Prof. univ. dr. Radu Baltasiu: ”Votați AUR!”

O clarificare. În România singura formațiune cu discurs național este Alianța Pentru Unirea Românilor. Am cunoscuți, amici și chiar prieteni care au unele îndoieli. Eu le-aș propune să-și transforme îndoiala în nădejde.

Sunt singura formațiune politică cu ax creștin și național – ceea ce Țuțea numea, fără ocolișuri, „românesc”. Tot ceea ce este în afara acestuia este pierdere de vreme, aici pe pământ, și cumplită eroare, la Judecată.

Simmel numea orizontul celor care vor doar bani – realitate reificată, inumană. Dar pentru că mai înainte de a fi oameni suntem mărturisitori ai acestui loc, dacă vrem să mai fim oameni, trebuie să ne descoperim românitatea. Iar etajul social care se află în cea mai gravă suferință în ceea ce privește umanitatea sa este cel politic. Nădăjduiesc ca Alianța să reușească, fie și din opoziție, să reumanizeze societatea, militând pentru identitate, maternitate, țăran, dreptate, apărarea Țării.

Da, este o formațiune clădită din mers. Dar cum ar putea fi altfel, în condițiile în care școala produce în masă tineri fără repere, iar instituțiile își lichidează sistematic, de 30 de ani, orice moștenire a competenței, pentru că fiecare partid schimbă în prea mare măsură întreaga garnitură de funcționari, dând peste cap la fiecare patru ani întregul aparat administrativ, modificându-le organigrama pentru a-și pune acoliții și acoperiții?

În ceea ce privește bâlbele unora și altora dintre membri Alianței, le spun celor care își țin de prea mult sprânceana încruntată: toată fapta omului stă pe marginea precarului, iar libertatea noastră mai înseamnă și libertatea de a greși (Noica, Vulcănescu). Și-apoi, nu pot să nu invit să ne amintim împreună: cine sunt eu să nu-mi văd păcatele dar să le văd pe ale aproapelui? (Matei 7).

Acum e rândul meu să fiu puțin alertat de subita denigrare a acestei formațiuni. Se pleacă de la unele lucruri „palpabile” și se ajunge la o veritabilă Judecată de Apoi! Nu vreau să fac analiza acestor mesaje, le spun cu amicalitate purtătorilor lor că mare parte din premisele lor sunt lipsite de conținut, iar elementele de veridicitate la plasează în zona mesajului rău intenționat, exact a celui pe care-l reproșează (se numește manipulare). Desigur, înjurătura nu are argument, altfel n-ar mai fi ceea ce este, ar fi material științific. Dar să rămânem în limitele decenței. Lumea e mică și avem cu toții nevoie unii de alții.

Nu în ultimul rând, nu pot să nu văd uriașa muncă de a pune pe picioare o formațiune cu discurs național. Nu e de acum, e de aproape 10 ani. E un efort ce ține de logistica determinațiilor de care cei mai mulți dintre noi, să fim onești, nu suntem capabili! Nu suntem în stare să facem un ONG pentru învățarea mamelor să pună scutece, darămite o formațiune politică care să militeze pentru Dumnezeu, Patrie, Familie! Noica zicea că blestemul acestui neam e imposibilitatea de a-și da determinații, de împlânta un general în faptă, de a da formă credinței sale frumoase.

Cum va pune în lucrare aceste repere este altă discuție. Până acum niciun partid nu a lucrat pentru acestea, ci, pe seama lor.

Cu răbdare, Alianța va trebui ajutată să rămână ceea ce afirmă că este.
Și primul gest al nostru este să mergem să o votăm.

Prof. univ. dr. Radu Baltasiu

  • Text preluat de pe pagina de Facebook a autorului. Titlul și sublinierile aparțin redacției noastre.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Prof. univ. dr. Radu Baltasiu: ”Votați AUR!””

  1. VOTEZ AUR !! pentru prima data in 30 de ani am constiinta fericita ! la Consulatul Roman din Trieste

Comentariile sunt închise.