PS Ignatie, Episcopul Hușilor: Cea mai grea cruce a lumii de astăzi nu este cea a suferinței, ci a dragostei, să îl iubim pe cel de lângă noi cu toate neputințele lui

Cea mai grea cruce a lumii de astăzi este cea a dragostei, să îl iubim pe cel de lângă noi cu toate neputințele lui, această cruce a dragostei, pe care trebuie să o dăruim celor din jur, fiind cea mai grea, a spus, duminică, Episcopul Hușilor, PS Ignatie.

Trăim greutatea de a iubi pe cei din jur, a subliniat PS Ignatie.

În Duminica a III-a a Postului Mare (a Sfintei Cruci), Părintele Episcop Ignatie a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Episcopală din Huși, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Episcopiei Hușilor.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a afirmat că, doar prin iubire, crucea poate deveni centrul vieții noastre spirituale.

„În viața noastră sunt momente în care ne lăsăm absorbiți de anumite trăiri, de anumite experiențe sau de anumite persoane, și din clipa respectivă acelea devin centrul vieții noastre și pivotăm in jurul lor, și practic nu mai trăim pentru noi.

Toată viața noastră, toată gândirea și universul nostru lăuntric se centrează în aceste lucruri, fără să facem prea mare efort. Lucrurile vin de la sine, au o curgere a lor.

Această centrare a noastră pe anumite experiențe care ne restructurează, într-un fel, viața, devine posibilă datorită iubirii.

Iubirea ne scoate din noi înșine și ne așază în cel pe care îl iubim foarte mult. Aceasta este una din semnificațiile Crucii Domnului Hristos”, a spus PS Ignatie.

Părintele Episcop Ignatie a explicat ce presupune, în mod real, lepădarea de sine, spre care ne îndeamnă Hristos:

„Nimic din cele ale noastre – din ceea ce nouă ne place cel mai mult, convingerile noastre, inteligența -, să nu fie mai importante decât dragostea și dăruirea pentru celălalt.

Renunțăm la ale noastre pentru ca să îi dăm spațiu de afirmare semenului nostru. Chiar și când el se comportă inadecvat, ne urăște sau ne calomniază.

Modelul iubirii noastre trebuie să fie modelul iubirii lui Hristos de pe cruce. El nu le-a reproșat absolut nimic celor care nu-L iubeau și Îi dăruiau nimicul urii. Dimpotrivă, le-a creat și mai mult spațiu pentru a se dezlănțui în răutatea lor”.

Totodată, PS Ignatie a precizat că cea mai grea cruce este să îl iubim pe cel de lângă noi, cu toate neputințele lui:

„În general, noi vorbim despre cruce, referindu-ne la suferință. Spunem că «ne este grea crucea».

Cea mai grea cruce a lumii de astăzi nu este cea a suferinței, nici a răutății, nici a calomniei, nici a disprețului. Cea mai grea cruce este cea a dragostei: să îl iubim pe cel de lângă noi cu toate neputințele lui – desigur, fără ca el să profite de noi.

Această cruce a dragostei, pe care trebuie să o dăruim celor din jur, este cea mai grea. Trăim greutatea de a iubi pe cei din jur”, a subliniat PS Ignatie.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost