Accesul la spectacole, permis doar persoanelor vaccinate. Experimentul Ministerului Culturii la Opera Națională București, Teatrul Național și Opera din Cluj-Napoca

Ministerul Culturii organizează evenimente pilot la Opera Națională București, Teatrul Național și Opera din Cluj-Napoca, accesul în interior urmând să fie permis doar persoanelor vaccinate.

Evenimentele pilot, anunțate de Ministerul Culturii prin intermediul unui comunicat de presă, urmează să se desfășoare în perioada 14-16 mai, atât în interior, cât și în exterior.

„Propunerea Ministerului Culturii este ca la evenimentele pilot organizate în interior să se permită exclusiv accesul persoanelor care au fost imunizate în urma vaccinării.

Evenimentul pilot organizat în exterior va permite participarea persoanelor vaccinate, a celor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Accesul la evenimente se face pe baza cărții de identitate, iar verificarea informațiilor se va realiza prin intermediul aplicației puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale”, se precizează în comunicatul de presă.

Ministrul Culturii se declară încântat de organizarea acestor evenimente pilot, despre care spune că vor fi „un punct de plecare pentru stabilirea normelor de redeschidere a activității cu publicul în sectoarele cultural-creative”.

„A fost un drum anevoios, dar iată că facem primul pas spre revenirea la normalitatea așa cum o știam înainte de pandemie.

Participanții trebuie să știe, însă, că vor fi monitorizați timp de 14 zile pentru a vedea dacă se va înregistra vreun caz de îmbolnăvire sau ne vom bucura de o incidență zero, așa cum s-a întâmplat și în alte programe pilot desfășurate în alte țări (…)”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Potrivit sursei citate, propunerile de evenimentele pilot, coordonate de Ministerul Culturii împreună cu instituțiile din subordine, beneficiază de sprijinul Ministerului Sănătății, al Direcțiilor de Sănătate Publică București și Cluj, al Institutului Național de Sănătate Publică, al Serviciului de Telecomunicații Speciale și al Instituției Prefectului din București și Cluj.

Un rol important în dezvoltarea evenimentelor pilot l-au avut conf. univ. dr. Victor Costache și coordonatorul științific al evenimentelor, prof. dr. Cristian Oancea, se precizează în comunicat.

Biletele vor putea fi achiziționate începând de mâine, 11 mai a.c., de pe platformele online ale celor trei instituții. Persoanele doritoare trebuie să aibă în vedere că există obligativitatea completării tuturor câmpurilor special create pe platformele de ticketing în vederea monitorizării ulterioare.

Calendarul evenimentelor:

14 mai 2021, intervalul 19:00-21:00, „Libera Musica”, eveniment organizat în interior, număr participanți: aprox. 700; Organizator: Opera Națională București;
15 mai 2021, intervalul 19:00-21:00, „Dineu cu proști” de Francis Veber, eveniment organizat în interior, număr participanți: aprox. 800; Organizator: Teatrul Național București;
15 mai 2021, intervalul 19:00-21:00, „FAUST” de Charles Gounod, eveniment organizat în interior, număr participanți: aprox. 800; Organizator: Opera Națională Română Cluj-Napoca;
16 mai 2021, intervalul 19:00-21:00, „Libera Musica”, eveniment organizat în exterior, număr participanți: aprox. 1000; Organizator: Opera Națională București.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost