Vladimir Putin declanșează marea invazie… cetățenească și frățească

În timp ce Liviu ciocnea ouăle cu Viorica-Vasilica sau cu Alexandreasca, cu Bădălăii lui și cu Tudose, la răsărit se zgâiește rânjetul profesional spre coada ochiului, așa cum îi place lui Vova Putin să lovească subtil atunci când face daruri otrăvite. Acest Odiseu al imperiului neo-stalinist a semnat un „ukaz” în buza Paștelui, prin care toți cetățenii din Donbass pot dobândi rapid și simplificat cetățenia Federației Ruse. Orice rus de-aici poate deveni cetățean al Rusiei. Și cum foamea este mare în patria hatmanilor, orice ucrainean va pofti la ciosvîrta aruncată de Vova. Atlicină!…
Așa că donbassienii s-au așezat la coada fericirii încă din zorii zilei de sâmbătă. „De cinci ani așteptăm…” Ei pot aplica pentru cetățenia rusă, fără a renunța la pașaportul ucrainean.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, persoanele autorizate din Republica Populară Donețk și din Republica Populară Lugansk vor primi cererile pentru cetățenie. Solicitările vor fi înregistrate la Departamentul Serviciului Federal de Migrație din regiunea Rostov (Rusia). Acolo va începe emiterea documentelor.

Procesul de înregistrare, conform estimărilor preliminare, va dura până la trei luni. Ministerul rus de Interne a menționat că se poate aplica pentru cetățenia rusă fără a renunța la pașaportul Ucrainei. La 29 aprilie, Dmitrii Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, a declarat că autoritățile de la Kremlin nu au decis încă să simplifice eliberarea pașapoartelor pentru toți cetățenii Ucrainei.

După cum transmite Serviciul Național de Informații din Rusia, reprezentantul lui Vladimir Putin a declarat că un astfel de regim este relevant doar pentru rezidenții din Republica Populară Donețk și din Republica Populară Lugansk „în scopuri umanitare”. „Într-adevăr, există un schimb de declarații. Noi stabilim cu atenție totul, luând toate aspectele în considerare”, a subliniat Peskov.

După acordarea medaliilor de „Erou al Muncii” din Rusia, Putin însuși a comentat problema pașapoartelor și a declarat că, dacă rușii și ucrainenii vor avea cetățenie generală, aceștia vor avea numai de beneficiat.

„Am spus de multe ori că ucrainenii și rușii sunt popoare frățești și chiar mai mult. În general, cred că ei sunt aceeași națiune … și dacă avem cetățenia generală, atât rușii, cât și ucrainenii vor beneficia de acest lucru”, a spus Putin.

Este vorba de o nouă stratagemă a invaziei neo-staliniste. Când o masă critică de ucraineni vor deține cetățenia Rusiei, se va putea oricând simula un „referendum” ca în Peninsula Crimeea. Fără să se mai ceară părerea Kievului. Pericolul este real și pentru românii din ținuturile înstrăinate. Putin urmărește același obiectiv – revenirea Rusiei la Prut și la gurile Dunării.

El a adăugat că, dacă Rusia și Ucraina vor oferi reciproc cetățenilor unei țări vecine o a doua cetățenie, „atunci vom ajunge treptat la rezultatul general dorit” – cetățenia comună.

Vladimir (Volodimir) Zelenskii, noul președinte ales al Ucrainei, a ripostat la „ukazul” (decretul) președintelui Putin referitor la simplificarea acordării cetățeniei ruse pentru locuitorii auto-proclamatelor republici Donețk și Lugansk.

„În primul rând, eu nu aș sfătui autoritățile ruse să-și piardă timpul încercând să-i tenteze pe cetățenii Ucrainei cu pașapoarte rusești. Poate că vor exista unii care vor ceda sub influența propagandei”, a spus noul lider ucrainean.

El a sugerat că unii ucraineni ar dori să primească cetățenia rusă după începerea luptei împotriva corupției în Ucraina. Potrivit lui Zelenskii, vor fi acei cetățeni ai țării care nu se temeau de urmărirea penală sub guvernul anterior.

„Poate că unii vor cere cetățenia rusă din motive de câștig sau pentru a se ascunde, pentru a se eschiva de la anchetele penale. Putem chiar să-i oferim lui Vladimir Putin o listă de cetățeni ai Ucrainei, care, în curând, vor deveni foarte incomozi în țara pe care au jefuit-o cinic, abuzând de posturi înalte. Să lăsăm ca Rusia să decidă din nou pe unde are nevoie de astfel de „profesioniști”, mai ales – la Rostov sau la Magadan”, a spus Zelenskii.

Între timp, Leonid Pasecinik, comandantul Republicii Populare Lugansk, le-a declarat jurnaliștilor ruși că mulți cetățeni din Lugansk doresc să primească cetățenia rusă. El a precizat că a văzut cozile formate de cei care voiau cetățenia rusă, „sunt foarte, foarte mulți”.

Decretul privind introducerea unei proceduri simplificate de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii din Donbass a fost semnat la 24 aprilie de către Vladimir Putin. Kremlinul caută oportunități pentru a facilita primirea pașapoartelor rusești nu numai pentru locuitorii republicilor autoproclamate, ci și pentru toți ucrainenii, a explicat Putin. „În general, ne gândim să oferim cetățenia Ucrainei în mod simplificat”, a spus președintele rus.

El a menționat, de asemenea, că eliberarea pașapoartelor pentru rezidenții din Republica Populară Donețk și din Republica Populară Lugansk nu va afecta îndeplinirea de către stat a obligațiilor sociale față de pensionarii din Federația Rusă. Șeful statului a numit aceste zvonuri drept „povești de groază”, care sunt răspândite de oameni care nu doresc ca țara noastră să-i „sprijine pe oamenii care trăiesc în Donbass”.

Aici, Putin crede că se poate folosi de precedentul creat de România, de Ungaria sau Polonia.

„Și Polonia dă pașapoarte, pașapoarte dă și România, respectiv ungurilor, românilor, polonezilor… Eu am o întrebare, de ce rușii care trăiesc în Ucraina sunt mai răi decât românii, decât polonezii sau ungurii?”, s-a minunat Vladimir Putin.

Și noi avem de făcut aici o clarificare: rușii din Ucraina sau din Republica Moldova sau din Georgia constituie așa-numita minoritate imperială. Ei au ajuns acolo în urma invaziilor repetate, ceea ce nu se poate afirma despre români sau polonezi. Putin a înțeles perfect ce precedent minunat a apărut pentru noua expansiune „pe cale pașnică” a Rusiei pornind de la exemplul civilizat al României și Poloniei. Aceste țări restituie cetățenia acelor oameni care au pierdut-o în urma pactului Molotov-Ribbentrop și după invazia trupelor lui Stalin.

Pericolul este foarte mare. Rusia poate reveni la Prut prin acest subterfugiu „civic”. Îi va cumpăra pe ucrainenii exasperați de criză. Iar Kievul se va comporta ca un gândac cu ghearele tăiate, aruncat pe spate. Occidentul nu pricepe primejdia acestui subterfugiu, iar Putin a reușit o mișcare de șah geopolitic magistral. Chiar dacă nu ne place.

Din cauza corupției endemice, Ucraina a votat un evreu autentic la conducerea statului. Iată ironia destinului: urmașii lui Simon Petliura, campionul pogromurilor antisemite, asasinat de Sholom Schwartzbard, un evreu anarhist, l-au votat ca președinte pe Volodimir Zelenskii! Ce poate fi mai straniu decât realitatea însăși? După 1991, ucrainenii au ridicat monumente pentru toți fasciștii lor, iar ei chiar au fost „campioni” aici, la fel ca ungurii.

Prin urmare, Zelenskii nu va putea să contracareze „ukazul” lui Putin, dar va încerca să facă totuși ceva. Dacă nu cumva el va fi nevoit să devină mai xenofob ca Petliura… Mai ales că Petro Poroșenko și naționaliștii dețin controlul asupra Radei Supreme.

Iată de ce „neatârnata” Ucraină este mai aproape ca oricând de inevitabila dezmembrare. Cu toate consecințele la care Iohannis saui Viorica-Vasilica nu au măcar reflexul să deschidă orchii.

Viorel Patrichi

About Viorel Patrichi

Jurnalist, ultima carte publicată: Ochii şi urechile poporului. Convorbiri cu generalul Nicolae Pleşiţă (2001).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost