Fosta deținută politic, Niculina Moica, este noul președinte al AFDPR

Doamna Niculina Moica, fosta deținută politic, este noul președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR).

Niculina Moica s-a născut pe 21 octombrie 1943 și a fost arestată în 1959, la doar 15 ani, chiar de la balul de final de an şcolar. A fost condamnată la 20 de ani de închisoare, pentru că activa într-o organizație anticomunistă împreună cu alți elevi, „Uniunea Tineretului Liber din România”.

„Era sfârșit de an școlar. Se făceau întruniri la final de an școlar, un fel de bal unde ne duceam cei care absolveam clasele. Cu spaima în suflet ne-am dus și eu și colega mea, dar n-am apucat să dansăm prea mult pentru că, după câteva minute, a venit un profesor și mi-a spus: Nina, te caută cineva.

M-a luat de braț și m-a scos din sala de dans. M-au urcat într-un JEEP, era Securitatea. Se întâmpla ceea ce presupuneam că se va întâmpla. Au luat-o și pe colega mea. Ne-au dus acasă la mine unde era percheziție. Părinții nu i-am văzut, probabil erau izolați pe undeva. Au răsturnat toată casa. De acolo ne-au dus la Securitatea din Reghin unde m-au lăsat în grija unui câine, pentru că erau foarte mulți de arestat, erau într-o vervă continuă și toți ofițerii Securității nu făceau față”, a spus, pentru Memorialul Închisoarea Pitești, Niculina Moica.

Trece prin mai multe închisori din România, în condiții dificil de îndurat chiar şi pentru adulți şi este eliberată după cinci ani, în 1964, în urma unui decret general de eliberare a deținuților politic. În prezent locuiește în București.

Moica Niculina este invitat special al evenimentului „Gulagul European. Expoziție Internațională”, despre care RostOnline a relatat aici.

AFDPR este asociaţia foştilor deţinuţi politic anticomunişti, deportaţilor, prizonierilor şi urmaşilor acestora. A fost înfiinţată în 2 ianuarie 1990 şi legalizată prin hotarârea judecătorească nr. 7/PJ/13 ianuarie 1990 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost