Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Nu există „limba moldovenească”, ci limba română! Statul ucrainean trebuie să recunoască această realitate

Minoritatea românească din Ucraina trebuie să beneficieze de aceleași facilități precum ucrainenii care trăiesc în România, a transmis senatorul Claudiu Târziu, co-președintele partidului AUR, aflat în vizită la Odesa, în Ucraina.

„În cadrul întrevederii pe care am avut-o ieri cu Serhii Hrynevetskyi, șeful Administrației regionale de stat Odesa (guvernatorul regiunii), i-am adresat mesajul nostru ferm în ceea ce privește necesitatea respectării – simetrice și oneste – a drepturilor și libertăților comunității românești autohtone. În temeiul unui dialog eficient și al respectului reciproc. Aceasta este chestiunea fundamentală care (va) face proba sincerității în orice abordare bilaterală între Ucraina și România.

Cu riscul de a mă repeta, nu am solicitat decît ca minoritatea românească din Ucraina să beneficieze de aceleași facilități precum ucrainenii care trăiesc în țara noastră. România este un autentic model la nivel european în privința coexistenței pașnice a minorităților entice”, a precizat senatorul Claudiu Târziu.

Potrivit acestuia, în regiunea Odesa trăiesc aproximativ 150.000 de români.

„Românii și moldovenii constituie o singură comunitate și vorbesc un singur grai: cel ROMÂNESC. Este un fapt care trebuie recunoscut ca atare”, a subliniat liderul AUR, Claudiu Târziu, într-o postare pe Facebook.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost