Act criminal. Bolnavii de cancer, lăsați fără citostatice

Aproape 20 de medicamente citostatice și adjuvante, vitale pentru tratamentul pacienților bolnavi de cancer, lipsesc de mai bine de zece zile de la Institutul Oncologic din București (IOB).

Reprezentantul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a spus, la Digi24, că fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, știa de o lună și jumătate de iminența acestei situații, dar nu a făcut nimic.

„Mă întreb de ce de o lună de zile, de când se știa de aceste lipsuri, nu s-a făcut nimic pentru pacienții cu cancer. A trebui doctorii noștri să nu mai suporte situația și să reacționeze și să facă ceva pentru noi”, a adăugat Cezar Irimia, potrivit sursei citate.

După ce informația a apărut în presă, Ministerul Sănătății a confirmat, prin intermediul unui comunicat de presă, că există discontinuităţi de aprovizionare la Institutul Oncologic Bucureşti pentru 16 medicamente citostatice şi alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer.

Această situaţie, se prezicează în comunicat, este cauzată de „o organizare defectuoasă a procedurilor de achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent”.

„Am solicitat echipei de conducere a institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziţie. Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situaţii să nu mai apară în viitor şi pacienţii să beneficieze, la timp, de medicaţia necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor terapeutice”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, potrivit Agerpres.

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost