Despre luptătorul anticomunist Constantin Iulian, la 7 ani de la nașterea lui în Cer

La împlinirea a șapte ani de la trecerea în veșnicie a mărturisitorului și luptătorului anticomunist Constantin Iulian, vă invităm marți, 11 Iunie a.c., ora 17.30, la Centrul Cultural al Sectorului 2 ”Mihai Eminescu” (str. Jean Louis Calderon nr. 39), la o manifestare memorială dedicată vieții, luptei și mărturisirii acestui sfânt al temnițelor comuniste.

Participă: Zoe Rădulescu, Dan Puric și Octav Bjoza.

Veți putea viziona, pentru prima oară după 60 de ani, imagini din timpul inaugurării expoziției pilot a Muzeului Rezistenței, din 1993, numită „Cartea prigonită”.

Vor fi prezentate două din lucrările lui Constantin Iulian: „Din lagărul România evadează morții” și „Muzeul Rezistenței”.

Născut în 1929, la Vaslui, Constantin Iulian a intrat în organizația clandestină de rezistență anticomunistă a Frățiilor de Cruce și a fost arestat în 1948, executând o primă perioadă de detenție până în 1954.

În 1955-1958 a activat într-un comandament clandestin, sub comanda lui Puiu Athanasiu, alături de Radu Gyr, Grigore Zamfiroiu, Victor Clonaru și alții.

Între 1958 și 1964 a urmat o altă detenție cumplită. A trecut prin temnițele Suceava, Jilava, Pitești, Canal, Aiud, fiind un exemplu de inflexibilitate în timpul reeducărilor de la Pitești și Aiud.

Inginer hidrotehnist, a adus contribuții științifice colosale la strategia de combatere a eroziunii țărmurilor mării Negre, dar abia după 1989 i s-a acordat mult doritul doctorat.

Activitatea sa în cadrul AFDPR, Partidul Pentru Patrie, Federația Foștilor Deținuți Politici și  a Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, pe tărâmul realizării memorialului de la Fortul 13 Jilava, ori pe șantiere ale monumentelor Rezistenței, blândețea și eleganța sa sufletească l-au făcut respectat și iubit de toți cei care l-au cunoscut.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Despre luptătorul anticomunist Constantin Iulian, la 7 ani de la nașterea lui în Cer”

 1. Si eu l-am cunoscut pe Dl. C-tin Iulian în tabàra de la Balaciu, în vara anului 1992.
  A fost un om extraordinar, un om deosebit.
  Mereu mi-aduc aminte cu plàcere despre dânsul.
  Dumnezeu sà-l ierte si sà-l odihneascà-n liniste si pace în ceata celor drepti ai sài.
  Marian Costache
  Montréal, Canada

Comentariile sunt închise.