„Ucraina trebuie denazificată!”

Armata Rusiei a atacat Ucraina din aer, pe uscat și pe apă, cum numai armata americană a mai făcut cu Bagdadul lui Saddam Hussein. Rezultatul primei zile de lupte: 57 de morți, radarele armatei ucrainene distruse complet, inclusiv cel de pe Insula Șerpilor, 12 aerodromuri au căzut în mâinile rușilor. Acum, generalii ucraineni își pot da cu degetele în ochi, în timp ce mulți tineri fug spre occident. Rușii au lovit și blocuri de locuințe, rănind mii de oameni. Putin a rostit un discurs scurt, înregistrat cu trei zile în urmă, și a explicat că vrea „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”. Adică ucrainenii, care au votat un președinte evreu, ar fi naziști, iar rușii reprezintă chintesența civilizației. Noțiunea de „pogrom” este o invenție rusească – nu e nici ucraineană, nici germană.

Asta nu înseamnă că ucrainenii ar fi niște iubitori de evrei. Volodimir Zelenskii este un accident electoral. Armata rusă a atacat și orășelul Ciudei, aflat la o aruncătură de băț de frontiera actuală a României cu Ucraina. Momentul mi-a amintit de o povestire mai veche. Într-o zi din 1941, Ilie Ionașcu, un flăcău de 18 ani din Pătrăuții de Sus din nordul Bucovinei, era cu boii la un târg din Ciudei. O companie germane a adus câteva sute de evrei în fața primăriei. Nemții i-au întrebat pe cei prezenți dacă se oferă să-i împuște pe evreii respectivi. „Toți voluntarii erau ucraineni. Niciun român nu a vrut să facă asta pentru bani. Lângă peretele primăriei era săpată o groapă mare și adâncă de patru metri. Fiecare evreu era dus de un militar german pe scări într-o camera de la etajul întâi. Evreul era adus la fereastra deschisă și un ucrainean îl împușca în ceafă, apoi îl arunca în groapa comună. Io asta am văzut și spun cu mâna pe inimă”, povestește Ilie Ionașcu.

Așa că Putin vrea să denazifice Ucraina, patria lui Stepan Bandera. Îi urăm success. Denazificarea sugerează că, în mod ideal, Ucraina ar trebui eliberată de naziști. Așa a explicat acest termen Dmitrii Peskov, secretarul de presă al președintelui rus. Vladimir Putin declarase mai devreme că a decis să conducă o operațiune militară specială, ca răspuns la apelul șefilor republicilor din Donbass. Scopul lui ar fi să-i protejeze pe oamenii care au fost supuși agresiunii și genocidului de către Kiev. Pentru aceasta, potrivit lui Putin, Moscova va căuta, printre altele, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei.

După ce le-a dat ordine militarilor, Putin i-a chemat la plecăciune pe marii oligarhi ai Rusiei, care l-au asigurat că vor fi mereu alături de el. Liderul rus Vladimir Putin a spus la întâlnire că operațiunea militară specială a Federației Ruse în Ucraina este o măsură absolut necesară.

Între timp, unii aliați occidentali încep să cârcâie când vine vorba despre sancțiunile contra Rusiei. Italia, Germania, Grecia, Ciprul și chiar și Elveția refuză să întoarcă spatele Rusiei.

Viorel Patrichi

About Viorel Patrichi

Jurnalist, ultima carte publicată: Ochii şi urechile poporului. Convorbiri cu generalul Nicolae Pleşiţă (2001).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost