Deputatul Alexandru Muraru nu prea are noțiunea expresiilor și a simbolurilor

Alexandru Muraru, deputat PNL de Iași, vrea scoaterea AUR în afara legii pe motiv că AUR ar încălca „dreptul la demnitate”:

„Am tras acest semnal de alarmă încă din martie când AUR a avut multiple derapaje și am spus despre nevoia de scoatere a AUR în afara legii pentru că deja pe Legea 14/2003 a partidelor politice, la capitolul care ține de încetarea activității partidelor politice, există câteva condiții. Cererea de dizolvarea se adresează Tribunalului de către Ministerul Public, Parchetul General. Ei se pot autosesiza sau alte instituții pot sesiza PG. Eu cred că noi ne aflăm în interiorul acestor încălcări pentru că acest partid instigă la nerespectarea legii și ordinii publice, încalcă prevederi constituționale cum ar fi dreptul la demnitate.” (sursa)

Eu l-aș ruga pe domnul deputat să ne explice ce înțelege el prin „dreptul la demnitate„, în opinia mea o construcție lingvistică fără logică. Pentru că în DEX găsim următoarea definiție pentru cuvântul „demnitate„:

DEMNITÁTE, (2) demnități, s. f. 1. Calitatea de a fi demn, atitudine demnă (2); autoritate morală, prestigiu. ♦ Gravitate, măreție. 2. Funcție sau însărcinare înaltă în stat; rang. – Din lat. dignitas, -atis (după demn). (sursa)

Observăm că demnitatea este o calitate sau funcție pe care o ai sau nu o ai. Atunci cum poate un partid să-ți încalce o calitate sau o funcție pe care o ai sau nu o ai?

Alt motiv, în opinia domnului deputat, pentru care AUR ar trebui scos în afara legii are ceva legătură cu zvastica:

Simbolul nazist folosit de unii manifestanţi în cadrul protestului din faţa Parlamentului României, la care au luat parte şi demnitari ai grupului parlamentar AUR, reprezintă o infracţiune flagrantă care trebuie imediat investigată şi sancţionată ferm.

[..]

Degradarea şi tensionarea repetată a atmosferei din Parlament a creat acest context social, iar desenarea zvasticii este o consecinţă directă a politicii partidului extremist AUR. (sursa)

Am căutat destul de mult până am găsit zvastica (desenată invers) la care se referă:

Foto: Daniel Mihăilescu / AFP

Observăm că domnul deputat nu le prea are nici cu simbolistica. Alexandru Muraru se leagă de faptul că unul dintre cei prezenți la protest a desenat zvastica (invers) pe un steag al UE. Orice elev mai răsărit i-ar putea explica faptul că acest act simbolizează exact opusul a ce crede el. Protestatarul respectiv nu a făcut nicidecum apologia nazismului, ba dimpotrivă, acesta a asociat practicile UE cu practicile funeste ale nazismul.

Dar mai sunt speranțe. George Simion i-a pregătit deputatului de Iași câteva cadouri de Crăciun care-i vor fi de mare folos:


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost