Declarații jignitoare făcute de un regizor sârb la adresa comunității românești din Serbia

Regizorului sârb Dragoslav Bokan a făcut o serie de afirmații jignitoare la adresa minorității românești din Serbia, în cadrul unei emiuni de televiziune din 29 noiembrie, anunță Ziare.com.

Iată ce a declarat regizorul sârb:

„Marinika Tepic este membru al unei minorități naționale care urăste Serbia și poporul sârb, care a intrat la Canak, în organizația lui antisârbească, care a studiat limba română și este din familie de români, mama româncă, tata român, a lucrat în organizație româneasca, și ea este inamicul nostru, ea este inamic național, nu numai ideologic și politic și trebuie să definim ce trebuie să apere statul sârb”.

Potrivit sursei citate, Marinika Tepic (Cobanu) s-a născut într-o familie de etnie română în 1974 la Pancevo . A absolvit în 1995 limbile engleză și română la Facultatea de Filologie, Universitatea din Belgrad, iar în același an a început să predea limba engleză la școala primară din Pancevo.

A fost jurnalist profesionist din 1997 până în 2009, scriind și reportând pentru Radio 021, Danas și publicația Libertatea în limba română. Tepic este, de asemenea, un luptător pentru drepturile omului și minorităților și a fost director adjunct al Consiliului Național pentru Descentralizare al Republicii Serbia.

Reacția Ambasadei României la Belgrad:

„Referitor la declarațiile regizorului sârb Dragoslav Bokan (Pink TV, 29 noiembrie 2021) cu referire la minoritatea română din Republica Serbia, Ambasada României la Belgrad face următoarele precizări:

Ambasada României la Belgrad condamnă cu fermitate discursul urii la adresa minorității române din Republica Serbia, manipularea mediatică a apartenenței la această comunitate în scop politic și propagarea știrilor false la adresa românilor cetățeni sârbi prin catalogarea acestora drept ”inamici naționali”.

Aceste declarații aduc atingere principiilor de bună conviețuire și contribuției minorității române la bogăția culturală și dezvoltarea socio-economică a statului sârb. Un astfel de gest la adresa unei comunități care a dovedit loialitate față de statul sârb și are o contribuție pozitivă la atmosfera de conviețuire interetnică din Republica Serbia ar putea umbri relația de prietenie între România și Republica Serbia, care a avut întotdeauna drept liant cele două comunități etnice care trăiesc pe teritoriul celuilalt stat.

România și Serbia sunt state vecine, intr-o Europa a secolului XXI, unde contribuția unui cetățean la progresul si integrarea socială nu mai trebuie judecate funcție de apartenență sa etnică.

Totodată, Ambasada României la Belgrad își exprimă regretul și față de faptul că un post de televiziune cu acoperire națională a preluat ca atare aceste declarații, fără a sancționa atacurile la adresa etnicității unei persoane”, a transmis, pe Facebook, Ambasada României în Serbia.

Marinika Tepić (47 de ani), politician sârb de origine română și cap de listă al unei formațiuni de opoziție pentru alegerile parlamentare de anul viitor, este ținta unor atacuri dure în Serbia, potrivit Rador.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Declarații jignitoare făcute de un regizor sârb la adresa comunității românești din Serbia”

  1. Si daca n-ar avea Facebook, ce-ar face Ambasada Romaniei ? Nu mai exista modalitati oficiale de comunicare intre organismele a doua state ?

Comentariile sunt închise.