Franța/ Paşaportul sanitar, un atac indiscutabil la libertăţile de circulaţie şi de conştiinţă- avertizează un grup de politologi şi de avocaţi

Legea care condiționează accesul persoanelor în spaţiile publice de prezentarea unui pașaport sanitar reprezintă un atac la libertăţile de circulaţie şi de conştiinţă, avertizează politologi, avocaţi şi profesori de drept francezi, prin intermediul unei scrisori deschise publicată de Le Monde, anunță RFI.

Legea- care urmează să intre în vigoare începând de săptămâna viitoare- a declanșat proteste masive peste tot în Franța, manifestații la care au participat „antivaccinişti dar mai ales simplii cetăţeni îngrijoraţi de libertăţile individuale”- spun semnatarii scrisorii.

„În primul rând, acest dispozitiv inedit (pașaportul sanitar-n.red) este un atac indiscutabil la libertăţile de circulaţie şi de conştiinţă. Spre deosebire de măsurile succesive adoptate de 18 luni încoace, paşaportul sanitar impune fiecărui cetăţean să-şi justifice, la cerere, situaţia virală – vaccinare sau test negativ – pentru a efectua cele mai banale activităţi ale vieţii în societate: să bea o cafea sau să mănânce pe terasa unui restaurant, să meargă la cinema, şamd.

În plus, controlul acestor date sanitare va fi efectuat de nişte cetăţeni care nu au nicio autoritate în acest domeniu.

Apoi, practic vorbind, această măsură riscă să fie greu de aplicat. Într-adevăr, cum ne putem imagina ca un chelner să refuze unui vechi client şi amic o cafea pe terasă pe motiv că acesta nu-şi poate justitifica datele sanitare? Cum ne putem imagina ca un patron să-l suspende pe un angajat de care este pe deplin satisfăcut, pe acelaşi motiv?

Aplicată la sfere prea mari ale vieţii sociale, legea are aşadar toate şansele să nu fie corect aplicată. În plus, ea va încuraja fraudele şi tratamente diferenţiate. Acestea vor putea fi evitate doar dacă poliţia va instaura controale sistematice la toate mesele de restaurante şi în toate birourile din ţară, mai notează semnatarii tribunei din Le Monde. În cazul în care acest dispozitiv chiar se va aplica, el va atenta la viaţa privată a oamenilor. În centrul unei mici comune sau sat, un astfel de control va avea ca rezultat identificarea imediată a celor care nu sunt vaccinaţi în timp ce vaccinaţii îşi vor vedea informaţiile de ordin privat – nume, prenume, data naşterii, etc. – cunoscute şi împărtăşite de toată lumea”, se menționează în scrisoarea deschisă.

Există ceva mai rău decât legile inutile, subliniază semnatarii scrisorii, amintind de un citat din Montesquieu, potrivit căruia «Legile inutile slăbesc puterea legilor necesare»:

„E vorba de legile intruzive, impracticabile, care desfac legăturile sociale şi dau naştere la mai multe probleme decât soluţii. În această situaţie inedită, care îi afectează pe toţi cetăţenii, rolul politicienilor şi al legii este să ne unească nu să ne divizeze”.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost