RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a fost capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor, arată o investigație RISE Project, anunță B1TV.

Această grupare, care numără circa 25 de persoane, a ajuns să gestioneze bugetele pentru alegeri, să organizeze licitații pentru softul electoral care centralizează votul sau să rezolve reclamațiile cu eventualele fraude electorale. Ea decide discreționar și cum sunt decontați banii publici pentru subvenționarea partidelor încălcând legea, conform Curții de Conturi, și blocând controale, ca să-și ajute șefii politici.

Membrii grupării au ajuns în instituție pe funcții importante printr-un artificiu, ocolind concursurile pentru ocuparea posturilor. Unii și-au falsificat CV-ul, alții și-au plagiat tezele de doctorat, mai arată investigația RISE Project.

Personajele din fruntea AEP

Aceste persoane au intrat în instituție chiar prin cabinetul președintelui AEP, Constantin Florin Mitulețu Buică, unde ele erau formal angajate drept consilieri. De aici deveneau funcționari în instituție. Astfel, ele reușeau să ocupe posturi importante fără a mai da concursuri.

RISE Project notează că Sorin Gabriel Lazăr, directorul Departamentului de Comunicare și Relații Internaționale, a fost condamnat pentru tentativă de omor. Când era tânăr și membru PRM, a înjunghiat un rival politic. A fugit de condamnare în străinătate, dar s-a întors după un an și jumătate și a fost trimis după gratii. De când a ajuns în AEP, el a fost trei luni secretar general adjunct, poziție din care a coordonat achizițiile instituției.

Buică, președintele AEP, l-a ajutat pe Lazăr să-și curețe cazierul, apoi l-a angajat în instituție. Fratele geamăn al lui Buică a fost martor la tentativa de omor.

Ștefan Bucur Stoica, victima tentativei de omor, și-a pierdut splina în urma atacului, dar a acceptat o slujbă în departamentul în care chiar mama agresorului său era directoare. A renunțat apoi să mai ceară daune, iar instanța a hotărât că el provocase conflictul. Stoica e acum deputat și președintele PNL Dolj.

*FOTO via RISE Project

Președintele AEP Constantin Florin Mitulețu Buică și directorul departamentului Cooperare Internațională, Sorin Lazăr, la ședința Comisiei parlamentare pentru elaborarea, modificarea și completarea legilor electorale. Fotografie de Andreea Alexandru, Mediafax Foto


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost