Șocul referendumului pentru căsătorie, prin ochii unori intelectuali implicați

Peste o săptămînă va ieși de sub tipar o carte foarte importantă, pe care vă îndemnăm să o procurați: ”Șocul referendumului”, semnată de jurnalistul creștin Cristian Curte.

”Șocul referendumului” este un volum alcătuit din 14 interviuri cu 14 intelectuali publici care s-au exprimat în favoarea organizării Referendumului pentru căsătorie de acum un an: Teodor Baconschi, Vasile Bănescu, Radu Carp, Pavel Chirilă, Răzvan Codrescu, Mihai Gheorghiu, Sorin Lavric, Mihail NeamțuPreot Constantin Necula, Costion Nicolescu, Adrian PapahagiPreot Radu Preda, Claudiu Târziu și Marius Vasileanu.

Cei 14 analizează necesitatea acestei inițiative cetățenești – fără precedent ca amploare și ca forță de despărțire a apelor în societatea românească -, cauzele pentru care Referendumul a eșuat și consecințele acestui efect, pe termen scurt și mediu.

Concluziile sînt pe măsura așteptărilor autorului, mărturisite în Prefață:

”Am încercat, pînă la urmă, plecînd de la referendum, să aflu cum stăm, acum, în mile­niul III, în fața lui Hristos. Și, mai ales, ce putem să facem pentru El în aceste vremuri care, deși unora le pot părea libere și glorioase, mie, unuia, îmi stîrnesc îngrijorări.”

Cristian Curte este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul” a Universităţii Bucureşti (promoţia 1999) şi Master al aceleeaşi instituţii (secţiunea „Doctrină şi cultură”, anul 2000). Lucrează ca realizator de emisiuni la Radio România din anul 1999, este redactor-şef al revistei „Lumea Monahilor” din anul 2007 şi colaborator al revistei „Formula As” din anul 2010. A fost redactor-şef al revistei „Sfinţii Ortodoxiei” şi consultant al trustului De Agostini.

Aceasta este cartea lui de debut.
În loc de alte amănunte, redăm aici cîteva titluri din sumar, care ilustrează foarte bine ideile principale ale volumului de față:

„Eu zic că din această temporară slăbiciune, Biserica nu are decît de cîștigat“ (Teodor Baconschi)

”Nimeni nu voia, de fapt, să fie validat referendumul, dar nimeni nu voia să recunoască acest lucru” (Radu Carp)

”E clar că trebuie să avem un popor mult mai pregătit, să îi ridicăm nivelul duhovnicesc” (Pavel Chirilă)

”Două idei fundamentale au mobilizat românitatea de-a lungul istoriei: ideea naţională şi ideea creştină. Amîndouă sînt astăzi într-o criză letală” (Răzvan Codrescu)

”Spațiul public românesc a fost cucerit deja de corectitudinea politică, de vulgaritate și de preeminența ideologicului” (Mihai Gheorghiu)

”Referendumul a fost un exercițiu de suveranitate pierdut din pricina apatiei civice și a amneziei istorice” (Mihail Neamțu)

”Încă nu ne-au fost arătate temnițele, dar cred că nu e departe vremea” (Pr. Constantin Necula)

”O anumită indiferență cu inconștiență a străbătut culoarele ecleziale” (Pr. Radu Preda)

Ne facem datoria de onoare de a menționa că ilustrația de pe coperta I a fost gîndită și pictată special pentru această carte de către d-na Angela Ludoșanu, pictor iconar cunoscut și o foarte dragă colaboratoare a noastră, iar concepția grafică a copertei îi aparține Elenei Ciolacu, o altă apreciată artistă și o prietenă apropiată a Editurii Rost.

Tehnoredactarea a fost asigurată de Valentin Dan, cel care și-a lăsat ampreta pe toate cărțile Rost, un dtp-ist de succes și un poet demn de numele de poet. Corectura a fost făcută la sînge de Evelin Ceciu, iar verificarea de BT de Nicu Butnaru, amîndoi prieteni și colegi vechi.

Le mulțumim tuturor și public pentru ajutor!

Astăzi, 23 octombrie 2019, Editura Rost deschide sesiunea de precomenzi pentru această carte, sesiune care se va închide pe 7 noiembrie.

Volumul poate fi comandat în avans cu o reducere de 20%, la prețul special de 20 de lei. Comenzile care depășesc 200 de lei beneficiază de transport gratuit prin poștă sau prin curier. Această ofertă este valabilă exclusiv în perioada campaniei și doar pe site-ul editurii.

Pentru a comanda, intrați în Magazinul editurii noastre.

Livrarea se va face începând cu data de 10 noiembrie 2019, iar toate exemplarele vor avea autograful autorului.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Șocul referendumului pentru căsătorie, prin ochii unori intelectuali implicați”

 1. Băieți, dar nenea Baconschi nu prea a susținut referendumul. Adică a se citi că a fost sau este de acord cu uniunile civile ca alternativă la căsătorie, ceea ce înseamnă că tot împotriva referendumului a fost.

  Citez:
  Teodor Baconschi, 2 septembrie 2018:

  „Văd că se profilează referendumul despre familie, care va diviza și mai mult societatea, provocând valuri de insulte, demonizări reciproce, stigmate și etichetări la grămadă. E taman ce ne lipsea, într-o țară deja expusă lipsei de dialog și de respect politicos față de cel care gândește diferit. (…) Depenalizarea relațiilor homosexuale implică acceptarea parteneriatului civil dintre persoane de același sex, inclusiv din motive de drept succesoral. Nu sunt de acord ca asemenea cupluri să poată adopta copii.”

  complet aici:
  https://armoniamagazineusa.com/2018/09/04/teologul-teodor-baconschi-referendumul-pentru-familie-va-diviza-si-mai-mult-societatea/

  Cum de a ajuns pe lista nenea asta ?

Comentariile sunt închise.