PS Ignatie, Episcopul Hușilor: Regăsim „sindromul lui Iuda” și în lumea de astăzi. Reflexele acelora sunt ca ale unui filantrop socialist. Sunt preocupați să fie generoși pe banii altora, iar ei să nu aibă niciun fel de responsabilitate

Progresiștii de serviciu, cei care reproșează Bisericii cheltuirea banilor pentru ridicarea locașurilor de cult, au reflexe socialiste, sunt preocupați să fie generoși pe banii altora, iar ei să nu aibă niciun fel de responsabilitate, a spus, duminică, PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

În cuvântul de învățătură, adresat după Sfânta Liturghie, PS Ignatie a făcut referire la unul din momentele premergătoare intrării Domnului în cetatea Ierusalimului, anume gestul Mariei, sora lui Lazăr, de a unge cu mir de nard picioarele lui Hristos.

În urma unei asemenea primiri deosebite, Iuda intervine și are o remarcă: „de ce risipiți nardul acesta? Ați fi putut să îl vindeți, iar din banii procurați să îi ajutați pe săraci. De ce ați făcut risipa aceasta?”.

Părintele Ignatie a explicat că atitudinea lui Iuda, de a contesta gestul Mariei, care L-a primit pe Hristos ungându-i picioarele cu mir de nard, se regăsește din plin în cei care contestă dreptul Bisericii de a ridica locașuri de cult, afirmând tendențios că acei bani ar putea fi folosiți în scopuri umanitare, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Episcopiei Hușilor.

„Regăsim «sindromul lui Iuda» și în lumea de astăzi. S-au multiplicat cei care își asumă comportamentul lui Iuda. El crede că, în obrăznicia și în lipsa lui de dragoste, poate să Îi spună orice lui Hristos.

Consideră că poate să Îi reproșeze lui Hristos, Cel care este Dumnezeu-Om, că nu are grijă suficientă de săraci, de vreme ce îngăduie ca Maria să facă o risipă enormă, cu un parfum foarte scump pe care ar fi putut să îl vândă, și cu banii să facă milostenie”, a subliniat Părintele Ignatie.

Potrivit acestuia, găsim asemenea atitudini și în lumea de astăzi.

„Și astăzi sunt mulți care au reflexele lui Iuda, reproșând Bisericii că cheltuie bani pentru ridicarea locașurilor de cult: «De ce să ridicăm locașuri de cult, când am putea ajuta pe săraci cu acei bani?» Nu este aceeași logică demonică, ca a lui Iuda?

În virtutea dreptului la liberă exprimare unii cred că pot să rostească orice fel de vulgaritate și pot avea orice fel de comportament cinic, meschin și disprețuitor față de cele spirituale.

Aceștia pun în opoziție cele materiale cu  grija de sărmani, considerând că nu este acum momentul pentru cheltuirea unor bani pentru ridicarea unor locașuri de cult, ci că este mai oportun să se ocupe de sărmani.

Hristos ne învață că este vreme pentru orice lucru. Momentul acela era unul pentru risipa de nard. Venea și vremea pentru a se ocupa de săraci.

Maria Îl iubea foarte mult pe Iisus. Din dragostea față de Hristos se naște și dragostea pentru sărmani. Cine nu Îl iubește pe Hristos, de fapt nu îi iubește nici pe sărmani, nu îi preocupă grija pentru aceștia, ci doar să disprețuiască.

Credeți că cei care sunt așa de grijulii cu banii Bisericii, pentru a fi dirijați în altă parte, îi interesează de săraci? În niciun caz!

Reflexele acestora sunt ca ale unui filantrop socialist. Acesta întotdeauna vrea să facă binele, dar din banii altora. El nu face absolut nimic. Doar impune în chip autoritar, fără să înțeleagă că solidaritatea presupune libertate, nu coerciție și discreditare gratuită.

Sunt atâția «progresiști de serviciu», care au o atitudine foarte disprețuitoare față de Biserică, și îi interesează ce face aceasta cu banii, de ce nu îi ajută pe săraci.

Dacă vor fi întrebați câți bani au dat ei, câți săraci au ajutat, nu vor putea da un răspuns. Au o mentalitate comunistă. Sunt preocupați să fie generoși pe banii altora, iar ei să nu aibă niciun fel de responsabilitate.

Iuda nu știa de comunism, însă toți cei care vor să facă milostenie cu ochii pe banii altora, îl au de model pe Iuda”, a spus PS Ignatie.

Părintele a amintit și despre mentalitatea comunistă privind discreditarea celor care incomodează.

„Iuda și-a inventat un dușman. O mentalitate comunistă este să îți inventezi dușmani. Atunci când cineva incomodează, nu mai are relevanță ce spune, pentru a intra într-o dezbatere, ci relevant este să îl calomnieze. La fel a făcut și Iuda. A vrut să Îl calomnieze pe Iisus și să transmită mesajul că face o risipă imensă de bani, când ar fi trebuit să se gândească la săraci.

Hristos era cel mai sărac dintre toți. Nu avea casă, nu avea gărzi de corp, nu avea nimic. Avea doar o mână de ucenici, care trăiau din daniile pe care le primeau. Cine era casierul? Iuda.

Sfinții evangheliști spun că acesta mai lua din ceea ce se strângea. Prin urmare, pe Iuda nu îl interesau atât sărmanii cât să mai fie ceva în pungă, de unde să mai poată lua.

Păstrând proporțiile, fără să generalizăm, cei care se uită întotdeauna spre banii Bisericii, au reflexele lui Iuda. Nu sunt sinceri. Sunt meschini. Vor să calomnieze gratuit. În virtutea dreptului la liberă exprimare, ei cred că pot să rostească orice fel de vulgaritate la adresa slujitorilor Bisericii, la adresa lui Hristos”, a explicat PS Ignatie.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „PS Ignatie, Episcopul Hușilor: Regăsim „sindromul lui Iuda” și în lumea de astăzi. Reflexele acelora sunt ca ale unui filantrop socialist. Sunt preocupați să fie generoși pe banii altora, iar ei să nu aibă niciun fel de responsabilitate”

  1. Vrednic acest episcop. Slavă Domnului că s-a dat pe față acel sodomit care ocupa cu nevrednicie acest scaun înaintea sa.

Comentariile sunt închise.