Focar de fake news în presa românească. Schitul românesc Prodromu DEZMINTE știrea despre „cei 1000 de călugări de la Muntele Athos bolnavi de covid”

Schitul românesc Prodromu a dezmințit, prin intermediul unui comunicat, știrea vehiculată de presa din România, potrivit căreia „peste o mie de călugări de la Muntele Athos s-au îmbolnăvit de covid”.

În comunicatul transmis prin intermediul Patriarhiei Române și semnat de Starețul Arhim. Atanasie Prodromitul se subliniază că această informație este falsă și că nimeni nu este bolnav de covid.

Redăm integral comunicatul transmis de Schitul românesc Prodromu:

„Ca drept răspuns față de materialul apărut în 15 septembrie 2021, la televiziunea Digi24, intitulat Focar de covid pe Muntele Athos. Peste 1.000 de călugări, adică mai mult de jumătate din câți locuiesc în cele 20 de mănăstiri de acolo, s-au infectat cu coronavirus, iar 8 dintre ei au murit, facem următoarele precizări:

Am aflat cu îngrijorare că în presa din România circulă informații despre îmbolnăvirea în masă a călugarilor nevaccinați de pe Sfântul Munte, iar ca urmare pelerinii din țară și nu numai, ne contactează îngrijorați, iar unii își anulează pelerinajele către Sfântul Munte din acest motiv.

Ținem să-i liniștim și să le mulțumim pentru grija pe care ne-o poartă, însă această știre este una falsă, transmisă de posturile de televiziune anticreștine, dar și presa de larg consum. Știrea a fost preluată de pe un site vaccinist din Grecia, preluat de un altul de limbă engleză.

Toți monahii români cu care ne-am consultat, dar și cei de alte naționalități, au afirmat că NIMENI nu este bolnav de COVID-19, nimeni nu se află internat la terapie intensivă și nimeni nu a decedat. În același timp se vorbește despre un număr de 1.000 de monahi infectați, dar nici de departe acest lucru, pentru că asta ar însemna 50% dintre părinți, ceea ce ar fi necredibil.

Vrem doar ca opinia publică să fie informată corect, iar presa și televiziunile să transmită mesajele nealterate, iar nu prin intermediul panicii și al fricii, afectând emoțional spectrul larg de auditori. Acest lucru nu este de la Dumnezeu.

În concluzie, acestea sunt manipulări grosolane care urmăresc dezbinarea și ura în poporul Lui Dumnezeu, nefiind bazate pe Adevăr care este Hristos, ci pe minciună și discriminare. Bunul Dumnezeu să ne ajute tuturor.”

Precizăm că informația despre cei o mie de călugări bolnavi de covid s-a rostogolit zilele trecute în presa din România, fiind preluată de ȘtirileProTV, G4Media, Hotnews, AlephNews, Știripesurse, Adevărul, etc.

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost