La împlinirea a șapte ani de la trecerea în veșnicie a mărturisitorului și luptătorului anticomunist Constantin Iulian, vă invităm marți, 11 Iunie a.c., ora 17.30, la Centrul Cultural al Sectorului 2 ”Mihai Eminescu” (str. Jean Louis Calderon nr. 39), la o manifestare memorială dedicată vieții, luptei și mărturisirii acestui sfânt al temnițelor comuniste.
Participă: Zoe Rădulescu, Dan Puric și Octav Bjoza.
Veți putea viziona, pentru prima oară după 60 de ani, imagini din timpul inaugurării expoziției pilot a Muzeului Rezistenței, din 1993, numită „Cartea prigonită”.
Vor fi prezentate două din lucrările lui Constantin Iulian: „Din lagărul România evadează morții” și „Muzeul Rezistenței”.
Născut în 1929, la Vaslui, Constantin Iulian a intrat în organizația clandestină de rezistență anticomunistă a Frățiilor de Cruce și a fost arestat în 1948, executând o primă perioadă de detenție până în 1954.
În 1955-1958 a activat într-un comandament clandestin, sub comanda lui Puiu Athanasiu, alături de Radu Gyr, Grigore Zamfiroiu, Victor Clonaru și alții.
Între 1958 și 1964 a urmat o altă detenție cumplită. A trecut prin temnițele Suceava, Jilava, Pitești, Canal, Aiud, fiind un exemplu de inflexibilitate în timpul reeducărilor de la Pitești și Aiud.
Inginer hidrotehnist, a adus contribuții științifice colosale la strategia de combatere a eroziunii țărmurilor mării Negre, dar abia după 1989 i s-a acordat mult doritul doctorat.
Activitatea sa în cadrul AFDPR, Partidul Pentru Patrie, Federația Foștilor Deținuți Politici și a Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, pe tărâmul realizării memorialului de la Fortul 13 Jilava, ori pe șantiere ale monumentelor Rezistenței, blândețea și eleganța sa sufletească l-au făcut respectat și iubit de toți cei care l-au cunoscut.
- Raport CE privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești - 14 octombrie 2024
- VIDEO/ Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR), alături de românii din Vidin, de sărbătoarea Sfintei Parascheva - 14 octombrie 2024
- OMS aprobă un vaccin anti-mpox pentru adolescenți, compania producătoare îl testează pentru copii cu vârsta de 2 ani. În 2022, autoritățile anunțau că boala se extinde în comunitățile homosexualilor - 14 octombrie 2024
Si eu l-am cunoscut pe Dl. C-tin Iulian în tabàra de la Balaciu, în vara anului 1992.
A fost un om extraordinar, un om deosebit.
Mereu mi-aduc aminte cu plàcere despre dânsul.
Dumnezeu sà-l ierte si sà-l odihneascà-n liniste si pace în ceata celor drepti ai sài.
Marian Costache
Montréal, Canada