Senatul tocmai a legiferat CENZURA în România. Orice opinie poate să fie consideră incitare la ură și pedepsită cu până la 3 ani de închisoare. AUR s-a OPUS

Senatul României a votat, luni, un proiect de lege privind modificarea Codului Penal, în așa fel încât orice opinie poate să fie considerată ca incitare la ură și la discriminare și pedepsită cu închisoare de până la 3 ani.

Partidul AUR a fost singura formațiune politică care s-a opus și nu a votat acest proiect de lege.

Context

După cum se precizează în expunerea de motive, proiectul de lege urmărește transpunerea articolului 1, alineatul 1, litera a, din Decizia-cadru 2008/913/JAI a Consiliului din 28 noiembrie 2008 privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal.

Astfel, printr-un amendament propus de Ministerul Justiției, se propune modificarea articolului 369 din Legea nr. 268/2009 privind Codul Penal, după cum urmează:

„Art.369. Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie sau apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/ SIDA ori pentru alte criterii de același fel considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă”.

Acest demers  a fost făcut în contextul în care Comisia Europeană a transmis autorităților române o scrisoare de punere în întârziere, prin care comunică faptul că după examinarea măsurilor de transpunere, consideră că România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul art. 1 alin. (1) lit. a) din decizia-cadru, după cum anunța Profit.ro la sfârșitul lunii februarie.

Actul normativ prevede modificarea articolului 369 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal, astfel încât incitarea publicului la violență împotriva unei persoane, nu doar împotriva unei categorii de persoane, pe motivul apartenenței la acel grup, să fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Senatorul Sorin Lavric, a anunțat, luni, că AUR nu votează acest amendament, pe care l-a caracterizat ca fiind expresia crasă a corectitudinii politice.

„Vocabularul nostru va fi epurat în așa fel încât nu vom mai putea să indicăm nicio trăsătură negativă a unui om, pentru că va fi considerate instigare la ură și discriminare”, a subliniat senatorul AUR, Sorin Lavric.

Proiectul urmează să ajungă spre dezbatere în Camera Deputaților.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Senatul tocmai a legiferat CENZURA în România. Orice opinie poate să fie consideră incitare la ură și pedepsită cu până la 3 ani de închisoare. AUR s-a OPUS”

  1. Evident, definiția ”urii” va fi dată în funcție de interesele politice și simpatiile celor care pun în aplicare legile. O simplă opinie poate să fie redefinită ca ”ură”. Precum în Marea Britanie, unde un student a fost EXMATRICULAT pentru că a scris pe o rețea de socializare că ”homosexualitatea este un păcat”. Asta fiind socotită ””ură” evident, și motiv de exmatriculare. Dar noi ”vrem o țară ca afară”, nu? Precum țările unde bisericile sunt incendiate sau li se sparg geamurile, pentru că preotul a ÎNDRĂZNIT să citească DIN BIBLIE unele citate care evident ”incită la URĂ” și sunt ”homofobe”…
    Între timp, ”refugiații” islamici nu sunt deranjați în ”homofobia” lor, că nu ar fi ”corect politic” să te iei de altă ”categorie /minoritate protejată”, chiar dacă aceștia vor să le ia gâtul celor din altă ”minoritate protejată”

Comentariile sunt închise.