Prețul gazului livrat pentru București se DUBLEAZĂ. Primarul Nicușor Dan, despre majorarea subvenției: Bani sunt, dar există o constrângere din partea Comisiei Europene, care spune că NU avem voie să mai mărim subvenţia

Se anunță o iarnă nu prea ușoară pentru locuitorii Capitalei, estimându-se și scumpirea gazelor, în plus față de cea a energiei electrice, ceea ce înseamnă că bucureștenii vor avea mai mult de plătit pentru căldură în următoarele luni.

În plus, primarul Capitalei, Nicușor Dan, ezită în privința unei decizii referitoarea la majorarea subvenției, spunând că bani ar fi, însă există anumite constrângeri rezultate dintr-un contract pe care Municipalitatea îl are încheiat cu Comisia Europeană (CE).

Întrebat de jurnalişti, miercuri, după şedinţa Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, legat de informaţia apărută în spaţiul public că Elcen va prelua gaze de la Romgaz la preţ dublu, primarul Nicușor Dan a răspuns:

„Nu am informaţia oficială, dar e foarte posibil ca preţul să fi crescut. Mai întâi există o negociere între Romgaz şi Elcen, această negociere e logică, pentru că Elcen este un mare cumpărător pentru Romgaz şi e normal ca o negociere să aibă loc cu un mare cumpărător. După această primă etapă, trebuie ca Elcen să vină cu preţul pe gigacalorie şi după aceea trebuie ca organismul de control al statului, care este ANRE-ul, să aprobe sau nu sau în orice caz să reglementeze tariful cu care Elcen va veni către cumpărătorul lui, care este Termoenergetica”.

Nicușor Dan spune că Municipalitatea, ca acţionar la Termoenergetica, nu are acces în mod oficial la negocierea între Romgaz şi Elcen.

„Eu aştept să vină preţul pe care-l fixează Elcen şi pe care ANRE îl diminuează sau nu şi în momentul acela putem să discutăm despre ce facem mai departe. Există o constrângere, care vine din contractul pe care noi îl avem cu Comisia Europeană pentru acei 300 de milioane de euro pentru cei 200 de kilometri (de reţea – n.r.) şi care spune că nu avem voie să mai mărim subvenţia, dar aici sunt foarte multe nuanţe tehnice, pentru că este vorba de o subvenţie pe preţ, e vorba de o subvenţie pe pierderile tehnologice”, a explicat Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

Răspunsul dacă tariful plătit Termoenegetica de către cetăţeni va fi majorat sau nu, a adăugat el, va fi dat împreună cu Consiliul General.

„În momentul de faţă nu avem nici noul preţ cu care Elcen ne va vinde nouă gigacaloria. În momentul în care o să îl avem, o să aveţi răspunsul. Din punctul de vedere al Municipalităţii, nu suntem în constrângeri financiare să nu putem să dăm o subvenţie mai mare. Constrângerea care poate să vină este interpretarea juridică a contractului pe care îl avem cu Comisia Europeană”, a spus Nicuşor Dan.

Romgaz, companie controlată de stat, și Electrocentrale București (Elcen) au hotărât ca, de la 1 octombrie, prețul gazului pentru bucureșteni să fie de 151 lei MWh, dublu faţă de cel din prezent, a anunțat, miercuri, ȘtiriTVR.ro.

Potrivit sursei citate, costul final al gigacaloriei creşte de la 490 de lei, la 590 de lei, cu aproximativ 20% mai mare. Cu toate acestea, reprezentanții ELCEN susțin că prețul este unul bun.

Pe de altă parte, reprezentanții Romgaz au refuzat să comenteze prețul de comercializare ofertat de Elcen București, deoarece acesta este confidențial.

Nu de aceeași părere sunt și specialiștii în energie, care susțin că atât timp cât prețul este suportat din buzunarele cetățenilor, acesta nu poate fi secret. Aceiași specialiști mai sunt de părere că nu văd nicio justificare care să fi dus la creșterea prețurilor la gaze livrate Elcen de către Romgaz, scrie sursa citată.

„Avem gaz. Nu are rost să creștem prețul gazului către economia română. Putem să îl creștem către export. E gazul nostru, îi facem ce preț vrem, evident la cost plus. Adică companiile care furnizează gaz, energie electrică și așa mai departe trebuie să aibă bani să își plătească salariile, să-și facă întreținere, investiții și așa mai departe”, a spus Ionuț Purică, specialist în energie al Academiei Române.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost