Republica Moldova: Singurul liceu cu predare în limba română din Tiraspol, forţat să-şi suspende activitatea pentru 3 luni

Autorităţile separatiste din Transnistria au refuzat înregistarea Liceului teoretic „Lucian Blaga”, singurul cu predare în limba română din Tiraspol, suspendându-i activitatea pentru cel puţin trei luni, a informat agenția Agora.md, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a solicitat intervenţia guvernului de la Chişinău.

„În cadrul monitorizării respectării dreptului la educaţie a copiilor din regiunea transnistreană, avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a constatat că autorităţile de la Tiraspol au refuzat înregistrarea Liceului Teoretic ‘Lucian Blaga’ din municipiul Tiraspol şi au suspendat activitatea acestuia pe termen de cel puţin trei luni”, se menţionează în comunicatul biroului respectiv.

Reprezentanţii biroului Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului avertizează că, în aceste condiţii, copiii care frecventează liceul nu vor putea continua procesul educaţional în anul şcolar 2021/2022, fapt care încalcă dreptul copiilor la educaţie şi mai multe articole din Convenţia ONU pentru drepturile copilului.

La 22 iunie, fostul director al liceului, Ion Iovcev, a fost demis de actualul ministru interimar al educaţiei de la Chişinău pe motiv că ar fi depăşit vârsta legală pentru aflarea în câmpul muncii şi în funcţia de director.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost