Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă: Cel mai important lucru este să crezi

Credința este foarte importantă pentru vindecarea unui bolnav, spune cu tărie prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă, după o viață în care a tratat și vindecat pacienți grav bolnavi.

Despre rolul credinței, dar și despre alimentația pe care trebuie să o aibă un bolnav care are cancer, a discutat medicul Pavel Chirilă la emisiunea Marius Tucă de miercuri seara.

„Și când am fost trântit la pământ, tot am crezut. Cel mai important lucru este să crezi în ideea respectivă, să nu te lași zdrobit .Foarte mulți abandonează pe parcursul vieții ceea ce au gândit prima dată și atunci se termină totul”, mărturisește medicul Pavel Chirilă.

Credința este peste tot, subliniază medicul Chirilă, adăugând că nu trebuie să ne dezicem niciodată de ceea ce credem și spunem.

Medicul Pavel Chirilă este exemplu pentru ceea ce înseamnă urmărirea unui crez. După o muncă de peste 10 ani, nu lipsită de piedici, a reușit să deschidă un spital, construit la granița de vest a țării, undeva „la țară”.

Credința, alimentația, suportul psihologic

Primul pas în vindecarea unui bolnav de cancer este credința, subliniază medicul Pavel Chirilă.

„Prima dată îl întreb pe pacient dacă crede sau nu în Dumnezeu și îi spun că acest lucru este foarte important. Dacă bolnavul acceptă credința, imediat se vede în tratament

E greu să vină peste noapte credința. E un tur de forță, să descoperă bolnavul că el crede în Dumnezeu, cu toate că până atunci nu a crezut”, explică dr. Pavel Chirilă.

Pe urmă, este vorba despre alimentație. Fără carne, zahăr și pâine albă- o dietă care pare simplă, dar pe care bolnavii o consideră de multe ori austeră, precizează Pavel Chirilă.

„Carnea și produsele din carne sunt contra indicate la persoanele bolnave de cancer, la fel și dulciurile. Pâinea albă e contraindicată. Mulți bolnavi se sperie de acest regim pe care îl consideră foarte auster”, spune medicul Chirilă.

Nu în ultimul rând, este vorba despre suportul psihologic, de care bolnavii au nevoie.

„Bolnavul trebuie să spere mereu. Aceste speranțe îl tonifică și îi fac bine”, subliniază medicul Pavel Chirilă.

În ceea ce privește perioada pe care o traversăm, dr. Pavel Chirilă spune că pandemia nu s-a terminat, pentru că  oamenii parcă și-o doresc în continuare. Totul a fost exagerat, explică medicul Pavel Chirilă, iar boli care erau tratate cu maximă atenție sunt trecute acum în planul doi sau trei.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost