Co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a discutat, într-un interviu acordat pentru The Conservative Online, despre teme esențiale ale prezentului, precum întoarcerea la normalitate și reîntregirea națională, dar și despre rolul esential pe care conservatorismul îl are în salvarea României.
Conservatorismul este un mod de viață, înainte de a fi o doctrină, a subliniat co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu.
„Dintre datoriile cele mai importante, două îmi par prioritare: întoarcerea la normalitate și reîntregirea națională. Despre reunificarea teritoriilor naționale, desprinse de trupul țării prin pactul dintre Hitler și Stalin, nu e cazul să vorbesc prea mult. Este limpede că ar fi o reparație istorică, un act de dreptate pentru poporul român și pentru România și, de asemenea, o revenire la o stare de firesc.
Întoarcerea la normalitate înseamnă redescoperirea unui mod firesc de a trăi, bazat pe valorile pe care s-a construit civilizația creștină, valori care astăzi sunt contestate, ignorate, ba chiar atacate, atât direct, cât și prin instituțiile care le slujeau în mod predilect: Familia, Biserica, Școala, Armata.
Întoarcerea la normalitate înseamnă cel puțin respectul pentru credința majoritară a poporului, în cazul nostru pentru credința creștină, cultul familiei, promovarea identității naţionale, prezervarea suveranității naționale și, nu în ultimul rând, apărarea libertății, sub toate formele ei – a libertății de asociere, de inițiativă economică, de circulație, de exprimare, religioasă, la protest etc.
Conservatorismul este un mod de viață, înainte de a fi o doctrină. Eu îmi doresc să conving cât mai mulți români să revină la acest model de viață, din care, desigur, se extrage și o doctrină, care organizează societatea după normele conservatoare. De ce consider necesar conservatorismul azi? Pentru că este salvator. Fără el, societatea românească se va prăbuși, iar națiunea riscă să dispară”, a explicat liderul AUR, senatorul Claudiu Târziu.
În ceea ce privește reîntregirea națională, un alt subiect abordat în cadrul interviului, senatorul Claudiu Târziu a precizat că toate abordările din ultimele trei decenii ale celor care au condus România cu privire la dosarul Basarabia au fost insuficiente și ineficiente.
„Abordarea pe care o propune AUR este una politică, dar și culturală totodată. Spun culturală având în vedere că suntem datori să promovăm prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție a adevărului istoric și să afirmăm identitatea covârșitor românească a populației din Republica Moldova.
Marea majoritate a cetățenilor acestui stat, 82%, sunt etnici români care vorbesc limba română. La nivel politic, suntem primul partid care urmărește să aibă reprezentanți atât în parlamentul de la București, cât și în cel de la Chișinău. Vom vorbi pe o singură voce unionistă din ambele foruri legislative. Unirea celor două state românești nu este un demers revanșard sau expansionist, ci unul reparatoriu, de îndepărtare a unei decizii revoltătoare luată de doi dictatori”, a explicat senatorul Claudiu Târziu.
Întrebat despre tezaurul României de la Moscova, liderul AUR, Claudiu Târziu, a răspuns:
„În perioada interbelică, în primii ani de existență ai URSS, se pare că liderii bolșevici ar fi înaintat propunerea recunoașterii unirii Basarabiei cu Regatul României în schimbul renunțării la tezaur. Principial ar fi fost incorect. Tezaurul a fost încredințat spre păstrare, iar Rusia s-a angajat să-l restituie când România va solicita acest lucru.
Tezaurul și Basarabia sunt lucruri diferite. În ambele dosare, Rusia e răufăcătorul, iar partea română e victima nevinovată. Aceste două dosare grevează relațiile noastre cu Rusia și cât timp nu vor fi rezolvate, nu putem ajunge la o normalizare a relațiilor dintre România și Federația Rusă.
Pragmatic vorbind, nu exclud însă posibilitatea de a discuta cu partea rusă cu toate dosarele pe masă: Basarabia, Transnistria și Tezaurul. Este nodul gordian dintre România și Rusia care la un moment dat va trebui tăiat într-un fel sau altul”.
Interviul integral este disponibil aici.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Ar trebui să existe un dialog dipomatic cu Rusia. Pentru că nici nouă nu ne convine ”progresismul” forțat la care ne silește UE. În contextul degenerării morale a Vestului, o colaborare cu Rusia ar fi mai sănătoasă. Oare Putin este Lenin sau Stalin? Și Bruxelles este un bastion al democrației și al drepturilor omului, nu? Care ”drepturi” fiind sodomia și avortul. Poate că Putin nu o fi el ușă de biserică, dar decât promovarea sodomiei, a avortului și a ”genurilor” fluide, mai bine cu o Rusie cu valori ortodoxe. Polonia nu este ”cu rușii”, și totuși apără valorile creștine și famila. Noi de ce nu facem asta? Ungaria și Polonia nu vor să ajungă niște state-marionetă la mâna ”celor de sus” din UE.