FOTO/ Procesiune impresionantă la Suceava, dedicată Sfântului Ioan cel Nou

În aceste zile, la Suceava se desfășoară o serie de manifestări dedicate Sfântului Ioan cel Nou, mii de oameni participând, marți, la o procesiune impresionantă pe străzile municipiului.

Manifestările au început marți dimineață, cu Slujba Acatistului Sfântului ocrotitor, și scoaterea în procesiune din lăcașul de cult a raclei în care sunt păstrate moaștele Sfântului Mare Mucenic și așezarea acesteia pentru închinarea pelerinilor, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei.

De la ora 18:00 a avut loc procesiunea „Calea Sfinților”, parte a manifestărilor dedicate sărbătorii Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, întâiul ocrotitor al Moldovei.

Urmând traseul stabilit, racla cu moaștele Sfântului Ioan a fost purtată de preoți și mireni pe străzile orașului Suceava. Alaiul a fost întâmpinat de preoți, numeroși credincioși și reprezentanți ai oficialităților locale, potrivit sursei citate.

Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei/ Facebook

Procesiunea a pornit cu icoana special împodobită a Sfântului, urmată de voluntarii Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), îmbrăcați în costume populare, cu sânziene și flori de câmp în mâini, dar și de tineri purtând drapelul național.

Elevi de la Seminarul „Mitropolit Dosoftei” au purtat prapuri și cruci, iar elevi de la Școala militară de subofițeri de jandarmi „Petru Rareș” de Fălticeni și militari de la unitatea din Vatra Dornei au însoțit alaiul cu torțe aprinse.

Maici și preoți din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au avut în mâini candele, iar soborul de diaconi a cădit calea dinaintea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

Racla cu moaștele Sfântului a fost urmată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, de Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Printre cei care au însoțit procesiunea au fost și clerici din cadrul Centrului Eparhial Suceava, reprezentanți ai celor cinci protopopiate ale eparhiei, stareți și starețe.

Programul evenimentelor dedicate hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” a continuat miercuri cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Preasfințitul Damaschin Dorneanul, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Tot miercuri, de la ora 19:00 va avea loc un concert caritabil de muzică bizantină, unde vor fi prezente grupurile psaltice „Dimitrie Suceveanu”, al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, „Inochentie de la Probota”, precum și corul Mănăstirii Dragomirna „Crinii țarinii”. Invitatul special al acestei seri este Corul Academic „Byzantion”.

Ziua de miercuri se va încheia cu Slujba privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost