Ce este AIPAC și cum lucrează această organizație pentru a se asigura că SUA va susține întotdeauna interesele Israelului

AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) este un grup de lobby care susține politici pro-Israel în fața legislativului și executivului SUA, fiind unul dintre cele mai puternice grupuri de lobby din Statele Unite. AIPAC declară că are peste 100.000 de membri, 17 birouri regionale și „un bazin vast de donatori”. (AIPAC)

Are, de asemenea, o o organizație scutită de taxe care colectează contribuții financiare de la membri și donează acele fonduri pentru campanii pentru sau împotriva candidaților, inițiative de vot sau legislație. O asemenea organizație este cunoscută în SUA ca fiind un comitet de acțiune politică (CAP).

Alegerile din SUA sunt uninominale, dar înainte de alegerile generale se desfășoară alegerile primare. Alegerile primare sunt alegeri în interiorul partidelor pentru desemnarea candidatului care se va duela cu candidatul celuilalt partid în alegerile generale. Absolut toți candidații care se înscriu în alegerile primare sunt abordați de reprezentanți ai AIPAC și sunt „rugați” să semneze un document prin care se angajează să susțină interesele Israelului în cazul în care vor fi aleși. Cei ce refuză să semneze acel document nu au nici o șansă. AIPAC finanțează unul dintre contracandidații săi și face campanie activă împotriva lor. Acest lucru se întâmplă atât în rândul Partidului Democrat cât și al Partidului Republican.

Bineînțeles că nu vor face campanie de genul: „Atenție! Candidatul X nu a semnat documentul prin care se angajează să susțină interesele Israelului în cazul în care va fi ales! Nu-l votați! Votați mai bine pe candidatul Y pentru că acesta a semnat documentul prin care se angajează să susțină interesele Israelului în cazul în care va fi ales!

Se vor axa pe alte subiecte care nu au nici o legătură cu Israelul. În final scopul lor este atins. În alegerile generale se vor confrunta doi candidați care au semnat documentul prin care se angajează să susțină interesele Israelului. Asta înseamnă că, din punctul lor de vedere, și-au atins scopul. Mai departe nu mai contează cine câștigă pentru că interesele Israelului oricum vor fi apărate.

De altfel conferința anuală a AIPAC este un eveniment care nu e ratat de nici unul dintre politicenii cu greutate din SUA, prezența e practic obligatorie atât pentru cei democrați, cât și pentru cei republicani. De asemenea, la eveniment participă întotdeauna și liderii Israelului.

Și sunt foarte eficienți. La ultimele alegeri generale din SUA, cele din 2022, 98% dintre candidații susținuți de AIPAC au câștigat competiția electorală. (AIPAC)

Iar acest lucru se vede în Congresul american când e vorba de orice are legătură cu Israelul, votul este aproape unanim în favoarea intereselor israeliene.

Cel mai recent exemplu e din urmă cu o săptămână. Imediat ce noul președinte al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA a fost ales, acesta a supus la vot o rezoluție de susținere a Israelului. Rezoluția a fost prezentată în mass media americană că conținea, printre altele, faptul că SUA „reafirmă dreptul Israelului la autoapărare”, „condamnă războiul brutal al Hamas împotriva Israelului” și „stă pregătită să ajute Israelul cu reaprovizionare de urgență și susținere diplomatică, de securitate și de informații„.

După ce a fost supusă la vot rezoluția a trecut cu 412 voturi pentru, 10 împotrivă, 9 democrați și un republican. Ca o coincidență, 98% din 422 este 413,56.

Acum cred că e clar pentru toată lumea de ce se votează cum se votează în Congresul american atunci când e vorba de interesele Israelului.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Ce este AIPAC și cum lucrează această organizație pentru a se asigura că SUA va susține întotdeauna interesele Israelului”

  1. Mentiune : nu numai in lumea americana cat si in ceea asa zis europeana , avand in vedere dependenta politica -financiara de NATO si de ” RESURSA MONETARA INTERNATIONALA ” controlata de Israel , prin actionarii bancarii /financiarii de in cauza de cale putin o suta si ceva de ani .DEPENDENTA FINNCIARA SI MILITARA ASIGURA SUBORDONARE , politica , restul este o poveste ” DEMOCRATICA SOCIALA , POLITICA SI MILITARA ” cu ” RAUL SI BINELE ” Puporului , cu asa zise partide ” NATIONALE , INDEPENDENTE . ETC, ETC ” cu alegeri ” populare ” independente , democratice , etc , etc . Conducatorii politici sunt ” ALESI ” dinaninte DE CEI CARE DECID REAL LA NIVEL NATIONAL SI INTERNATIONAL ( fiecare cu gruparea lui ) restul este numai asa zisul ” CIRC DEMOCRATIC ” pentru ” VALABILITATEA LEGALA A ALEGERILOR ” conform CONSTITUTIILOR DIN FIECARE TARA ASA ZISE ” NATIONALE ” Vedem acum in MOLDOVA ,cu alegerile de astazi , ” NOUL CIRC DEMOCRATIC ” care se va repeta ca un val in 2024 in toate asa zise tari democratice EUROPENE , inclusiv in MAREA DEMOCRATIE MONDIALA -SUA.

Comentariile sunt închise.