Volum despre mărturisitorul Mina Dobzeu, CENZURAT de Statul român. Episcopul Hușilor: Nu am fost de acord, pentru că mi s-ar fi părut un act de lașitate din partea mea

Volumul „Părintele Mina Dobzeu – Duhovnicul Hușilor” ar fi trebuit să apară sub egida unei instituții a Statului, însă s-a cerut eliminarea unui un pasaj din cuvântul introductiv, înainte de publicare, a relatat, sâmbătă, PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

Prezent, sâmbătă, la Simpozionul Național„Părintele Mina Dobzeu, duhovnic și mărturisitor în comunism”, PS Ignatie a amintit de piedicile neașteptate și surprinzătoare ce au apărut în publicarea volumului „Părintele Mina Dobzeu – Duhovnicul Hușilor. Documente (1946-2011)”.

„Mi-am dorit foarte mult să edităm un volum de documente în care să putem să ne întâlnim cu biografia spirituală, de mărturisitor, a părintelui Mina. De aceste documente s-au ocupat, cu foarte multă acrivie și profesionalism domnul cercetător Adrian Nicolae Petcu, părintele Nicolae Cătălin Luchian și doamna Maria Buțcu. Le  mulțumesc foarte mult! Ne putem bucura acum de o carte foarte bine gândită și concepută.

Povestea acestei cărți este una tristă, așa cum a fost și viața Părintelui Mina în ceea ce privește vrăjmașii din afară, cei ai regimului comunist.

Nu ne-a fost foarte ușor să edităm această carte. Ne-am planificat să o punem la îndemâna doritorilor anul trecut.

Ar fi trebuit să apară sub egida unei instituții a Statului, însă am întâmpinat o dificultate majoră. Mi s-a cerut, la modul propriu, să renunț la un pasaj din cuvântul introductiv, ca apoi să o putem publica. Nu am fost de acord, pentru că mi s-ar fi părut un act de lașitate din partea mea.

Astăzi nu ne închide nimeni dacă avem curajul de a ne opune ideologiilor progresiste, mai degrabă regresiste, și corectitudinii politice – ideologii care vin cu impetuozitate și vor să ne alinieze gândirii lor. Cel mult putem suporta linșajul mediatic, al celor ce sunt afiliați acestei ideologii.

Am decis să nu publicăm sub egida acelei instituții și a trebuit să reluăm tot parcursul procedural de acces la documentele din arhivele Securității. Le mulțumesc foarte mult tuturor celor ce au fost implicați în acest proiect”, a relatat PS Ignatie, potrivit unui comunicat de presă.

Pasajul care a constituit o problemă în ceea ce privește editarea acestui volum, și care trebuia cenzurat, este următorul:

„Tragem nădejde vie că paginile acestei cărţi vor constitui o perfuzie de curaj în favoarea unei şi mai intense și constante mărturisiri a valorilor tradiţionale pentru toţi cei care, la 30 de ani de la destrămarea cortinei întunericului moral al comunismului, (încă) opun rezistenţă totalitarismului  neocomuniştilor contemporani, deghizaţi în predicatori ai corectitudinii politice; în predicatori ai toleranţei umanist-seculare, care, de fapt, răspândesc, cu sârg, discursul urii și propun desfiinţarea diferenţelor naturale dintre oameni până la omogenitate; în predicatori ai detonării valorilor civilizaţiei creştine și în predicatori ai ideologiei neomarxiste gender fluid, care instaurează idolatria și supremaţia drepturilor de grup și declanşează lupta de clase între sexe” (Părintele Mina Dobzeu – Duhovnicul Hușilor. Documente (1946-2011), editura Horeb, 2021, p. 11).

PS Ignatie nu a precizat despre ce instituție este vorba.

 

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost