Măștile de protecție, soluție sau problemă?

De aproape un an de zile tot mapamondul poartă mască de protecție pentru limitarea răspândirii virusului care provoacă gripa chinezească. Ni se spune că măștile de unică folosință trebuie aruncate la gunoi imediat după ce sunt date jos de pe față. Normal că majoritatea nu respectă aceste indicații dar, după o anumită perioadă tot trebuie aruncate.

Recent doi oameni de știință, Elvis Genbo Xu și Zhiyong Jason Ren, au publicat un studiu în care discută această problemă uriașă. (PDF)

Conform acestora, la nivel global sunt folosite 129 miliarde de măști lunar, echivalentul a trei milioane în fiecare minut. O cifră imensă, a adevărată bombă ecologică cu fitilul aprins care așteaptă să explodeze. Aceste măști sunt fabricate din microfibre de plastic și multe dintre ele sunt aruncate la întâmplare, ajungând în natură unde, în decurs de câteva săptămâni, încep să se descompună și aici apare problema.

Sursa: studiul profesorilor Elvis Genbo Xu și Zhiyong Jason Ren

Marea majoritate a măștilor de unică folosință au trei straturi. Stratul exterior este format din material nonabsorbant care protejează împotriva stropilor de lichid din exterior. Stratul de mijloc are rolul de filtru iar stratul interior este realizat dintr-un material absorbant precum bumbacul pentru a absorbi vaporii proveniți de la respirație. Problema e că aceste straturi sunt formate din microfibre de polipropilenă și/sau polistiren cu dimensiuni microscopice între 1 și 5 mm.

Vă dați seama ce catastrofă ecologică și de sănătate ne așteaptă. Aceste microfibre sunt foarte ușor purtate de vânt, au fost descoperite în cele mai izolate locuri de pe pământ, din Antarctica până pe fundul oceanelor și până în vârful munților. Vor fi ingerate nu doar de oameni ci și de absolut toate ființele vii care populează Pământul.

Vom ajunge la vorba aia: cura de prevenire a îmbolnăvirii e mai rea decât boala. Oare ce vor mai spune atunci „specialiștii” care acum ne spun să purtăm mască peste tot iar unii recomandă chiar purtarea a două măști?

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Măștile de protecție, soluție sau problemă?”

Comentariile sunt închise.