Libertarienii sunt pe cai mari in Europa pentru ca promoveaza depenalizarea tuturor substantelor halucinogene , interzicerea „igienizarii fortate” , coborarea varstei majoratului, promovarea dreptului la avort, anularea drepturilor castigate de functionari, sindicate si asociatiile patronale, interzicerea regulilor de urbanism, desfiintarea frontierelor si a actelor de identitate, desfiintarea impozitelor, a Statelor si acordarea dreptului de reprezentare a tuturor curentelor religioase.
  La propunerea libetarienilor, Alevismul va fi recunoscut drept cult, in Belgia

  Libertarienii se declara pacifisti. Simbolul lor istoric este reprezentat de un sarpe cu clopotei si deviza este: „Don’t Tread on Me”
  http://www.gadsden.info/Iraq.html

  http://miscarealiberala.eu/echipa/

Comentariile sunt închise.