Deputații din coaliția de guvernare au respins proiectul de Lege pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru cultivarea memoriei naţionale antitotalitare

După cinci ani de amânări succesive, proiectul de lege pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru cultivarea memoriei naţionale antitotalitare a fost supus votului în Camera Deputaților, unde  deputații din partidele din coaliția de guvernare PNL, USR-PLUS și UDMR au votat pentru respingerea proiectului.

Proiectul fusese adoptat cu o majoritate masivă de Senatul României, în septembrie 2015, când s-au înregistrat 57 de voturi Pentru, 4 voturi Împotrivă şi 8 abţineri, scrie Evenimentul Zilei de Transilvania.

Potrivit sursei citate, pentru adoptarea acestui proiect de condamnare a totalitarismului comunist au votat deputații AUR, cei de la PSD și un singur deputat din coaliție, anume Ludovic Orban, astfel încât proiectul a fost respins în final cu scorul de 176 la 128.

Înițiatorul legii, Sorin Ilieșiu, a explicat pentru EVZ de Transilvania în ce consta acest proiect.

„Proiectul prevede adoptarea în Parlament a unui Raport pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru memoria naţională antitotalitară, elaborat de Academia Română – cel mai prestigios for ştiinţific, autoritate independentă şi neangajată politic.

Includerea obligatorie în manualele şcolare de istorie a rezumatului Raportului, adaptată manualelor şcolare, va reprezenta forma cea mai eficientă de cultivare a memoriei naţionale a totalitarismului comunist care a stabilit recordul mondial al criminalităţii, cu peste 100 de milioane de oameni ucişi în numele ideologiei sale. Poporul român a îndurat cel mai se­ver regim comunist din Europa postbelică, sprijinit de cea mai cumplită poliţie politică – Securitatea. În România comunistă a fost înregistrat cel mai mare număr de victime din Europa raportat la numărul populaţiei (…)”, a explicat Sorin Ilieșiu.

Întrebat despre cum se poate explica faptul că toți deputații USR-PLUS, inclusiv președintele USR, deputatul Dan Barna, au votat împotriva Proiectului de lege, Sorin Ilieșiu a răspuns:

„Probabil că e influența neomarxiștilor din USR-PLUS, întrucât comunismul s-a născut din marxism. E evident că din neomarxism nu se poate naște altceva decât neocomunism, comunismul secolului XXI”, a subliniat Sorin Ilieșiu.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost