Comunitatea românească din Ucraina este supusă unui intens și agresiv proces de asimilare forțată din partea statului ucrainean, a avertizat senatorul Claudiu Târziu (AUR), prezent zilele acestea la Odesa.
În sudul Basarabiei, trăiesc nu mai puțin de 124.000 de români, pentru care statul român nu a știu să propună politici articulate și coerente.
„A fost o bucurie imensă să întîlnesc și să ascult români din comunitatea noastră istorică, activiști civici și cadre didactice, pentru ale căror interese vitale am militat și voi continua să o fac pînă cînd atît Kievul, cît și Bucureștiul, își vor îndeplini obligațiile constituționale și morale față de minoritățile etnice. Bucuria mi-a fost însă umbrită de nedreptatea și neajunsurile pe care frații noștri români mi le-au adus la cunoștință.
În absența unei politici articulate și coerente din partea partidelor care s-au perindat la guvernare, comunitatea istorică din Ucraina este supusă unui intens și agresiv proces de asimilare forțată din partea statului ucrainean.
Nu cerem nimic în plus față de ceea ce oferim la rîndul nostru minorităților etnice care trăiesc pe teritoriul românesc: drepturi lingvistice, educaționale și culturale în limba maternă – toate consfințite de Constituție. Doleanțele fraților noștri de lîngă Dunăre sînt de a conserva și de a exprima – liber – ceea ce le aparțin dintotdeauna: limba română, cultura națională și procesul educațional după criterii care să le respecte identitatea de neam.
„Apărați-ne!” – mi-au cerut. I-am rugat să facă încă un efort și să își păstreze unitatea și nădejdea.
Cu Dumnezeu care să ne vegheze, glasul lor va răsuna și mai puternic, iar doleanțele lor nu vor rămîne simple vorbe în vînt”, a scris, pe Facebook, co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu.
Liderul AUR a participat, joi, Forumul Internațional „Comunitățile românești din regiunea Odesa: modalități eficiente de dezvoltare a relațiilor ucraineano-române”, în orașul Izmail (regiunea Odesa, Ucraina), la invitația Rectoratului Universității Umaniste de Stat și a Consulatului General al României la Odesa.
*foto: De la stânga la dreapta: Vice-guvernatorul Boris Volosenkov, vicepreședintele Administrației regionale de stat Odesa, senatorul Marius Humelnicu, Claudiu Târziu, Yaroslav Kichuk, rectorul Universității Umaniste de Stat din Izmail, și Tiberiu Șarpe, Consulul General interimar la Odesa.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024