Cărţi donate copiilor de peste Prut de tineri din Parohia Curăţele, Bihor. Proiect de înfrățire și în Prahova, „Frații în veci vor fi frați! Basarabie română, hai să dăm mână cu mână”

În Parohia Curăţele, Protopopiatul Beiuş, Eparhia Oradiei, a fost realizat un miniproiect cu tema „O carte pentru un suflet de român”, la care au participat tineri cu vârste de 16 şi 17 ani.

Activităţile miniproiectului, din cadrul Concursului naţional catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, au fost coordoante de preotul paroh Traian Nojea şi de preoteasa Teodora Nojea şi au avut loc în biserica parohială şi de filie, precum şi la biblioteca unei şcoli din cuprinsul Episcopiei Basarabiei de Sud, Republica Moldova, anunță Ziarul Lumina.

Tinerii din Curăţele au confecţionat 200 de mărţişoare care au fost oferite credincioşilor din parohie, cu îndemnul de a oferi o mică donaţie. Credincioşii au fost receptivi la activităţile proiectului ai cărui beneficiari finali sunt copiii români din Episcopia Basarabiei de Sud.

Astfel, în perioada 23-26 februarie, prin intermediul Episcopiei Basarabiei de Sud, au fost oferite 73 de cărţi noi în limba română, în special literatură română pentru copiii din ciclurile primar şi gimnazial, achiziţionate în urma donaţiilor. Cărţile au ajuns într-o bibliotecă şcolară pentru a fi puse la dispoziţia elevilor şi a cadrelor didactice.

Totodată, potrivit sursei citate, Parohia Rotari din județul Prahova, Protopopiatul Urlați, participă la proiectul național catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, prin înfrățirea cu Parohia „Sfinții Ioachim și Ana” din localitatea Ghioltosu, Raionul Cantemir, Protopopiatul Cantemirului și Tigheciului din Episcopia Basarabiei de Sud.

Proiectul, intitulat „Frații în veci vor fi frați! Basarabie română, hai să dăm mână cu mână”, organizat în aceste săptămâni în atelierele de lucru ale Parohiei Rotari, a vizat realizarea de către copiii și tinerii comunității a mărțișoare hand made, origami, participarea la ședințe de pictură.

Aceste daruri de primăvară au fost expuse într-un târg caritabil în proximitatea bisericii parohiale spre vânzare. Suma obținută din comercializarea acestor mărți­șoare va fi donată de către parohie Centrului social „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Ghioltosu ca un ajutor la finalizarea lucrărilor de finisaje și amenajare a interiorului, pentru activitățile filantropice și culturale pe care parohia le desfă­șoară, ne-a transmis preotul paroh Gelu-Gabriel Anghelineș.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost