Fiii Minciunii

Polemist din fire fiind, accept orice discuție pe argumente, chiar și cînd se duce pe un ton vehement și cînd expresiile sînt mai abrazive.
 
Iubesc atît de mult libertatea încît cred că oricine are dreptul la opinie, chiar și atunci cînd scopurile în care cineva exprimă o părere (eronată sau vădit construită în răspărul adevărului) sînt impure.
 
Nu cred că dețin adevărul absolut, deci sînt gata să recunosc cînd mă înșel. Totuși, din experiență, de cîte ori ții cont de principii și valori autentice, de repere perene, rămîi în adevăr.
 
Nu pot purta pică nimănui, resping ideea de delict de opinie – mai ales că eu însumi am stat sub această acuzație de multe ori – și îmi repugnă listele negre (deci cele care vor să atragă o pedeapsă).
 
Cu aceste precizări, mă voi opri totuși la numele unor lideri de opinie care s-au pronunțat categoric, deși lipsiți de logică, iar, în unele cazuri cu ură, contra susținătorilor Referendumului pentru Căsătorie. De ce? Pentru că, din punctul meu de vedere, acești oameni și-au pierdut orice credibilitate prin ce-au spus ori au scris acum. Nu-i vorbă că unii nu sînt la prima încercare de manipulare. Ba, ca să fiu mai exact, lupta lor cu valorile creștine și naționale, contra libertății și a unei dezvoltări organice a societății românești este mult mai veche.
 
Dar dacă ar fi să-i fi citit pentru prima oară ieri, ce încredere pot să mai am în cineva care, în mod evident, măsluiește adevărul, doar pentru că nu-i convine? Chiar dacă se întîmplă uneori să rostească adevărul, îl voi bănui că o face cu un interes anume și nu merită nici să-l ascult, nici să-l urmez.
 
Așadar, am reținut pînă acum pozițiile luate de: Mircea Cărtărescu, Cristian Tudor Popescu, Vladimir Tismăneanu, Sorin Ioniță, Cătălin Avramescu, Cristian Pîrvulescu, Andrei Cornea, Mihaela Miroiu, Cristi Danileț, Petre M. Iancu, Tereza-Brîndușa Palade, Mircea Maci, Sabin Gherman, Florin Negruțiu, Dan Ionescu, Moise Guran, Lucian Mândruță. Probabil că mi-au scăpat cîțiva. Îi puteți adăuga dvs. Să-i ținem minte, ca să nu ne lăsăm vreodată trași pe sfoară de ei.
Mai jos, aveți cîteva ”argumente” ale celor de mai sus, spulberate de realitate.
Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost