„Taborul românesc”. Sute de credincioși s-au rugat alături de IPS Părinte Teofan și PS Macarie, la cota 1800, la hramul Mănăstirii Ceahlău

Sute de credincioși au urcat vineri, 6 august, pe masivul montan Ceahlău pentru a participa la hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” și „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, situat la cota 1800, anunță Ziarul Lumina.

Potrivit sursei citate, numeroși pelerini și închinători din zona Moldovei, dar și din alte colțuri ale țării, au ajuns la mănăstirea de pe Ceahlău încă din seara zilei de joi, 5 august.

În dimineața zilei de 6 august, după ce majoritatea pelerinilor au sosit prin cele două trasee – staţiunea Durău și Schitul Stănile – a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, la un altar amenajat în apropierea bisericii.

Sursa foto: Ziarul Lumina

„Dumnezeu nu șade în inima mândră”

În cuvântul adresat credincioşilor prezenţi după citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a vorbit despre importanța covârșitoare a rugăciunii neîncetate în viaţa credincioşilor:

„Muntele Tabor este numit de Sfântul Maxim Mărturisitorul muntele teologiei, adică muntele rugăciunii. Căci, cea mai adâncă și cuprinzătoare teologie este teologia rugăciunii. Pentru a fi pe cale, într‑o lume așa cum este cea de astăzi, creștinul este chemat să fie om al rugăciunii. Ne întrebăm, adesea, încercând să ne împlinim canonul de rugăciune din fiecare zi, sau participând duminica la Dumnezeiasca Liturghie, ne întrebăm, totuși, de ce suntem așa de firavi în fața a tot ce ni se întâmplă, dacă rugăciunea ne face puternici. Suntem slabi, iubiți credincioși, pentru că nu avem în noi rugăciunea cea de toată vremea (…).

Părintele Arsenie Papacioc, de la malul mării, spunea că rugăciunea neîncetată este starea pe care o are omul, că se află în prezența lui Dumnezeu. Ai această conștiință că Dumnezeu te vede și te aude mereu? Această stare de prezență continuă în viața lui Dumnezeu este rugăciunea neîncetată, care se arată în starea omului smerit. Căci, smerenia aduce rugăciunea, iar aceasta te ajută să te adâncești în smerenie. Părintele amintea că Dumnezeu iubește mai mult o inimă smerită, decât o inimă postitoare. Nu că postul n‑ar fi de folos, dar sunt așezate toate lucrurile în ierarhia lor. Marele dușman al rugăciunii, spunea părintele, îl reprezintă orgoliul, mândria, conștiința superiorității personale. De ce? Pentru că rugăciunea este prezența lui Dumnezeu în inimă, iar El nu șade într‑o inimă mândră (…). Să ne dăruiască Dumnezeu o fărâmă de curaj, ceva din duhul rugăciunii și multă răbdare, ca alergând către Sfânta Liturghie să luăm de acolo izvor de putere pentru a rezista în timpul săptămânii în fața a tot ceea ce vine înaintea noastră.”

De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Macarie a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan pentru marea binecuvântare pe care i‑a oferit‑o prin pelerinajul și împreună‑slujirea din aceste zile în Ţinutul Neamțului, subliniind câteva aspecte legate de sărbătoarea de astăzi:

„Mântuitorul S‑a urcat pe Muntele Taborului fiindcă tot pe munte S‑a arătat Dumnezeu celor doi profeți din vechime, pe care i‑a luat ca martori și mărturisitori ai transfigurării Sale – Moise și Ilie. Sfinții Părinți ai Bisericii ne spun că ambii profeți L‑au văzut pe Dumnezeu pe Horeb sau pe Sinai, în postire și‑n rugăciune. Însă nu L‑au putut vedea față către față, așa cum L‑au văzut ucenicii. De aceea, Domnul i‑a luat alături pe Muntele Taborului, ca să‑și arate slava Sa, împărtășind ucenicilor lumina cea de‑a pururea fiitoare, cu 40 de zile înainte de Sfintele Pătimiri, ca nu cumva ei să se poticnească în credință și să se îndoiască pe Golgota suferinței”.

Sursa foto: Ziarul Lumina

După‑amiază, credincioșii s‑au întors spre poalele Muntelui Ceahlău, continuându‑și pelerinajul pe urmele sfinților nemțeni. Pelerinii sunt așteptați să participe vineri‑seară, începând cu ora 18:00, la slujba de priveghere săvârșită la Mănăstirea Sihăstria, dar și sâmbătă‑dimineață, începând cu ora 8:00, la rânduiala Ceasurilor și la Sfânta Liturghie prilejuite de hramul mănăstirii.

Sărbătoare mare este și la Mănăstirea Sihla. Aici, după slujba de priveghere de vineri, 6 august, va avea loc tradiționala procesiune către peștera Sfintei Teodora, în cadrul căreia va fi citit Acatistul Cuvioasei. Apoi, soborul slujitor va reveni în jurul orei 3:00 la peștera în care Sfânta Teodora s‑a nevoit atâta vreme pentru a săvârși rânduiala Ceasurilor, urmată de slujba Sfintei Liturghii, anunță sursa citată.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost