UPDATE: Un mort şi o persoană în stare critică în SUA în urma vaccinării cu vaccinul Johnson&Johnson. Compania amână distribuirea vaccinului său în Europa. România tocmai anunțase că este pregătită să înceapă vaccinarea cu acest ser

ACTUALIZARE ora 20 30

O persoană a murit din cauza unei tromboze, iar alta se afla într-o stare critică, în Statele Unite, după ce au fost vaccinate cu vaccinul împotriva covid-19 într-o singură doză Johnson & Johnson, a anunţat marţi un reprezentant al Agenţiei americane a medicamentului (FDA), relatează AFP, citată de News.ro.

Potrivit sursei citate, în total şase persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 48 de ani au prezentat, la şase până la 13 zile, simptome ale unei tromboze cerebrale şi o scădere a nivelului tromocitelor.

Știrea inițială

Johnson&Johnson amână distribuirea vaccinului său în Europa, după întreruperea administrării acestuia în SUA din cauza gravelor efecte adverse, a anunțat, marți, compania americană , în ziua în care autoritățile române menționau în conferință de presă că România este pregătită să înceapă vaccinarea cu acest ser.

România primește, miercuri, prima tranşă de vaccinuri Johnson&Johnson, a declarat, marți după-amiază, secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, în cadrul unei conferințe de presă.

„Cu privire la calendarul livrărilor pentru perioada următoare, mâine intră în țară prima tranșă de vaccinuri produse de Johnson&Johnson, 60 de mii de doze, și care vor sosi pe 15 aprilie la Institutul Cantacuzino.

Vorbim de primele tranșe. Suplimentar, în ultima săptămână din aprilie, vor mai sosi încă 103.200 de doze de vaccin produs de aceeași companie, cu un total de 163.200 de doze. Pentru luna mai, pentru acest vaccin, vom mai primi, estimările pe care le avem în acest moment, 518.400 de doze, iar pentru luna iunie, 1.661.400 de doze. Acestea sunt estimările pe care le avem în acest moment”, a spus secretarul de stat în ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva covid (CNCAV).

Totodată, medicul Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a precizat că a fost definitivată procedura de vaccinare pentru vaccinul de la compania Johnson&Johnson.

„Ea a fost transmisă deja în teritoriu, către Direcțiile de Sănătate Publică, pentru a fi prelucrat personalul vaccinator”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Potrivit acestuia, autorităţile române vor aştepta o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului înainte de a începe imunizarea cu serul de la Johnson&Johnson, având în vedere că autoritatea de reglementare americană (FDA) solicită suspendarea vaccinării cu acest ser în SUA.

Tot marți, Johnson & Johnson a anunţat că a luat decizia să amâne începerea distribuirii vaccinului său anti-covid în Europa, după ce autorităţile sanitare americane au recomandat întreruperea administrării acestui vaccin, pentru a fi investigate şase cazuri rare de tulburări de coagulare a sângelui semnalate în SUA, relatează AFP şi Reuters, informează Agepres.

Potrivit sursei citate, vaccinul Johnson & Johnson, administrat în doză unică, a fost autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), dar încă nu a fost utilizat în Uniunea Europeană.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost