Demnitatea unei naţiuni

Duminică, 5 februarie 2017, poporul român a scris din nou istorie. Cronicile nu vor putea să ignore imaginea-simbol a acestei zile, o mare de lumini revărsată peste întunericul unei nopţi geroase de iarnă. Luminiţele sufletului colectiv românesc au licărit cu sutele de mii, gând la gând cu alte milioane de conaţionali de pe toate meridianele aflaţi în acelaşi cuget, străpungând mantia groasă a întunericului moral în care orbecăieşte România de mai bine de şapte decenii.

Nu a fost nici pe departe vorba numai de a-i sili pe guvernanţi la satisfacerea unor revendicări punctuale pe plan social sau legislativ. Dimpotrivă, manifestaţiile au culminat tocmai după ce guvernul a anunţat abrogarea controversatei ordonanţe de urgenţă prin care se dezamorsau legile anticorupţie. De asemenea, resortul care a scos masele de români pe străzi nu are nici caracter de partizanat politic, chiar dacă de-acum se cere demisia guvernului.

Ceea ce românii transmit lumii întregi de sub flamurile tricolorului naţional, prin această explozie de lumină, cu inventivitatea exuberantă a lozincilor şi o atitudine de un spirit civic ireproşabil, ţine de un plan mult mai profund. Prin dimensiunile sale la scară naţională, mişcarea de stradă din februarie 2017 a dobândit un caracter metajuridic şi metapolitic de plebiscit moral şi naţional. Ea a devenit expresia indubitabilă a unei voinţe colective ferme şi bine conturate. O zvâcnire de demnitate naţională, care articulează o năzuinţă în primul rând de ordin moral, menită să croiască acestui neam un nou viitor. O altă soartă, sub semnul lui „Deşteaptă-te române”, care ne însoţeste cu simbolistica sa de-a lungul secolelor de istorie. La fel ca în anul Marii Uniri, 1918, sau în decembrie 1989, când s-a strigat „jos comunismul!”.

Ce se cere aşadar acum, sub forma unor revendicări concrete (abrogarea ordonanţei, demisia guvernului), dar care transcend cu mult aceste puncte?

Nici mai mult, nici mai puţin, decât faptul ca cei investiţi prin vot să conducă temporar destinele acestei ţări, trebuie să aibă în primul rând legitimitate morală. E un avertisment la adresa tuturor celor care cred că la adăpostul legitimităţii câştigate la urne (dar pe fondul unui absenteism ridicat) pot sfida cele mai elementare norme etice şi ale bunului simţ. Cei care au ieşit în stradă pentru acest deziderat nu sunt nicidecum numai partizanii lui Cioloş, Iohannis, USR, Soros sau cine mai vreţi dumneavoastră. Majoritatea sunt cu siguranţă dintre cei care la ultimele alegeri au absentat de la urne. Unii se întreabă de ce nu s-a ieşit în stradă mai demult, când şi alţii au făcut şi au dres? Răspunsul e simplu. Prima reacţie a majorităţii românilor, care au văzut în toate partidele „aceeaşi mizerie”, a fost cea de lehamite. De indiferenţă la rezultatul alegerilor. A fost refuzul de a mai merge la vot spre a alege, ca întodeauna, „răul cel mai mic”. Dar de data aceasta PSD-ul, orbit de succesul zdrobitor repurtat la alegerile din decembrie, a întrecut orice măsură. Parcă au vrut cu tot dinadinsul să contrazică relativizarea şi omogenizarea în rău a întregii clase politice, arătând că se poate şi mai jos! Nu s-a comportat precum un partid ca toate celelalte, fiecare cu proprii săi corupţi, ci ca un grup infracţional organizat, care a încercat să legalizeze furtul.

Da, în cele din urmă, la presiunea străzii, guvernul „Grindragnea” a fost nevoit să abroge ordonanţa care a făcut să detoneze o mişcare de mase din acelea care apar doar la momente de răscruce a istoriei. Numai că se înşeală dacă are impresia că apele revărsate se vor retrage în matca lor, iar totul va merge înainte ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Căci acest guvern şi garnitura de la conducerea PSD au risipit orice urmă de încredere care le va fi fost acordată. S-a comportat precum un hoţ prins asupra faptului, care se grăbeşte să înapoieze lucrul furat în speranţa că totul va fi uitat şi că el va fi privit de acum încolo asemenea unui nufăr imaculat. Se pare că aceşti oameni nu sunt în stare să se ridice deasupra interesului imediat, a combinaţiilor conjuncturale, a artificiilor menite strict să perpetueze reţeaua de influenţă din care fac parte.

Excepţiile au fost puţine, dar au existat. Ministrul Florin Jianu a demisionat, spunând că doreşte să fie „de partea corectă a istoriei”. Iată că mai sunt şi unii din tabăra guvernanţilor care sunt în stare să se raporteze la ceva situat deasupra contingenţelor. Fie că aceasta se numeşte judecata istoriei, legea morală, Dumnezeu sau spiritul viu al acestui popor, pentru care aparenta indiferenţă în care părea cantonat nu înseamnă de fapt altceva decât o formă de protejare a idealurilor care încă mai zvâcnesc în sufletul său, aşteptând doar momentul de graţie în care să se impună clamarea lor.

Românii sunt o naţiune încă tânără, pe care istoria a împiedicat-o să parcurgă etapele de maturizare a unei conştiinţe colective, aşa cum a fost cazul marilor popoare occidentale. Acestea se află acum într-o stare de saturaţie, de decadenţă chiar, permiţându-şi luxul fie de a se lăsa ghidate de „corectitudinea politică”, fie de a se ridica împotriva ei. Sunt dispute politice şi ideologice care au loc deasupra unui incontestabil şi elementar fundament etic, care României ultimelor decenii i-a lipsit în permanenţă: acea legitimitate morală de care să se bucure cei aleşi să conducă un stat. Nu mă refer aici la lucruri sofisticate, ci la ceva de ordinul evidenţelor: corectitudine, onoare, verticalitate. Toate sunt, sau ar trebui să fie, recunoscute ca principii aparţinând, de la sine înţeles, unui plan superior, fără de care contractul social între conducători şi conduşi nu poate funcţiona. Nu arareori, politicienii (din toate ţările civilizate) s-au dovedit a nu fi la înălţimea acestora. Dar, atunci când au călcat pe bec, au recunoscut autoritatea superioară a acestor valori şi au ştiut că trebuie să suporte consecinţele.

Într-o ţară ca România, lucrurile au stat mai întotdeauna altfel. Acum, sutele de mii de români care au fost pe străzi, alături de milioanele care îi susţin în încercarea de ieşire din această beznă morală, au mai parcurs o treaptă pe drumul către închegarea unei veritabile solidarităţi şi conştiinţe naţionale.  Se simte apariţia unui liant transpartinic, mai presus de ideologii şi de viziuni asupra lumii. Fără acest liant elementar al unor valori fireşti, de la sine înţelese, un stat nu poate funcţiona aşa cum trebuie, iar toată armătura legislativă şi instituţiile statului nu sunt decât o faţadă, o butaforie îndărătul căreia politicieni veroşi îşi pot vedea în tihnă de propriile interese.

Românii simt într-un număr covârşitor acest lucru şi se revoltă. Nu mai pot sta nepăsători privind cum soarta lor este decisă de o guvernare care a căzut la examenul celor mai elementare reguli de etică. Manifestaţiile uriaşe de pe tot cuprinsul ţării au dobândit un caracter de plebiscit naţional şi de afirmare a demnităţii unei naţiuni. Actualului guvern şi conduceri a PSD nu îi mai poate fi acordată nici încredere, nici legitimitate morală. Cei responsabili, aceia care au arătat că PSD-ul poate coborî şi mai jos decât celelalate partide (oricum şi ele detestate de marea majoritate a românilor) trebuie să plece şi să înveţe lecţia că aroganţa şi sfidarea unui popor întreg se plătesc întotdeauna.

Ştim că pot exista profitori şi grupuri de interese care vor încerca poate să deturneze sensul genuin al acestor manifestaţii. Probabil că atunci când cei vizaţi se vor retrage, românii vor tolera un PSD reformat alături de celelalte partide. Desigur că nu vor fi mulţumiţi de calitatea întregii clase politice, dar cel puţin vor fi trasat un hotar pentru posteritate: mai jos de atât nu merge! Nu admitem!

Abia pe o asemenea bază se poate spera la construcţia unui viitor sănătos al acestei ţări. Abia pe această treaptă se poate face trecerea de la stadiul de ţară bananieră la un alt nivel de civilizaţie, la formarea unui cadru respirabil în care sunt posibile dispute politice şi ideologice menite să configureze traseul viitor al unei naţiuni.

Dacă despre izbucnirea din decembrie 1989 s-a spus că a fost o „explozie a mămăligii româneşti”, în februarie 2017 putem spune ca asistăm la închegarea unei coloane vertebrale a demnităţii româneşti, la manifestarea pe scena istoriei a unui suflet colectiv atât de vitregit de-a lungul veacurilor, care încearcă să-şi croiască un destin temeluit pe valori morale.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


20 de comentarii la „Demnitatea unei naţiuni”

 1. Oameni buni scriitori ai acestui site, eu cred ca glumiti. E un umor negru. Sunteti departe de inima acestui popor, asa, bolnava si suferinda cum e ea.
  Nu cred ca puteti confunda lumina unui neam cu luminile venite din telefoanele mobile. Nu cred ca nu stiti ca acesti „tineri frumosi si liberi” (da, frumosi, am vazut multe frizuri dragute la ei) nu au nimic INAUNTRU. Nu cred ca puteti crede, ca crestini, in „iesirea in strada”.
  Imi vine in minte ceea ce spunea Petre Tutea intr-un interviu: „Ma rog la Dumnezeu sa ne dea un sut in cur, sa ne trezim”. Iar eu inteleg prin asta doar trezirea in Hristos si in Biserica, nu in maimutareli goale de orice continut.

 2. Asa arata Oda anti-ratiunii…
  Asta este exact in-demnitatea din natiunem adica partea diabolica care exprima hollywoodian dar este anti-orice!
  Anarhisti care se si vad „invingatori” de fapt pseudo-eroi ai ingenuncherii dorita pentru Romania, prada corporatiilor straine care ii foloseste ca masa de manevra, eventual trimisi „cu plata” de la serviciu ca sa raga hipnotic.
  Astia sint globalistii, copii ai pro-GAy-sismului universalizat de universitatile americane bolsevizate, asasinii identitatii nationale, „spargatorii” de granite, admiratorii invaziei musulmane si nerabdatori sa fie microcipati,
  … mai are si ratacirea sa vorbeasca de „colectiv” – cuib satanist cu ritualuri si incantatii specifice …, lauda rebelilor, copiii Satanei.

  • gheorghi si mihai,

   Asa este, trezirea se face in Hristos si in Biserica. Dar ca sa ajungi sa spui ca toti acei tineri nu au NIMIC inauntru, sau ca sunt spargatori de granite, copiii pro-gay, cuib satanist, si in final sa ii numiti copiii satanei (vad ca ati scris numele satanei cu majuscula), aceasta mi se pare cu adevarat o gandire satanista, lipsita de orice lumina a credintei si a iubirii hristice de om si de Dumnezeu. Ba, as indrazni sa spun ca pericolul manipularii naziste vine din partea dvs, in special a d-lui gheorghi, a carui gandire ( ca sa nu spun ura ) este de-a dreptul patologica.
   Indiferent care ar fi starea launtrica a manifestantilor, conteaza in primul rand faptul ca este nevoie de o reactie la ceea ce au facut acesti antiromani care ne guverneaza. Si societatea nu doar ca are dreptul la reactie, ci este chiar datoare sa o faca ( in mod pasnic ), indiferent care ar fi rezultatele.

 3. Raspund opiniilor postate mai sus.

  Nu ma refer la minoritatea activa a hipsterilor corporatisti si sorosisti. Intamplator, in acest moment toata lumea cere acelasi lucru. Valul a cuprins deja o parte importanta a poporului roman, pe care il iubim asa cum e, indiferent daca se afla sau nu intru Hristos (iar daca nu, ar trebui sa o facem cu atat mai mult si sa ne rugam pentru intoarcerea sa).

  Citez din N. Steinhardt.
  „Ni se impuie capul – de catre anchetatori si de catre sectanti- cu doua texte. (…) Primul text e cel de la Romani 13,1, de unde rezulta ca, orice si oricum si oricine ar fi, va sa ne supunem stapanirii. Celalalt e de la Matei 22,21: „Dati Cezarului cele ce sunt ale Cezarului si lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu”. (…) Raspundem asadar: aplicam cu strictete Rom.13, respectam inalta ocarmuire si dam Cezarului ce este al sau daca statul si Cezarul sunt si se marginesc a fi ceea ce trebuie sa fie si-i arata numele a fi: o putere statala. Daca statul (Cezar) se indeletniceste cu ale lui: intretine si repara drumurile si caile de comunicatie, pastreaza ordinea, apara teritoriul national si gospodareste avutul public, cinste lui si ii dam tot ce i se cade. (…) Dam asadar Cezarului cele ce sunt ale Cezarului – birul, ascultarea legilor, serviciul militar- insa nu-i dam lui Mamona cele ce sunt ale lui Mamona. (Sau mai bine zis ii dam: desconsiderarea, puntile taiate, trezvia).”

  Steinhardt se refera aici in primul rand la caracterul ateist al statului comunist. Dar ce ne facem daca guvernantii cinstesc numele Domnului doar din buze, dar Ii desconsidera poruncile, mai ales ultimele trei? Daca guvernantii jefuiesc, in loc sa gospodareasca avutul public? Si inca prin incercarea de a se acoperi prin acte normative date in miez de noapte? Singurul lucru pe care il pot face crestinii e sa isi faca auzita vocea, in mod raspicat, dar civilizat. Faptul ca si altii cer aceleasi lucruri nu schimba cu nimic situatia. Mesajul textului meu e acela ca miza acestui moment e o distinctie elementara intre bine si rau, dincolo de orice orientari ideologice, politice sau religioase.

  Fragmente din „Rugăciunea pentru neam” a părintelui Gheorghe Calciu

  Că prigoneşte vrăjmaşul sufletul neamului românesc şi viaţa lui o calcă în picioare. Făcutu-l-a să locuiască în întuneric ca morţii cei din veacuri, şi sufletul lui este mâhnit de moarte. Că l-au trădat cei puşi de Tine să-l conducă şi au uitat că Tu ai spus ca cel ce vrea să fie întâiul, să slujească tuturor. Şi ei au ştiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tău, l-au asuprit şi l-au jefuit, l-au vândut altor neamuri şi au călcat poruncile Tale, iar pământul acesta, pe care l-ai dat neamului românesc pe veci, l-au înstrăinat. Dar poporul acesta Te slăveşte, Doamne, nu numai cu buzele ci şi cu inima. (…)Pentru că toţi ne-am abătut, toţi am făcut nelegiuire, şi ierarhii, şi preoţii şi credincioşii. Nu mai este nici unul care să facă dreptate, nu mai este nici unul! Ci încetează Doamne, bătaia Ta împotriva poporului românesc. (…) Redă poporului nostru pământul care l-a păzit cu grijă şi credinţă prin veacuri, redă-i bisericile şi mânăstirile vândute, redă-i pacea văzduhului şi îmbelşugarea roadelor pământului, stăpânirea de sine, demnitatea lui creştină şi naţională de altădată, conducători buni şi cinstiţi, neasupritori, nemincinoşi şi nelacomi, redă-i arhierei vrednici de Tine, Iisuse Mare Arhiereu, preoţi dăruiţi Bisericii şi Neamului, credincioşi misiunii lor, adevăraţi secerători, aşa cum Îi vrei Tu, Milostive.

  Integral aici: http://www.doxologia.ro/rugaciuni/rugaciunea-pentru-neam-parintelui-gheorghe-calciu

  • Sunt perfect de acord cu ceea ce spuneti aici, in raspuns. Problema mea este ca aceasta tehnologie (internet, TV) prin care „aflam” ceea ce se petrece, se interpune intre noi si realitate intr-un mod pe care nu ar trebui sa-l neglijam. Manipularea e foarte subtila, si nu e deloc la nivelul ideilor si al credintelor. Nu putem „afla” ceva pur si simplu apasand pe un buton. Credeti ca putem stii atat de simplu cine ce a furat, sau ce vrea o anumita multime? E o discutie mai lunga, pe care nu o putem purta aici – tocmai aici, pe un teren virtual impotriva garuia ma gasesc eu.
   Ca si crestin nu pot accepta cliseul acesta cu „iesirea in strada”, indiferent de motive. Cred ca nu poate fi decat periculos, si pentru noi si pentru tara. Spatiul public real, si atat de discret, in care avem de luptat, sunt familia, scoala daca avem copii, parohia bisericii de care ar trebui sa fim legati (eu personal va marturisesc ca pierd constant in aceste lupte).

 4. Sunt de accord cu comentariul lui Mihai! Am senzatia ca acei tineri, aprind lanterne, luminite doar pentru amuzament. Nu se poate confunda iubirea de tara si neam, cu „spectacolele „, pe care le dau acesti tineri in strada. Asta fac, doar ca nu au ceva mai bun de facut, probabil, simtind nevoia sa se faca cunoscuti! Fara sa si dea seama ca nu fac nimic! Decat zgomot, figuri cu lasere, cu care copii de la 3,4,5, ani in sus se amuza …si cam d- astea . Simt nevoia sa iasa in evidenta, ne’avand cu ce altceva! Asta din nefericire pentru ei si pentru noi!! Ne rugam providentei, sa se maturizeze, sa munceasca, sa invete carte, ca sa faca ceva pentru tara. Tinerilor studenti, propun ca guvernul, sa retraga ordonanta prin care, li se acorda bursele nemeritate, (aici nu toti merita asta) dar, nici poporul roman, nu merita insultele lor. Sa li se retraga, toate facilitatile acordate, de catre acest govern. Da, sunt de’acord cu noi alegeri (desi banuiesc ce costuri se impun, sa vada si d-nul actual presedinte, ca cei care l au votat (recte eu) nu se va mai bucura de votul si increderea mlor.. Apropos I am mai cumparat si una din cartile dumnealui, pe care doresc sa I o restitui. De ce ? Pentru ca realizez ca nu merita sa contribui la bunastarea dumnealui! Si inca un lucru, sunt o persoana, care nu am votat PSD-ul . Dezamagirea a fost atat de mare, fata de toti politicienii nostrii si conducatorii Romaniei de pana acum, incat am refuzat sa merg la vot. Ideea pur reala, este ca, nu pot sa fiu de acord cu atitudinea, „presedintelui meu” de care abilitati de a conduce ma indoiesc, dupa ce a demonstrat, prin afisarea lui in geaca rosie, in mijlocul demonstratilor (multi platiti) indemnand tinerii, multi nevinovati, la ura si dezbinare!!!!
  Reactia lui este clara, ca nu a fost satisfacut de rezultatul alegerilor, ca poporul si a dat seama „cat de bun este”, fapt care se vede de la mii de mile distanta, ca nu I lasa din acel moment sa guverneze. Atacandu I di intarziindu le orice actiune de guvernare, Cum de altfel ar trebui sa o faca.
  In consecinta, ma dezic de d nul presedinte actual, din motive, ptr ca nu are accelasi interes cu Romania si Romania.

  O zi buna tuturor romanilor din tara si de peste hotare!

 5. Sigur, in piata s au aflat multi tineri, cu nazuinte sanatoase si optimiste si sperante mari. Eu nu contest acest lucru! Doar ca printre ei se aflau multi ” prostatari de meserie, vazuti de noi in decursul anilor, atat pe sticla cat si in realitate! Eu post sa afirm cu certitudine, ca eu sunt una dintre persoanele aflate la asa zisa „revolutie” din 89. Foarte tanara pe atunci, cu sperante mari, dar dupa ce au trecut anii, mi am dat seama, cat de manipulate am fost noi tinerii, de atunci! Sunt extreme de multe lucruri” de discutat si aratat, tinerilor de acum, (de fapt copii nostrii) atunci destul de mici, ca sa inteleaga ce se petrecea in capital si intoata tara. Acum doar se repeta istoria, asta vedem noi, cei de atunci!!!!! Acum, vad, ca presedintele nostru ales, face mari diferente intre populatia tarii.
  Intreb si eu , ce interese meschine urmareste?? Evident doar dezbinare intre romanii, care l au votat si care au investit incredere in el. Nu ar trebui sa aiba un comportament correct fata de toti ramanii? indifferent daca l au votat sau nu?
  A aparut pe sticla sa ne spuna ce? Ca nu are curajul sa le spuna celor din piata sa plece acasa? Sa si afiseze aroganta si ironiile fata de romani? Personal, am vazut un presedinte, care vrea sa ne duca in trecut, sa avem totalitarizm, care doar incerca sa dea ordine? Care nu a facut decat un monolog? Oare cu cine l putem asemana? Cu Stalin? cu Hitler? Cam asta am vazut eu!!!!! La plecare de pe „scena” a ramas doar sa adopte salutul: HAI HITLER!!! Asa arata un presedinte democrat?
  Imi pare rau ca nu pot fi de’acord cu acest presedinte si cu sustinatorii sai! Il vad ca pe un nazist, care ne conduce la destramarea tarii, dezbinarea poporului roman, iar cand fac aceste afirmatii, chiar imi asum.
  Sa se duca, si sa ne lase in pace! Subliniez, ca nu sunt o sustinatoare a lui, Dragnea, si nici a PSD ului. Pot demonstra, ca nu am fost sa I votez!! Sunt o persoana, care, repet, am ales pe presedintele Iohanis! Dar probabil nu fac parte din categoria romanilor selecti!!
  Se insala groaznic! O parafrazez pe ANETA STAN, „abia a invatat sa vorbeasca dupa doi ani, presedintele nostrum”. Eu ma indoesc!!! In expunerea pe care a facut o ne a intoxicat cu expresia „CICA” Expresie de presedinte? de profesor? de om cult? Sau ii felicita pe parintii, care au scos copii in strada? Pai cum poate intelege somnia sa, ce inseamna a fi parinte? sau cu ce cheltuieli se cresc copii, la noi in tara? Tara pe care o conduce timp de doi ani? Doar stie cum se obit, bani din meditatii? de la parintii acelor copii? parinti care cu multa truda, obtin acei bani? Nu mai vorbim de penalii, in randul carora se afla, detinand SASE case?? Cum o fi reusit?
  Mie imi face impresia ca, domnia sa confunda tara, cu garajul dumnealui, in care si desfasoara activitatea, extra presedentie, iar pioporul cu copii, pe care ia meditate si incasat bani grei, s ar parea nu?

  • Manifestatiile de duminica, in dimensiunile lor, au depasit cu mult ceea ce ar putea realiza o mana de „protestatari de profesie”, oengisti, s.a.m.d., desi nu neg ca au fost si din acestia. http://www.agerpres.ro/social/2017/02/05/sibiu-peste-200-de-persoane-s-au-strans-la-protestul-copiilor–11-45-22

   Nu-l simpatizati pe presedintele Iohannis. Marturisesc ca nici eu. Pana nu demult era aproape un cadavru politic, izolat si aparent neputincios in fata rezultatului ultimelor alegeri. L-a resuscitat insa tocmai modul de a opera al PSD-ului, pe care Traian Ungureanu il califica, extrem de inspirat, astfel:

   Acrobat naţional din părinţi nebuni, PSD are un tic istoric necruţător: urcă voiniceşte pe schele şi se aruncă în cap. Nimic nu poate opri pofta de cădere care preia acest partid harnic în campanii şi nechibzuit cu gloria, îndată ce ajunge la putere. Ultimul vertij pesedist şi-a făcut treaba, condus de Liviu Dragnea plonjînd în cap, cu Ordonanţa 13 în dinţi. Nu sîntem martorii unui accident de muncă. Asistăm la deznodămîntul unei boli genetice în care PSD îşi joacă rolul cu aplicaţie de somnambul. PSD cîştigător detaşat a fost mereu un partid cu arma în mînă şi mîna la tîmplă. Dragnea nu e un meteorit solitar. Dragnea se trage direct din cinismul infantil al lui Victor Ponta, persecutorul de alegători. Care se trage din boieria moţată a lui Adrian Năstase. Care se trage din consecvenţa de tartor nepensionabil a lui Ion Iliescu, Preşedintele care a găsit timp, în ultima zi de mandat, să îl graţieze pe Miron Cosma. Care se trag, toate, din mîrlănia istorică a comuniştilor întemeietori, secta declasată de la care PSD a învăţat să semneze de preluarea puterii cu pumnul. Dragnea şi-a întregit şi depăşit dascălii. Şi-a organizat, adică, propriul flagrant.
   (…)
   Muntele de aroganţă nebună de pe care PSD a sfidat legea înainte de a se arunca în cap a fost clădit de electoratul PSD şi de absenţa electoratului anti-PSD. 60% din alegători au stat acasă, într-o zi în care nu se juca Real-Barcelona, Transilvania nu era cedată Ungariei şi nu ploua cu catran. O mare parte a celor rămaşi acasă au petrecut ziua de vot fredonînd aria Aceeaşi Mizerie! din ampla operă Toţi o apă şi-un pămînt! Acum se poate înţelege că mizeria are nuanţe distincte, că apa e plată sau minerală şi că pămîntul e mai rotund decît se crede. Refuzul doct care mută nasul în loc de creier la vederea politicii e o eroare tipică şi neiertătoare. Ştiam sau nu, după 28 de ani de recidive, că, lăsat singur la putere, PSD e un partid mai periculos decît o bonă canibală? Ştiam. Ştiam sau nu că, oricît de fripturişti, ceilalţi preferă carnea fină Kobe? De vită. Ştiam. În fond, politica nu e nicăieri altceva. Răul cel mai mic e tot rău dar, bine ţinut în lesă, are toate şansele să stea la picior şi să nu îşi serbeze majoratul.

   articolul complet la http://adevarul.ro/news/politica/In-bezna-1_5897aaa65ab6550cb82babd3/index.html Merita citit.

  • Ioana,

   Cei de la Palatul Victoria sunt platiti? Pentru ca si eu merg acolo. Imi aduc aminte ca exact acelasi lucru se zvonea si despre cei care manifestau la Universitate impotriva lui Iliescu, cum ca sunt platiti, sau ca la sediul PNT se fabrica dolari..
   Cine poate sa creada ca o mare de oameni, din zeci de orase ale tarii, pot fi platiti zi de zi ca sa iasa in strada? DE CE NU I-AR FI PLATIT CA SA IASA LA VOT???
   Mai spui ca presedintele dezbina. Cum asa? Ti se pare acum ca daca pesedistii sunt la putere trebuie sa devenim o tara de pesedisti pentru a fi o tara unita? Sau daca PSD-ul este la putere capata – in concluzie – putere absoluta, inclusiv sa faca legi neconstitutionale, sa conduca ca un grup infractional organizat, sub privirile adormite ale poporului?
   Noi nu am iesit sa demonstram impotriva voastra, a electoratului pesedist, noi am iesit sa demonstram impotriva guvernului corupt. Cei care fac dezbinare sunteti voi, e clar, pentru ca ii denigrati pe demonstrantii de la Palatul Victoria si mai si mintiti ca sunt platiti. Manipulare tipic comunista.
   Apoi, de ce sa se retraga studentilor bursele si toate facilitatile acordate, le platesc guvernantii din buzunarul lor ? Le platesc majoritarii care ies in strada si s-a vazut care este majoritatea. Voi ati adus provincia, cam asta este sustinerea voastra, vreo doua mii din toata tara.
   Nu ti-e mila de acei oameni printre care unii nici nu stiu impotriva cui demonstreaza?
   S-a vazut cine sunt platiti.

 6. @ioana
  ––––-
  Rog sa definiti termenul „nazism” pe care se vede ca nu il cunoasteti, national-socialism.
  Folositi termeni cre rezoneaza poetic in discurs dar nu au semnificatie valida in context.
  ––
  De asemenea, rog sa enumerati niste „nazuinte sanatoase si optimiste si sperante mari”, concret, nu asa… generic… ca „toti vrem binele”, … „toti sintem oameni”… si alte forme fara fond, iunde oricine intelege orice.
  „Dipa fapte se judeca omul” – in cazul de fata, fapta este clara; afirmarea vointei de rasturnare a ordinii de drept, de anulare a vointei populare prin manifestatii nelegale, comandate din exteriorul tarii, desigur prin persoane care influenrtyeaza perceptia publica.
  –––
  Se vede ca stiti ce este ura fiindca asta este in spatele pozitiei fata de PSD care a promis ceva si nu a apucat sa fac prea multe ca sa va „supere”… Pre-judecata si spirit razbunator – asta aratati, chiara daca molcom, pasnic, … va simtiti in siguranya cand vedeti multi care „va dau dreptate”, nu va bazati pe propria judecata si desigur ca faceti parte dintre cei care asteapta sa le fie validatae parerile (insusite de la altii) prin „like”-urile fese-buci-lor.
  ==================
  Nu am ce sa-i mai reprosez „literer” autorului articolului – manuieste dibace vorbele si este mai greu de „prins” cand te impartasesti cu fese-buci-le lui tzucal-berg.
  Cand vezi o fotografie „in oglinda”, (reverdsed) si nu ai elemente de analiza din afara, ti se pare ca e normal, cand de fapt ti se prezinta drerapta a fi stanga, stanga a fi dreapta… jocul de-a alba-neagra pe care nu-l simte jucatorul… manipulat.
  ==============
  Chiar m-ati amuzat cu dl. Necula…. ca el asa ne spune, ca – practoic – nu mai este preot cand pleaca de la „serviciu”…
  Asa bine sta BOR acum, ca preotia nu mai este un mod de viata ci un serviciu unde esti platit „cu ora”, nu-i asa? Ce sa te miri cand tot aceste lauda liturgiile negre din grotele „colective” unde invocarile , practicile sint de orice fel, numai crestinesti nu sint…
  Sa dati citate referitoare la „duhul care stapaneste lumea”, la „chemarea lumii” si lasati deoparte „iubirismele” si show-ul mediatic…. nu ajuta la insanatosire.
  Cine crede ca aceasta lipsa de respect pentru majoritatea votanta si apelarea la masuri extreme incitand – printre injuraturi SCRISE – la agresare, pedepsirea de oameni nevinovati,
  SCOPUL NU SCUZA MIJLOACELE – chiar de-ar fi …”nobil”, ceea ce nu este cazul.

 7. Din pacate ortodoxismul unora devine ochelari de cal in vederea si viziunea generala a evenimentelor acestor zile.Fosilizarea in biserica este tocmai cancerul care mananca bucuria marturisiri nebuniei Crucii.Cine se pozitioneaza pe acest esafod va ajunge decapitat de frica de care se teme si chiar ce afirma ca vad in tineri frumosi de fapt ca o fobie se gaseste in subconstientul lor intr-o masura mai mare sau mai mica..
  ,,Iar partea celor fricoşi şi necredincioşi şi spurcaţi şi ucigaşi şi desfrânaţi şi fermecători şi închinători de idoli şi a tuturor celor mincinoşi este în iezerul care arde, cu foc şi cu pucioasă, care este moartea a doua.,,(Apoc,21,8) Atentie, cei infectati de frica mascata sau nedeclarata, fricosii sunt cap de lista pentru moartea a doua.Hristos sa ne paseasca!

 8. Chestia asta cu ”platitul” nu mi se pare importanta deloc. Cred ca nu e important daca cineva e platit sau nu, ci ideea afirmata. „Platitul” e o simpla acuzatie emotionala, si nu e neaparat de condamnat nici cine vine cu aceasta acuza, cuvintele pot avea multe sensuri. Toti au dreptate intr-un fel.
  Eu cred doar ca „protestele” sunt o facatura pur mediatica. Noi nu mai suntem in stare sa deosebim intre realitate si intre „stirile” ce ne parvin continuu in mod virtual.
  Poporul roman (nu, nu cel de pe internet) are un anume specific de a intui lucrurile, iar presedintele Johannis este foarte departe, foarte strain de el.

  • Mihai,

   1. Deci nu are importanta daca cineva este platit sa voteze, sau sa minta? Ciudat rationament in ce priveste cinstea si corectitudinea!
   Mihai, daca ar veni cineva sa ma plateasca pentru a-l sustine pe Iohannis, in primul rand nu as primi si in al doilea rand nu l-as mai sustine niciodata.
   Acest lucru, cu plata, nu este doar rau, este o plaga care tine de ignoranta si rautate. Oamenii marunti se vand pentru o coaja de paine, pentru o punga de plastic, sau pentru doi lei la pensie. Si din pacate sunt multi asa si aceasta nu se numeste „intuitie”, ci indobitocire. Mare diferenta!

   2.Din ce ai scris rezulta ca toti suntem manipulati, pentru ca totul este o facatura mediatica, deci indiferent din ce mediu am veni ( cu net, fara net), nu putem fi „in stare sa deosebim intre realitate si intre „stirile” ce ne parvin continuu in mod virtual”.

   Practic, ca manifestezi la Cotroceni, sau la Palatul Victoria, tot prost ramai.
   In concluzie: Dragnea si ai lui sunt oameni cinstiti, tot ce se spune despre ei este o facatura mediatica. Pentru ca de fapt ei nu noaptea au adoptat OUG, ci ziua!
   Pai, spune asa, mai Mihai!

 9. Buna dimineata natiune, buna dimineata Mihai.

  Se pare, ca de aceasta data esi un pic mai rerzonabil!
  Usor, usor, romanii vor realiza ca au fost pacaliti si manipulati, (ma refer la toti romanii care au protestat) pentru interesele lor, care nu sunt compatibile cu politicile marillor concerne, care incearca sa si atinga scopurile pe aceste cai, necinstite. Mai pe scurt, pe spatele celor ce tremura in strada, timp de 10 zile, pentru care s au terminat „fondurile” si fac apel la adunari de noi fonduri, ptr a continua „protestul”.
  Romanii sunt toti cei ce se afla acasa si nu dau curs acestor mizerii, romani sunt si cei din strada, romani sunt si cei de pe net, etc. Dar toti, trebuie sa avem acelasi interes!!!
  Ca aflam tot ce se intampla in tara, prin calea virtualului, sau pe calea confruntarii, unora dintre romani, cu diferite problem, cert este faptul, ca multi au posibilitatea de a face comparative, intre ce apare in mas-media, cu realitatea!
  Nu vi se pare ca nu este nici o diferenta? Cei care au posibilitatea sa vada ce se intampla in interiorul institutiilor, ce ar trebui sa reprezinte interesele poporului roman, si nici de departe nu se vede acest lucru, ce fac??
  La dezvaluirile asa ziselor secrete, (se pare ca unii „destepti” nu au realizat ca minciuna are picioare scurte) Atat DNA-ul, SRI-ul, in frunte cu d nul presedinte, dupa ce d-nul Sebastian Ghita a facut demascarile acestor entitati, domniile sale, (aici ma refer la reprezentantii acestor institutii), au demarat scoaterea in strada al asa zisului „popor nemultumit”!!! De ce oare??
  – De ce nu le-a transmis d-nul presedinte, ca impreuna cu fostul sau guvern, au imbogatit Germania cu 4 miliarde? vanzatorilor de armament?
  Si sunt mult mai multe cheltuieli facute de statul roman, de fostul sau govern? cheltuieli care nu aduc nici un beneficiu, poporului si nici tarii??
  – D-nul presedinte nu a vazut la ce nivel a ajuns coruptia in tara noastra?
  – Esirea domniei sale, in mijlocul protestatarilor de la Cotroceni, ce scop a avut?
  Da, sfatuitorii domniei sale l au indemnat sa mearga in fata acestora, (dar cam tarziu)
  unde nu a putut sta mai mult de cateva minute!!! Sigur, nu l condamnptrr asta ptr ca, conditiile erau precare, din toate sensurile: vremea urata, protestatarii nervosi si uite asa nu a reusit sa reeasa decat o „sfidare” la adresa acestora. Poate ma insel, dar parerea mea este ca nu dorinta de sfidare la adus in strada, dra acei sfatuitori ai sai, trebuia sa l „dirijeze” corect, inca din momentul in care a aparut in geaca rosie in piata Victoriei!!!
  – Cat priveste ceaiul, oferit, a fost un gest, care putea fi interpretat! Depinde din ce directive si cu ce interes privesti acest gest!!!!
  Va doresc o zi minunata, linistita si ganduri bune!

  Cu stima si respect Ioana S.

  • Ioana,

   Care natiune, cea de la Cotroceni, sau cea de la Palatul Victoria? Pentru ca nu stiu daca trebuie sa-ti rapund la „buna dimineata”!

   Printre multele stangacii ortografice, ortoepice si de punctuatie pur neromanesti, ai reusit totusi ceva: sa ne convingi ca nici pentru tine nu este de condamnat faptul ca cei de la Cotroceni sunt platiti. Condamnabil este sa fii platit ca sa manifestezi impotriva lui Dragnea.

 10. Buna Mihai,
  Mi se pare ca am de aface cu tipul omului plin de subiectivism, in persoana ta.
  Gresala pe care o faci tu, este asta: nu vrei sa vezi fondul problemei, estenta ei in speta, doar impiedicandu te de eventualele „greseli” ne semnificative, facute din graba, pentru ca unii mai si muncesc!!! Sau vrei sa ma convingi, ca ai adunat atata ura si vrei sa o reverse cuiva?
  Sa ai o zi buna!!!

 11. Se pare ca sunt aici mai multi Mihai si mai multe Ioana, nu mai stiu cine cu cine vorbeste, cel putin eu…
  In nici un caz nu vreau sa spun ca o parte sunt prosti si altii nu, sau ca altii sunt mai hoti decat altii. Vreau sa spun doar ca „iesitul in strada” este o solutie inacceptabila pentru mine, indiferent de scopurile cu care se face. Asta pentru ca, datorita naturii umane (dominate de orbire si trufie, si nu de altceva ce ne putem noi atribui), este imposibil ca aceste scopuri – daca ele exista defel – sa nu fie deturnate, iar rezultatul sa nu fie o stare mai rea decat inainte. Si cred ca acest lucru se aplica, mai mult decat oriunde, in Romania.

Comentariile sunt închise.