Gramatica, suspendată de Ministerul Educației odată cu planurile cadru pentru liceu

Ministerul Educației a suspendat schimbarea planurilor cadru și a programelor pentru liceu, pe motiv că nu mai e timp până în toamnă ca această schimbare să se finalizeze cu manualele școlare, anunță Radio Europa Liberă.

Prin urmare, scrie sursa citată, elevii care sunt acum în clasa a VIII-a nu știu încă după ce fel de programe vor studia din toamnă, când trec în clasa a IX-a.

Planurile cadru au fost puse în dezbatere publică pe 5 ianuarie 2021 pe site-ul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație după ce grupul de lucru al experților a terminat elaborarea lor, dar la o lună de zile acestea au fost suspendate de ministrul Educației planurile.

Programele școlare schimbate pentru liceu au fost terminate de grupul de lucru înființat în timpul mandatului Monicăi Anisie încă din august anul trecut.

„Dar ce facem cu gramatica? Pentru că noi atunci când am gândit planurile cadru de la gimnaziu am gândit să ducem gramatica la liceu. Noțiunile de gramatică le-am luat de la clasele a VII-a și a VIII-a și le-am mutat la liceu. La ajustare nu ai cum să introduci ceva nou”, a declarat Monica Anisie.

Când le-a suspendat, ministrul Cîmpeanu declara că a primit peste 10.000 de propuneri de modificare.

„Sunt în curs de constituire grupurile de lucru pentru compatibilizarea programei de clasa a IX-a cu cea pe care au parcurs-o elevii. Se vor face modificări astfel încât să nu fie necesară schimbarea manualelor (diferențe mai mici de 25%). În același timp, începem deja demersurile pentru a realiza planuri cadru și programe școlare pentru 2022, cu consultarea specialiștilor”, spune Sorin Câmpeanu, potrivit sursei citate.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost