Hram la Mănăstirea Ghighiu, de Izvorul Tămăduirii. Pelerinii s-au închinat la Icoana Maicii Domnului „Siriaca”, adusă în România în anul 1958

Mănăstirea Ghighiu de lângă municipiul Ploiești și‑a sărbătorit hramul, vineri, 7 mai 2021, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii au venit să ia apa sfințită de la izvorul vindecător din incinta așezământului monahal și să se închine Icoanei Maicii Domnului „Siriaca”, scrie Ziarul Lumina.

La această mănăstire a fost cinstită în mod deosebit și Icoana Maicii Domnului „Siriaca”, adusă din Patriarhia Antiohiei în România în anul 1958, care a fost așezată spre închinare în biserica așezământului.

Potrivit sursei citate, la Altarul de vară al mănăstirii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a explicat că sărbătoarea Izvorului Tămăduirii ne îndeamnă la cultivarea credinței, subliniind că Dumnezeu a pregătit pentru creștini numeroase izvoare de tămăduiri, care revarsă asupra noastră darurile Duhului Sfânt.

„Praznicul de astăzi ne îndeamnă să credem cu toată inima în adevărul Învierii din morți a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, și ne îndeamnă să cultivăm credința că și pentru noi, ca și pentru orbul vindecat prin gustarea din apa izvorului arătat de Maica Domnului viitorului împărat Leon, Dumnezeu a pregătit și ne‑a lăsat multe izvoare ale tămăduirilor și ale darurilor Duhului Sfânt: Euharistia, tainele, slujbele Bisericii prin care ni se comunică nouă, credincioșilor, în chip nevăzut darurile Duhului Sfânt.

Să cultivăm această credință și să ne apropiem întotdeauna de sfintele icoane făcătoare de minuni, de moaștele sfinților, care și ele devin izvoare și chivote de sfințenie, de vindecare spre viața veșnică. Atunci ne vom împropria toată această bogăție de daruri pe care Duhul Sfânt, Vistierul Bunătăților, ni le oferă celor care ne apropiem cu inimă curată și cu credință deplină”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

La finalul Sfintei Liturghii, în bătăi de toacă și sunet de clopot, soborul de slujitori, monahiile prezente și psalții au mers în procesiune către agheasmatarul mănăstirii, cântând stihirile Canonului Învierii, unde a fost săvârșită slujba Sfințirii apei după rânduiala din Vinerea Luminată, binecuvântând poporul prezent la slujbă cu agheasmă.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, dirijați de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă.

Vindecările săvârșite aici de‑a lungul istoriei arată că binefacerile Maicii Domnului se revarsă asupra mănăstirii și pelerinilor atât prin icoana făcătoare de minuni, cât și prin apa tămăduitoare a acestui izvor, Mănăstirea Ghighiu devenind astfel un loc de reculegere și rugăciune binecuvântat pentru pelerini.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost