Curajul mărturisirii. Actorul Dragoș Bucur: Sunt om cu familie, cred în Dumnezeu și în libertatea de expresie

Actorul Dragoș Bucur, devenit ținta multor critici după ce a anunțat public că nu se vaccinează și nu poartă mască, a revenit, miercuri, cu o postare pe Facebook, în care a explicat care au fost motivele pentru care a făcut respectiva mărturisire.

Am spus ce gândesc pentru că oamenii au ajuns (iar) să aleagă varianta în care tac și păstrează pentru ei și familiile lor ceea ce cred, de teamă ca nu cumva să fie linșați public și ostracizați și să nu își piardă locurile de muncă, prietenii, relațiile și sursele de venit, a explicat Dragoș Bucur.

Potrivit acestuia, cei care aleg să înjure și să atace trebuie să se gândească la faptul că în curând s-ar putea să fie ei cei care nu vor mai avea libertatea de a exprima (sau chiar ataca) nici o idee sau o părere.

Cred că ne apropiem de acel moment și nu vreau să particip la crearea lui, a subliniat actorul.

Redăm integral mesajul lui Dragoș Bucur:

„Este prima oară când sunt înjurat la o scară atât de mare și sunt dator să răspund atât înjurăturilor, cât și încurajărilor.

Câțiva prieteni m-au sunat să mă întrebe de ce nu tac, de ce a trebuit să spun ce gândesc. Ei bine, această întrebare este răspunsul la ea însăși. Am spus ce gândesc pentru că oamenii au ajuns (iar) să aleaga varianta în care tac și păstrează pentru ei și familiile lor ceea ce cred, de teamă ca nu cumva să fie linșați public și ostracizați și să nu își piardă locurile de muncă, prietenii, relațiile și sursele de venit. Acesta este un rezultat bine cunoscut obținut cu mijloace noi.

Mi-a fost teamă de reacția pe care împartășirea părerilor mele ar putea să o nască, apoi mi-a fost rușine de această teamă și de gândul meschin ca “E mai bine tac decât să spun ce cred”. Cum de obicei aleg să fac exact lucrurile de care îmi e cel mai frica, asta am facut și acum.

Celor ce aleg să înjure și să atace îi sfătuiesc să se gândească la faptul ca în curând s-ar putea să fie ei cei care nu vor mai avea libertatea de a exprima (sau chiar ataca) nici o idee sau o părere. Cred ca ne apropiem de acel moment și nu vreau să particip la crearea lui.

Nu susțin că decizia de a nu mă vaccina este cea corectă, dar susțin și apăr libertatea de a lua singur această decizie. Nu încurajez pe nimeni să nu poarte masca, dar nu sunt de acord cu această ordonanță militară și consider că traiesc într-o societate în care încă am voie să nu fiu de acord cu guvernul și cu deciziile lui și să îmi exprim public acest dezacord.

Știu sigur că mai sunt oameni care gândesc ca mine, dar fie le este teama să se exprime public, fie preferă să stea departe de online.

Sunt un om cu familie, sunt artist, cred în Dumnezeu și in libertatea de expresie, sunt susținător al luptei împotriva discriminării și astea sunt valorile dupa care mă ghidez în viață”.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost