Steagul delegației comunei Lupșa prezente Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918, expus la Lupșa

Steagul delegaţiei comunei Lupşa care a participat la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918 va fi expus în comuna Lupșa, în perioada 10 – 12 septembrie 2021, în cadrul unor manifestări ample, a informat, miercuri, Muzeul Național de Istorie.

Manifestările sunt organizate cu ocazia aniversării a 655 de ani de la prima atestare documentară a comunei Lupșa și a 600 de ani de la ctitoria Bisericii Sfântul Gheorghe din Deal, cea mai veche biserică de piatră din Țara Moților.

Steagul, un artefact cu o valoare istorică deosebită, face parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, fiind clasat în categoria Tezaur.

Steagul are formă dreptunghiulară, culorile fiind dispuse orizontal, cu albastrul în partea superioară, galbenul la mijloc şi roşul în partea inferioară. Fiecare dintre culorile care compun pânza se termină în vârf cu câte un ciucure în culoarea respectivă. Ca element inedit, în vârful hampei din lemn a fost fixat un buchet de busuioc. Tot de hampă este legată o eşarfă tricoloră îngustă, precizează sursa citată.

Pânza steagului a fost confecţionată din lână de către femeile din Lupşa într-o zi şi o noapte. După reîntoarcerea delegaţiei în Lupşa, steagul a fost păstrat în casa învăţătorului Sebastian Clapă, unul dintre participanţii la Marea Adunare Națională.

Piesa a putut fi admirată la Muzeul Național de Istorie a României din București în 2018, în cadrul seriei „Exponatul lunii”, dar și în expoziția „Semper Uniti. Centenarul Desăvârșirii Unității Naționale, organizată în anul 2019 și dedicată celebrării unui secol de la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Steagul delegației comunei Lupșa prezente Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918, expus la Lupșa”

  1. Un simbol al dorinței de unitate. Atunci românii erau despărțiți de granițe, dar uniți în cuget. Acum sunt dezbinați și de granițe și în cuget…

Comentariile sunt închise.