Iertați-mă, fraților!

Tututor acelor patrioți creștini pe care i-am supărat, cu voie sau fără de voie, cu vorba sau cu fapta, știuți sau neștiuți, le cer iertare public. Din toată inima și din tot cugetul meu. Cu adîncă părere de rău.

Le cer iertare azi celor pe care îi știu năcăjiți, pentru că n-am putut să o fac la timpul cuvenit. Le cer iertare acelora despre care n-am știut că le-am greșit cu ceva, sau pe care i-am dezamăgit, chiar dacă nu-i cunosc, dar ei mă priveau poate ca pe un reper.

Simt nevoia să fac acest gest, în speranța că punțile mai pot fi reparate, ușile întredeschise, inimile încălzite. Căci este prea multă dezbinare între români și de aceea batem pasul pe loc.

Știu că atunci cînd am deschis conflicte cu unul sau cu altul, m-am crezut îndreptățit. Azi nu mai cred la fel. Fiecare este liber să gîndească și să acționeze după cum consideră că e mai bine pentru Țară și pentru Biserică. Nu sînt eu cel îndrituit să judece faptele și declarațiile nimănui. Am greșit făcînd asta.

Fiecare poate să creadă și să spună despre mine orice. Nu am de ce mă supăra, cunoscîndu-mă singur prea bine și știind că în multe vor fi avînd dreptate, iar celelalte sînt nu spre osîndă, ci spre mîntuirea mea. Și de aceea nu am de ce să replic, să polemizez, să condamn. Dar am replicat acid, am șarjat polemic, am condamnat. Am greșit.

Mi-a fost greu să recunosc și să-mi asum aceste erori. Am avut nevoie de timp, ca să caut în mine însumi și în afara mea, pe cale duhovnicească și pe cale livrescă, pînă să înțeleg cu adevărat chemarea evanghelică la dragoste desăvîrșită și să-mi adun curajul de a o urma.

Astăzi sînt pe deplin lămurit și în pace. M-aș bucura ca cererea mea de iertare să aducă liniște și în inimile celor care au fost răniți de către mine. De aceea, aș vrea să-i pomenesc măcar pe cei pe care îi știu mîhniți din pricina mea, cu rugămintea de a mă ierta: Florinel Andrei, Silviu Aroneț, Cristian Bădiliță, Ovidiana Bulumac, Iulian Capsali, Ilie Catrinoiu, Mihai-Silviu Chirilă, Emilia Corbu, Andrei Dincă, Mihai Gheorghiu, Paul Ghițiu, Dan Grăjdeanu, Ionuț Gurgu, Tudor Ionescu, Gheorghe Fedorovici, Ovidiu Hurduzeu, Marian Munteanu, Adrian Papahagi, Mircea Platon, Mircea Pușcașu, Elena Puiu, Zoea Rădulescu, Alexandru Racu, Victor Roncea, Aureliu Surulescu, Horațiu Șerb. Cîndva am fost prieteni și, chiar dacă azi ne despart viziunea și maniera de a lupta pentru Țară și pentru Biserică, ar fi de dorit să ștergem neînțelegerile și aversiunile dintre noi. Să admitem că toți sîntem motivați de dragoste și că nimeni nu vrea răul Țării sau al Bisericii. Să ne vedem fiecare de calea lui, fără a-i găsi celuilalt o vină că a ales un drum diferit spre același ideal. Să încercăm să refacem încrederea unul în altul și poate va veni apoi și frățietatea.

O reconciliere este cu atît mai necesară în acest moment, în care valorile noastre de căpătîi – familia, națiunea, credința și libertatea – sînt terfelite și puse în primejdie, iar stîlpii fundamentali ai societății noastre – Familia, Școala, Biserica și Armata – stau să se prăbușească sub loviturile din afară și dinlăuntru. Nu le putem apăra șoi sluji decît uniți. Dacă nu sub același steag, baremi în acțiune.

Așadar, nădăjduiesc să mă iertați, fraților, și să ne regăsim pe aceleași baricade, într-un front care nu a început și nu se va sfîrși odată cu noi.

Dumnezeu să ne ajute!

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


4 comentarii la „Iertați-mă, fraților!”

 1. [* Shield plugin marked this comment as „Trash”. Reason: Failed Bot Test (caseta) *]
  Să te ajute bunul Dumnezeu in tot ceea ce faci, să-ti dea sanatate și putere!!!
  Tot mai multi vom fi alături de tine!

 2. [* Shield plugin marked this comment as „Trash”. Reason: Failed Bot Test (caseta) *]
  Aveti un suflet frumos si curat…sa va dea D-zeu mantuire…Hristos s-a inaltat !

 3. Ce pleiadă de oameni strașnici, ce bine ar fi dacă am fi uniți și să încercăm să-l vedem pe Hristos în cel de lângă noi.
  Cu adevărat nimic nu se poate realiza fără Dumnezeu iar la El ajungi prin pocăiință.

  Dumnezeu să ne lumineze și să ne ajute să-i și să-L urmăm.

 4. Bravo! Bine spus.
  Trebuie sa lucram unitatea in locul dezbinarii cu toate diferentele pe care e normal sa le avem.
  Sa luam exemplu de la cei de langa noi. De exp., de la maghiari. Am mai avut discutii cu colegi maghiari si, de cate ori discutia se indrepta spre nedreptatile, greselile pe care poate le faceau alti maghiari, ei taceau, nu continuau discutia in directia respectiva, Si, imi permit sa spun, nu erau oameni prea duhovnicesti… Se conformau cu deciziile luate de conducatorii mai mari sau mai mici, chiar daca acesteau erau nedrepte. E de retinut unitatea, nu nedreptatea.
  Sau alt mic exemplu, un parinte de la Sf. Munte zicea ca sfantui Paisie Aghioritul nu tragea de maneca, cu dojenea pe grecii care faceau mici excese nationaliste. De exp pe cei care scriau vieti de monahi imbunatatiti de la Sf. Munte si care, atunci cand monahii studiati nu erau greci, nu mentionau nationalitatea acelora, ci-i catalogau doar aghioriti; incet, incet ii grecizau… Nu zicea nici el nimic. Deci macar atat sa invatam si noi, sa nu ziceam nimic de greselile celor din tabara noastra.

Comentariile sunt închise.