Jurnalistul Mihai Șomănescu, despre uciderea celui mai mare urs din România: Această barbarie este o parabolă perfectă pentru felul în care s-au petrecut lucrurile în țara noastră în ultimii 30 de ani

Uciderea lui Arthur, cel mai mare urs carpatin românesc, de către un prinț din Austria, este o parabolă perfectă pentru felul în care s-au petrecut lucrurile în țara noastră în ultimii 30 de ani, a scris, pentru R3Media, jurnalistul Mihai Șomănescu.

Vestea că cel mai mare urs din România a fost ucis de un prinț din Austria nu a rămas fără ecou.

„Uciderea lui Arthur, cel mai mare urs carpatin românesc, are o semnificație mult mai mare decât pare. Pe lângă faptul că este o crimă împotriva naturii, această barbarie este o parabolă perfectă pentru felul în care s-au petrecut lucrurile în țara noastră, în ultimii 30 de ani.

Ursul Arthur sunt toate industriile, băncile și mințile românești furate de străini. Ca și Arthur, unele erau unice în Europa, erau grase și frumoase. Dar le stăteau lor în cale.

Ca și în cazul lui Arthur, în cele mai multe cazuri, străinii s-au folosit de un șiretlic: sub pretextul rezolvării unor probleme – doar și prințul a venit să scape țăranii de ursoaica violentă, nu? – au venit și-au ucis tot ce era mai bun și mai ales, era concurență pentru produsele lor”, a explicat jurnalistul Mihai Șomănescu.

Potrivit acestuia, prințul austriac este simbolul „investitorilor” care promiteau să rezolve problemele economice ale țării, sunt inspectorii de la FMI care ne spuneau că singura soluție pentru companiile de stat este „privatizarea”.

„Omorârea lui Arthur este semnificativă și din alt punct de vedere: lipsa de reacție a celebrelor ONG-uri ale „societății civile”. Pentru că făptașul este străin, o reacție ar fi/este interpretată ca fiind naționalistă, patriotică și așa ceva nu se poate. Ia să-l fi omorât pe Moș Martin vreun românaș…să vedeți ce iureș era.

Ce reacții, ce durere, ce jale, ce acuzații de corupție. Ce lecții ne țineau despre străinii civilizatori care „n-ar fi făcut niciodată așa ceva”. Da, la ei. Dar prin tăcerea noastră s-au asigurat că o pot face aici și în alte părți”, a spus jurnalistul Mihai Șomănescu.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost