Polonia acuză UE de scumpirea energiei. Premierul Mateusz Morawiecki: Vom detalia în facturi, pentru ca oamenii să ştie cât costă politica climatică a blocului comunitar

Guvernul Poloniei vrea ca în facturile de energie electrică să fie specificate costurile suplimentare care afectează gospodăriile din cauza politicilor UE în domeniul schimbărilor climatice.

Decizia vine în contextul în care Polonia- ca și România, de altfel- se confruntă cu o creștere semnificativă a prețurilor la energie.

Premierul Mateusz Morawiecki a declarat în cadrul unui interviu pentru  Dziennik Gazeta Prawna că preţurile energiei sunt sub presiune deoarece Polonia trebuie să facă investiţii masive pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE.

Costurile se vor ridica la 415 miliarde de dolari, sau aproximativ două treimi din PIB, pentru ca ţara să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, conform estimărilor Guvernului, a spus premierul, anunță Reuters, citată de Agepres.

„Dacă va exista o creştere anul viitor, înainte de toate va fi determinate de acţiunile UE. Sunt total de acord să arătăm asta în facturile de electricitate, astfel încât oamenii să ştie cât costă politica climatică a blocului comunitar„, a subliniat Morawiecki.

Potrivit sursei citate, cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei.

În plus, Polonia este singura ţară membră a UE care a refuzat să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, argumentând că are nevoie de mai mult timp pentru a face tranziţia la emisii zero.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost