Polonia, amendată de UE cu 500.000 de euro zilnic, până închide o mina de cărbune

Polonia trebuie să plătească Comisiei Europene penalităţi de 500.000 euro pe zi pentru încălcarea unei decizii anterioare privind oprirea exploatării minei de cărbune de la Turow, se arată în decizia de luni a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Măsura este valabilă până când Polonia închide mina de la Turow.

„Polonia va trebui să plătească Comisiei Europene penalităţi de 500.000 euro pe zi deoarece nu a oprit extracţia lignitului la mina Turow. O astfel de măsură este necesară pentru a întări eficienţa măsurilor interimare decise în 21 mai şi de a descuraja un stat membru să întârzie respectarea deciziilor”, se menționează în decizia CJUE, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de graniţa cu Republica Cehă cât şi de cea cu Germania.

Potrivit autorităţilor cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare şi periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.

CJUE a decis în mai că Polonia trebuie să pună capăt „imediat” exploatării unei mine de cărbune situate în apropiere de Republica Cehă şi ale cărei efecte nocive asupra mediului au fost denunţate de Praga.

Potrivit sursei citate, cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei.

Conform strategiei energetice până în anul 2040, adoptată recent de Polonia, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puţin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 gigawaţi, comparativ cu zero în prezent.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Polonia, amendată de UE cu 500.000 de euro zilnic, până închide o mina de cărbune”

Comentariile sunt închise.