Programul lui Claudiu Târziu (AUR) pentru București

Cu acest  preambul se deschide programul pentru București al candidatului AUR la Primăria Capitalei, Claudiu Târziu:

Cum este Bucureștiul azi? Este un oraș din care cei mai mulți locuitori caută să fugă de câte ori pot. Poluat, construit haotic, cu intrări în oraș absolut dezolante, cu bulevardele principale neglijate, cu prea multe locuri virane, cu un trafic infernal, cu sute și mii de clădiri istorice în paragină, plin de mizerie și promiscuitate – atât în locuri ultra-centrale, cât și la periferii –, cu un transport public greoi și insuficient articulat, cu spitale care trebuia demult dărâmate, pentru a lăsa loc altora moderne și sigure, cu cartiere-dormitor, din care dimineața este un calvar să ieși și în care seara este un supliciu să intri, cu parcuri prea puține și mai deloc îngrijite, cu numeroase spații comerciale închise, cu clanuri de interlopi care ne amenință viețile în cârdășie cu o parte dintre oamenii legii, cu un buget mare cheltuit pentru lucruri de nimic, dar foarte scumpe… Într-un cuvânt, un oraș care e lăsat la voia întâmplării de edilii lui, care sunt puși pe căpătuială, timp în care Primăria Capitalei intră, iată, în incapacitate de plată. Un oraș ca o vacă de muls, care apoi poate să și moară.

Ce atuuri are Bucureștiul? Oameni inteligenți, întreprinzători, de un profesionalism la nivel de excelență, care au gust pentru cultură și artă – astfel încât nenumărate spectacole de teatru și de muzică se țin cu casa închisă –, cu un puternic apetit pentru spiritualitate – dovadă fiind sutele de biserici pline duminică de duminică –, oameni care produc 23% din PIB-ul țării, peste 30.000 de euro pe cap de locuitor anual, adică 54 de miliarde de euro pe an!

Un buget de un miliard de euro doar la nivelul Primăriei Capitalei și încă aproape două miliarde de euro, însumat, la sectoare.

O istorie care îl poate transforma în unul dintre cele mai importante orașe turistice din Europa.

O forță de creație care deja l-a așezat de câteva ori, atunci când a fost ajutat, în rândul primelor orașe culturale ale continentului.

Ce poate fi Bucureștiul? Un oraș râvnit, iubit, de care să fim mîndri și în care să fie un privilegiu că locuim.

Cine poate face asta? Un primar priceput, cinstit, cu o viziune și cu voință politică.

Ce ofer? O viziune, voința politică de a o pune în aplicare și un trecut nepătat, plin de realizări în folosul comunității locale și naționale.

Ce viziune? Bucureștiul trebuie să devină o metropolă a mileniului al treilea – cu toate avantajele tehnologiei, dar păstrând parfumul specific unui oraș în care istoria lui, cultura înaltă și credința religioasă sunt la mare preț –, având ca prioritate absolută calitatea vieții locuitorilor ei.

Iată câteva măsuri concrete dintre cele pe termen scurt și lung:

# Creșterea suprafeței de spațiu verde pe cap de locuitor, prin interzicerea construcțiilor care nu respectă anumite standard de distanțare față de clădirile existente, prin lărgirea orașului și prin construirea mai mult pe verticală, decât pe orizontală, prin recuperarea terenurilor virane, care să fie transformate în parcuri și grădini, prin plantarea de copaci și punerea de gazon și gard verde peste tot unde este posibil; precum și prin spațiile verzi și grădinile de pe teraselor clădirilor publice și private.
Viena are 120 de mp de spațiu verde pe cap de locuitor, Roma – 45 mp, Berlin – 38 mp, iar Londra – 27 mp. Bucureștiul are 9 mp! Acum 30 de ani avea 16 mp. Așadar aproape că s-a înjumătățit spațiul verde care revine fiecărui bucureștean.
# Dezvoltarea și întreținerea unui sistem de sprijin pentru producerea fructelor și legumelor bio în fermele din zonele limitrofe Bucureștiului, precum și pentru depozitarea și desfacerea lor în Capitală, proaspete sau conservate. Alimentația sănătoasă și implicit susținerea fermierilor români, care optează pentru culturi bio, trebuie să priorități. Pentru aceste proiecte pot fi atrase fonduri europene nerambursabile.
# Dotarea cu echipamente medicale de înaltă tehnologie și consumabile a spitalelor din administrarea Primăriei Capitalei.
# Implementarea unor programe de asistență socială și asistență medicală la domiciliu pentru familiile cu bătrâni și copii bolnavi cronic.
# Construirea de locuințe de tip social, pe care le vom numi de tranzit, care vor fi oferite spre închiriere, la o chirie modică, pe o perioadă de 3 ani, familiilor proaspăt constituite și fără posibilități financiare. Acele familii vor avea un termen de trei ani pentru a-și aranja un cămin propriu, lucru realizabil dacă vor fi sprijinite prin alte măsuri ale municipalității și de către stat. Apoi vor lăsa locul altor familii noi.
# Construirea de grădinițe și școli suficiente pentru noile cartiere ale Bucureștiului, în care acestea lipsesc. În plus, susținerea sistemelor de after school gratuit pentru toate. Grădinițele vor funcționa tot timpul anului.
# Reabilitarea tuturor clădirilor publice de patrimoniu, precum și a celor care nu sunt monumente istorice, dar care au o arhitectură valoroasă, din București, prin fonduri europene nerambursabile, alocări de la bugetul Primăriei sau parteneriate de tip public-privat. Punerea în valoare a frumoasei arhitecturi a acestora va fi un câștig nu doar estetic, ci și financiar, prin atragerea unui număr mai mare de turiști.
# Ecologizarea arealului Capitalei prin metode de succes experimentate deja în alte oraşe: epurarea avansată a apelor uzate; refacerea şi extinderea reţelei de canalizare și a termoficării; parcări subterane-supraterane în oraș specializate și pentru încărcarea electrică a autovehiculelor, pentru evitarea ocupării căilor rutiere; plantarea unor perdele forestiere de-a lungul centurii Bucureștiului; colectarea selectivă a gunoiului (sticlă, hârtie, plastic, resturi de alimente), prin amplasarea de pubele specifice la toate blocurile de locuințe și instituțiile publice sau private, prin grija Primăriei; construirea unei uzine de transformare a gunoiului menajer în energie electrică şi combustibil pentru transportul în comun.
# Adaptarea și amenajarea acoperișurilor de blocuri în spații verzi și loturi de agricultură urbană protejată.
Programul integral aici.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost