Pandemia, faza pe copii. Arafat: Pregătim locuri la ATI pentru cei mici. Beatrice Mahler: Există pacienți tineri care încă nu cred în existența virusului

În ultima perioadă, ca răspuns la pandemie, autoritățile din România s-au îndreptat spre copii, de la presiuni făcute pentru vaccinarea acestora, la măsuri anunțate pentru noul an școlar, măsuri ce încalcă în mod evident drepturile și libertățile elevilor, toate sub umbrela mai largă- și justificată social- a „luptei cu pandemia”.

Spre exemplu, doar duminică seara, pe principalele posturi TV din România, au existat o serie de declarații alarmiste privind impactul virusului asupra copiilor, dar pentru care nu au fost aduse  argumente medicale.

Raed Arafat: Pregătim locuri la ATI pentru cei mici

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a susținut, într-un intervenție, duminică seara, la Digi 24, că varianta Delta de coronavirus are un impact mai mare în cazul copiilor.

Fără să argumenteze prin studii științifice această ipoteză, Arafat a exemplificat prin două cazuri de decese înregistrate la persoane în vârstă de 30 de ani.

„Trebuie să fim foarte atenți, pentru că varianta Delta are un impact pe vârsta tânără, pe copii, mai mare decât variantele trecute.(…)

Este clar că varianta Delta are un impact mai mare pe tineri și pe copii. Noi am avut, din păcate, două decese la 30 de ani, fără comorbidități, iar astăzi, vorbeam cu cineva de o fată de 25 de ani, fără comorbidități, care se află în terapie intensivă într-un județ aproape de București. Sunt tineri care ajung în terapie intensivă. Unii dintre ei ajung într-o formă foarte gravă”, a spus șeful DSU.

Beatrice Mahler- Există pacienți tineri care, din păcate, încă nu cred în existența virusului

Cu mesaje alarmiste în privința impactului virusului asupra copiilor și tinerilor a ieșit, duminică, și managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, medicul Beatrice Mahler.

„În România avem tot mai frecvent mesaje de la spitalele care tratează pacienții Covid că sunt pacienți tineri în secțiile de Terapie Intensivă și în secțiile spitalului, pacienți care încă, din păcate, nu cred în existența acestui virus. (…) Ultimele date indică faptul că vaccinurile existente în acest moment și care sunt disponibile și în România, două dintre ele, oferă 95% protecție pentru formele severe de boală”, a spus Beatrice Mahler, potrivit B1TV.

Pe de altă parte, Mahler recunoaște că media de vârstă a persoanelor internate cu covid este în jur de 60 de ani.

Sorin Cîmpeanu: Luăm în calcul și ipoteza de a permite accesul cu prezență fizică pentru cei vaccinați

Tot duminică, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că elevii vor fi testați în cazul în care un coleg de clasă este testat pozitiv. Dacă este confirmată o a doua îmbolnăvire, clasa va trece în online, însă autoritățile iau în calcul și ipoteza de a le permite celor vaccinați să participe în continuare la cursuri cu prezență fizică.

„Testarea se va face doar pentru cazurile simptomatice. Atunci când într-o clasă apare un caz, o îmbolnăvire, se va face testare. Am înțeles că ne întrebăm de ce se face testarea. Testarea se face pentru ca în situația în care toți elevii din clasă, cu excepția celui confirmat, sunt testați negativ școala să se poată derula în continuare cu prezență fizică. La apariția unui al doilea caz, sigur că vor intra în online toți sau există și această ipoteză pe care o luăm în considerare, de a permite accesul celor care sunt vaccinați, accesul cu prezență fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu, duminică seară, la Digi 24, potrivit B1 TV.

Ministrul Educației a mai anunțat că în fiecare școală va exista un cadru didactic responsabil cu protecția sanitară, începând de luni, 23 august. Deasemenea, ministrul Cîmpeanu a spus că sunt în lucru formulare pentru părinți pentru vaccinarea copiilor, după cum a relatat RostOnline.

În loc de concluzie

În loc să găsească soluții coerente în fața pandemiei- cum ar fi extinderea locurilor la ATI sau protejarea persoanelor cu adevărat vulnerabile, bolnavi și bătrâni- autoritățile din România țintesc copiii, o categorie despre care nu există dovezi că ar fi afectată de infectarea cu covid, dar care reprezintă o variantă pentru folosirea unei părți din cele 120 de milioane de doze de vaccin comandate de Guvernul Cîțu.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost