A început manifestația maraton din fața guvernului

Cîteva sute de oameni, membri și simpatizanți AUR – Alianța pentru Unirea Românilor, veniți din toată țara și din străinătate, au manifestat ieri după amiază, începînd cu ora 17.00 și pînă tîrziu în noapte, în fața guvernului, cerînd dreptate pentru România. Adică întoarcerea la normalitate. Revendicările punctuale le redau la sîrșitul acestei postări. Cred că vor fi de acord cu ele toți românii de bun simț.

În cea mai mare parte a ei, presa a ignorat manifestația. Probabil la ordin. Iar cei care au relatat ceva despre protestul nostru, au făcut-o într-un mod deformat.

Agerpres a scris că AUR a organizat atît mitingul din Piața Victorie, cît și pe cel din Piața Universității – desfășurat în paralel, dar cu alți organizatori, fără nici o legătură cu AUR.

Preluînd cîteva declarații excentrice dintre cele rostite la Universitate, RTV și Realitatea Tv au insinuat că ar fi ale noastre, ale celor din AUR, și că ambele manifestații sînt împotriva măștilor. Or noi am arătat că avem zece revendicări, nu una, toate foarte importante. Drept pentru care vom rămîne în Piața Victoriei încă o zi, două, nouă, o sută, pînă la satisfacerea acestor solicitări.

Astă noapte, cîteva zeci de protestatari au rămas în corturi în Piața Victoriei. Și vor rămîne pînă cînd guvernul ne va lua în seamă și va răspunde cererilor noastre.

Iată care sînt acestea:
1. Desfășurarea procesului de învățământ în școli, nu în sistem online, cu asigurarea condițiilor de igienă impuse de pandemie. Toaletele și apa curentă nu trebuie să lipsească din nicio școală.

2. Demiterea ministrului Transporturilor, Lucian Bode, în contextul accidentului de circulație provocat în data de 30 august, pentru încălcarea flagrantă a regulilor de conduită pe drumurile publice, sfidarea participanților la trafic și aruncarea întregii responsabilități pe umerii unui militar care are constrângeri în a reacționa public.

3. Anchetarea achizițiilor publice făcute în pandemia de SARS-CoV-2 și, după caz, recuperarea prejudiciilor acolo unde acestea s-au realizat cu încălcarea legii (obținerea de foloase necuvenite, achiziția de mărfuri neconforme, infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, mită, trafic de influență etc.).

4. Renunțarea la măsurile derogatorii de la obligațiile prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului și restabilirea dreptului la libertatea întrunirilor și adunărilor publice, fără îngrădire.

5. Asigurarea accesului imediat la medicamente vitale pentru populație (precum Euthyrox sau tratamentele necesare bolnavilor de cancer și de alte boli grave) prin punerea sub control militar a achizițiilor necesare și a modului de distribuire.

6. Asigurarea asistenței medicale în spitale pentru bolnavii cu afecțiuni cronice.

7. Anchetă extinsă a Consiliul Concurenței referitoare la poziția de monopol a companiilor austriece care desfășoară activități în sectorul forestier.

8. Anchetarea cu celeritate de către Procuratura Generală a marilor privatizări făcute după căderea comunismului.

9. Sistarea procedurilor de vânzare a pachetelor majoritare deținute de statul român la companii precum CEC Bank, Eximbank, Hidroelectrica, TAROM ș.a.

10. Clasificarea hidrocentralelor de pe râul Jiu în rândul obiectivelor de interes national și finalizarea lucrărilor ajunse în stadii avansate.

Sperăm într-o solidarizare cu noi a cîtor mai mulți români. Vă așteptăm în Piața Victoriei și azi, de la ora 17.00.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost