Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: Medicii de alte specialităţi, care îngrijesc pacienții covid, nu vor răspunde pentru „prejudiciile produse în exercitarea profesiunii”. Dacă protocoalele vor fi respectate, nimeni nu are de ce să se teamă de vreo consecință

Medicii de alte specialități vor putea îngriji pacienţi covid, cu respectarea protocoalelor medicale, fără să fie răspunzători pentru daunele şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii, a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de joi, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Ministrul Voiculescu a precizat că această măsură a fost discutată cu Colegiul Medicilor. Decizia a fost luată de Guvern, prin Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii Sănătăţii, a anunțat, Voiculescu, potrivit unei informări postate pe site-ul Guvernului.

„De asemenea, am spus de multe ori și o repet pentru că în spațiul public se vorbește despre paturi ATI, despre necesitatea de a crește capacitatea în terapie intensivă. Și se vorbește despre paturi ca și cum am vorbit despre mobilă. În fapt, limitarea principală este cea a resursei umane și aici, pe de-o parte, vorbim despre medici obosiți și asistente și infirmiere și toți cei care contribuie și, pe de altă parte, vorbim, de asemenea, despre limitări pe care le eliminăm astăzi, date de lege, o lege care îi face pe medici de anumite specialități să se teamă de eventuale consecințe ale unui lucru pe care își doresc să-l facă, și anume să ajute în secțiile de terapie intensivă sau acolo unde, în general, sunt îngrijiți pacienți COVID-19.

Ce am făcut astăzi prin ordonanță de urgență de modificare a Legii 95, Legea sănătății: am stabilit că, pe durata stării de alertă, alte specialități medicale decât infecționiști, ATI-iși pot veni în ajutorul colegilor lor și lucrul acesta se poate face cu respectarea protocoalelor de practică medicală, care vor fi aprobate sau au fost deja aprobate prin ordin al ministrului sănătății. Dacă aceste protocoale sunt respectate de către acești profesioniști, ei nu vor putea fi trași la răspundere.

Deci stabilim – citez: medicii prevăzuți la alineatul 1, adică medicii despre care vorbeam nu sunt răspunzători pentru daunele și prejudiciile produse în exercitarea profesiunii, desfășurate în condițiile alineatului 1.

Deci, repet: dacă protocoalele de tratament vor fi respectate, atunci nimeni nu are de ce să se teamă de vreo consecință. Este un mesaj important pentru medici și un lucru pe care l-am discutat cu Colegiul Medicilor și în guvern este astăzi aprobat”, a declarat, la finalul ședinței de Guvern de joi, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Practic, prin această măsură, Guvernul Cîțu dezincriminează malpraxisul.

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost