Certificatul sanitar, obligatoriu pentru accesul la Vatican, de la 1 octombrie. Anunțul făcut de papa Francisc

Accesul la Vatican se va face doar pe baza unui certificat sanitar, începând cu 1 octombrie, măsura fiind adoptată la solicitarea papei Francisc, a relalat, luni, EFE, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, papa Francisc a cerut să fie aplicată această măsură „cu scopul de a adopta toate măsurile adecvate pentru a preveni, controla şi contracara urgenţa sănătăţii publice a statului Vatican”.

Prin urmare, de la 1 octombrie, lucrătorii şi cei care vor vizita Cetatea Vaticanului sau locurile din jurisdicţia Sfântului Scaun vor fi obligaţi să prezinte un certificat sanitar.

Singurii care vor face excepţie sunt credincioşii care participă la ceremonii sau la audienţele generale.

„Prezentele dispoziţii se aplică cetăţenilor, rezidenţilor statului, personalului aflat în serviciul Cetăţii Vaticanului şi diferitelor organisme ale Curiei Romane şi instituţiilor adiacente, tuturor vizitatorilor şi utilizatorilor de servicii”, se arată în document.

În ordonanţă se arată, de asemenea, că „fac excepţie cei participă la ceremoniile liturgice în timpul strict al desfăşurării, fără abatere însă de la normele sanitare privind distanţarea, utilizării echipamentelor de protecţie şi respectării normelor specifice de igienă”.

Ordonanţa nu specifică dacă vor fi aplicate sancţiuni celor care nu deţin un certificat sanitar.

În Italia, de la 15 octombrie va fi obligatoriu paşaportul sanitar pentru a putea avea acces la locul de muncă, atât în sectorul public cât şi în mediul privat. Este vorba despre certificatul covid care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultat negativ la un test antigen rapid.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost