Simbolurile contează. Notre Dame

Nu cred in coincidente. Desigur, printre autoritatile sau MSM europene nimeni nu stie daca incendiul de la Notre Dame a fost provocat sau accidental, si cu atat mai putin care ar fi putut fi intentiile eventualilor incendiatori. Nimic nou, mai ales intr-o epoca in care principala preocupare a autoritatilor si mass-media europene este sa nu raneasca sensibilitatile suspectilor de serviciu. N-ar fi corect politic.

Totusi ….

In lumea catolica si protestanta azi a inceput Saptamana Patimilor care precede cea mai mare sarbatoare a crestinatatii. In lumea suspectilor de serviciu este o perioada de mare impact simbolic religios pentru ucideri in masa si distrugerea simbolurilor crestinatatii, mai ales in ultimii ani – Kenya 2 aprilie 2015, Universitatea Garissa, 147 de morti, crestini; Bruxelles 22 martie 2016, 35 de morti si 340 de raniti; Stockholm 2017, 5 morti, printre care si o fetita de 11 ani, si 14 raniti …

Desigur, incendiul de la Notre Dame, acest emblematic simbol al crestinatatii, ar putea fi o coincidenta, un accident. Numai ca e din ce in ce mai greu sa crezi in coincidente cand stii ce stii, si intelegi ce intelegi, ca de exemplu importanta simbolurilor religioase si culturale ale civilizatiei noastre …. pentru inamicii ei.

Nu, din pacate simbolurile religioase si culturale ale Europei – nu degeaba consemnata in istoria moderna si contemporana sub numele de „Crestinatate” – nu par sa mai conteze atat de mult pentru europeni, cat pentru cei hotarati sa le distruga.

Poate ca ar fi timpul ca, indiferent de cauza dezastrului si distrugerii frumoasei catedrale franceze, acum, in Saptamana Patimilor din Era noilor patimi, crestinii de orice cult si denominare, sa-si reimprospateze credinta si constiinta, si sa se adune laolalta in jurul adevarurilor esentiale.

Iar adevarul este ca exista multe feluri de a sterge crestinismul din memoria si istoria lumii. Si, indiferent de motivul pentru care Notre Dame arde in seara asta, in Saptamana patimilor din Era patimilor pentru atat de multi crestini de pretutindeni, poate ca ar fi timpul sa luam act de, si intelegem ce-am scris aici.

Poate asa, constientizand adevarul istoric, cultural si religios, vom reincepe sa ne pretuim si aparam religia, cultura si simbolurile.

Poate asa, toate devastarile spirituale si culturale ale civilizatiei noastre vor fi oprite, incetinite, si nu se vor mai petrece cu complicitatea noastra directa sau placida.

In fine, poate ca asa nevinovatii nu vor mai fi ucisi la ei acasa, cand merg la mall, la scoala, la metrou sau la piata, bisericile nu vor mai fi devastate, si vom avea din nou pace. Poate ….

Am intrat in Notre Dame o singura data. Sunt recunoscatoare. Ce frumusete …. Ce sentiment … Mi-as fi dorit sa repet experienta. Sansele sunt ca nu se va mai putea.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost