Ioana Mihăilă, declarații halucinante despre lipsa medicamentelor pentru bolnavii covid: Este o problemă, dar este o temă care ocupă prea mult din discuţia publică, raportat la importanţa ei

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă (USR PLUS), a făcut, miercuri seara, o serie de declarații halucinante despre lipsa medicamentelor necesare în tratamentul bolnavilor covid, spunând că aceasta este o temă care ocupă prea mult din discuția publică, raportat la importanța ei.

Pentru fostul ministru al Sănătății, nu medicamentele sunt cele care rezolvă problema covid.

„Trebuie să înţelegem că medicamentele nu rezolvă problema. Lipsa medicamentelor de acum este o problemă, dar este o temă care ocupă prea mult din discuţia publică, raportat la importanţa ei. La 1.000 de pacienţi care sunt trataţi cu Remdesivir, 12 sunt salvaţi. E nevoie să tratăm 1.000 de pacienţi cu Tocilizumab ca să salvăm 30. Asta în contextul în care. pentru vaccinare. riscul de mortalitate scade de 20-30 de ori. Diferenţa este enormă între ce face vaccinul pentru reducerea mortalităţii, pentru a scădea riscul de a muri de infecţia COVID-19 şi ce fac medicamentele”, a declarat Ioana Mihăilă, la Profit News, miercuri seară, potrivit News.ro.

Ioana Mihăilă susţine că medicamentul Favipiravir nu este deocamdată recomandat în tratarea covid.

„La Favipiravir există rapoarte ale organizaţiilor Comisiei Europene (…) în care se spune că până în momentul emiterii raportului – şi ultimul era în iunie sau iulie 2021 – EUnetHTA nu recomandă administrarea de Favipiravir în tratamentul COVID-19. S-ar putea ca studiile să arate că există un oarecare beneficiu, dar nu aş îndemna populaţia să îşi pună speranţele în unele medicamente, ele nu sunt salvatoare în acest moment”, a mai afirmat Ioana Mihăilă.

Fostul ministru a subliniat că nu trebuie ţinut cont de părerile unora, în privinţa acestui medicament.

„Medicii de familie şi medicii specialişti trebuie să prescrie medicină bazată pe dovezi. Nu părerile personale, nu părerile importatorilor sau distribuitorilor de medicamente, nu părerile domnului Becali, nu părerile doamnei Şoşoacă. Nu acestea trebuie să stea la baza prescrierii medicamentelor. Dacă dovezile, aşa cum au fost prezentate şi analizate de către instituţii de prestigiu, arată că pentru Favipiravir nu există indicaţie, înseamnă că în acest moment Favipiravir nu are indicaţie să fie administrat”, a declarat Ioana Mihăilă.

Întrebată despre faptul că Favipiravir a fost inclus în protocolul de tratament covid în mandatul său de ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă a afirmat:

„În mandatul meu Faviiravir a fost aprobat, dar nu ministrul îl aprobă. Există Comisia de boli infecţioase care recoamndă Ghidul. Informaţia ştiinţifică nu vine de la ministru”.

Mihăilă a precizat că în mandatul său medicamentul a fost recomandat doar cu prescriere şi administrare în spital.

„Nu spun că Favipiravir are eficienţă zero, spun doar că, aşa cum recomandă instituţiile europene, el nu are indicaţie de a fi prescris”, a mai adăugat Mihăilă.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost