Campanie de strângere de fonduri pentru reconstrucția bisericii creștin ortodoxe a mănăstirii „Sfântul Apostol Filip”, din Adamclisi

București, 5 decembrie 2019. Campania “Ajutor pentru Mănăstirea Sfântul Apostol Filip” a fost lansată și își propune strângerea de fonduri pentru a contribui la reconstruirea bisericii creștin ortodoxe a mănăstirii din Adamclisi, județul Constanța. Aceasta a fost cuprinsă de un incendiu devastator, ce a năruit, în câteva ore, aproape în totalitate unul dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult ortodoxe din Dobrogea. Campania a fost inițiată de către un grup de apropiați ai mănăstirii și se adresează atât instituțiilor mass-media care vor să se implice prin popularizarea demersului, cât și tuturor celor care sunt dispuși să ajute financiar și prin acțiuni de voluntariat.

Inițiativa a pornit din mediul online, unde au fost deja create o pagină dedicată strângerii de fonduri, Facebook.com/Mânăstirea-Sfântul-Apostol-Filip, și un site,  www.manastirea-sfantul-apostol-filip.ro. Acțiunea a fost gândită pentru a avea anvergură națională și a aduce laolaltă cât mai mulți oameni care își doresc să sprijine comunitatea monahală a părintelui stareț Dorotei Râmbeț.

Incendiul, care a izbucnit în incinta mănăstirii creștin ortodoxe joi, 3 octombrie, nu s-a soldat cu victime, însă a distrus cea mai mare parte a bisericii, turla, acoperișul și pereții laterali arzând complet. Moaștele Sfântului Apostol Filip și ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, precum și ale Sfinților Mucenici din Adamclisi au fost salvate, alături de mai multe obiecte de cult. De asemenea, s-au păstrat elemente din fresca exterioară a bisericii, iar icoana Maicii Domnului de pe peretele exterior a rămas intactă.

Mănăstirea Sfântul Apostol Filip a fost înființată în 2005, iar în 2007 a devenit loc de pelerinaj pentru cei care doreau să se reculeagă la moaștele celor cinci sfinți martiri, care au fost descoperiți în Basilica cetății Tropaeum Traiani. De-a lungul a 12 ani, mii de credincioși din toată țara au vizitat acest lăcaș și s-au rugat la sfintele moaște. Înainte de izbucnirea incendiului, biserica aşezământului monahal era aproape gata pentru a fi sfinţită.

Scopul campaniei este de a aduna fondurile necesare pentru refacerea bisericii mănăstirii pe o structură de beton, cu pereți de cărămidă, care urmează să fie amplasată în spatele locului fostei biserici. În prezent, au fost organizate echipe de voluntari, care au început curățarea locului și care încearcă să recupereze, dintre dărâmături posibilele obiecte de rugăciune care nu au fost mistuite de flăcări și care mai au șanse de a fi recondiționate. Inițiatorii campaniei estimează că planurile arhitecturale vor fi terminate în februarie, iar în martie ar putea fi demarate lucrările de construcție.

“Incendiul este o lovitură foarte grea pentru noi, dar salvarea sfintelor moaște și a icoanei Maicii Domnului, care a rămas neatinsă de foc ne fac să avem încredere că Dumnezeu ne este alături în această încercare. Nu a fost ușor să vedem cum 14 ani de muncă au dispărut în mai puțin de un ceas, dar pilda încercărilor din Cartea lui Iov ne-a întărit: Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvântat!”, a spus Părintele StareţDorotei Râmbeţ.

Biserica mănăstirii Sfântul Apostol Filip era una dintre puținele lăcașuri pictate atât în interior, cât și în exterior din zonă, fiind cunoscută printre credincioși și ca Voronețul Dobrogei. Stilul bisericilor din zonă este asemănător basilicilor grecești, având fresce pictate doar la interior, astfel că Sfântul Apostol Filip se apropie mai degrabă, prin pictura exterioară și ca formă a construcției, de mănăstirea Voroneț, iar aceste caracteristici vor fi urmate și în noua construcție.

Mănăstirea de călugări Sfântul Apostol Filip va continua să țină slujbele în paraclisul improvizat, situat în noua trapeză a mănăstirii și amenajat din fondurile strânse din donațiile credincioșilor făcute după incendiu. Tradiția organizării agapelor, întâlniri lunare la care participă călugări și mireni și în cadrul cărora se discută diferite subiecte importante din punct de vedere duhovnicesc, a fost reluată pe data de 27 octombrie. Această primă agapă a fost centrată pe învățăturile Bisericii, în situații de necazuri și încercări grele. Întâlnirile de până acum, organizate în trapeza (sala de mese) mănăstirii, au adunat laolaltă credincioși și călugări, iar aceștia din urmă au susținut cateheze pe tematici anunțate în prealabil: iubire, post, problemele vieții contemporane, întoarcerea la credință etc. Toți cei care pot dona pentru reconstrucția bisericii, sunt rugați să o facă în următoarele două conturi, deschise la Banca Transilvania: RO42 BTRL 0140 1205 A370 90XX, pentru lei și RO34 BTRL EURC RT00 A370 9001, pentru euro. De la începutul campaniei, s-au strâns deja peste zece donații.

Mănăstirea Sfântul Apostol Filip este situată între localităţile Deleni şi Ioan Corvin, nu departe de Peştera Sfântului Andrei, vizavi de cetatea romană de la Adamclisi. Este unul dintre cele mai vizitate și iubite lăcașuri de cult din Dobrogea, pământ apostolic ce a fost creștinat de Sfântul Andrei, cu ajutorul Sfântului Filip. Mănăstirea se află în Arhiepiscopia Tomisului și adăpostește moaştele a cinci sfinţi descoperiţi în cetatea Adamclisi, acum peste trei decenii. Arheologii susțin că martirajul celor cinci localnici sanctificați a avut loc la Adamclisi sau în apropiere, iar moaștele au fost depuse în Basilica “A” a cetății Tropaeum Traiani, în jurul anului 500. Basilica a fost descoperită de arheologi în 1911, iar istoricul Ion Barnea a dezgropat moaștele celor cinci sfinți martiri, în anul 1971.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a luat decizia de a înființa o mănăstire în cinstea sfinților mucenici, în care s-a construit o biserică de lemn cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și un paraclis pentru păstrarea moaștelor. Piatra de temelie a bisericii s-a pus în 2007, iar sfintele moaște ale celor cinci mucenici de la Adamclisi au fost aduse în ziua hramului, pe 14 noiembrie 2007.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost